header image
 

Sport en spel

Sport is op Sint Maarten een heel belangrijk van het dagelijkse leven; honkbal (baseball/softball) is de belangrijkste sport op The Friendly Island. Honkbal is een sport die in bepaalde delen van de wereld heel erg populair is zoals een groot deel van Azië, het Caribische gebied, Mexico, Canada en de Verenigde Staten. Het is een team- en balsport. Honkbal is een van de populairste sporten van de wereld, echter niet in Europa. Tussen de 25.000 en 30.000 mensen spelen honkbal in Nederland. In de Verenigde Staten daarentegen spelen miljoenen mensen honkbal. Door de Sint Maarten Pony League worden regelmatig toernooien georganiseerd. Daarnaast wordt door honkbalspelers uit Sint Maarten regelmatig deelgenomen aan toernooien op andere Caribische eilanden. Honkbaltrainingen vinden plaats in het John Cooper/Jose Lake Sr Ballpark.

sunset-219776_1280

World Series 

Van april tot oktober is honkbal de belangrijkste sport van Amerika. Het reguliere speelseizoen wordt tegen het einde van september afgesloten. In oktober worden de play-offs gespeeld met als afsluiting de World Series. Honkbal wordt gespeeld met twee teams. Deze teams bestaan uit negen spelers, eventueel aangevuld met een aangewezen slagman.  Een handschoen, knuppel (bat) en een bal zijn nodig voor het honkbalspel. Er bestaat een grote verscheidenheid in modellen, gewichten en maten in knuppels en handschoenen. Op het speelveld bevinden zich de honken, thuisplaat en werpersplaat. De genoemde voorwerpen zijn immer wit. Verschillende soorten materialen worden gebruikt bij het maken van honkbalknuppels zoals hout en aluminium. In het verleden werd alleen maar hout gebruikt voor het maken van honkbalknuppels. Met aluminiumknuppels kan veel verder worden geslagen. Vandaag de dag wordt er ook veel geëxperimenteerd met andere materialen. De buitenzijde van een honkbal is gemaakt van leer. De honkbalkern bestaat uit rubber of kurk. Tussen de buitenzijde en de kern zit wol of katoen. Hierdoor ontstaat stevigheid en veerkracht. De beste honkballen zijn gemaakt van paardenleer. Het voordeel van paardenleer is dat het niet rekt.

Vrije tijdsbesteding, sportclubs, clubs en cursussen

Mensen die op Sint Maarten wonen, zijn uiteraard niet de hele dag aan het werk. Naast het werk zijn er op Sint Maarten heel veel dingen te doen en te beleven. Veel mensen vinden het leuk én gezond om te sporten. Dan kom je uiteraard op The Friendly Island helemaal aan je trekken. Er zijn heel veel water- en landsporten op Sint Maarten te bedrijven. Zo kun je jezelf aansluiten bij een sportclub en met andere mensen gaan sporten. Op het eiland zijn ook verschillende verenigingen en clubs waarbij je kunt aansluiten. Het leeuwendeel van de verenigingen en clubs drijven op de inzet van vrijwilligers; dus als je de behoefte voelt op Sint Maarten vrijwilligerswerk te doen, zijn er meer dan voldoende mogelijkheden. Er zijn ook mensen die zichzelf willen blijven ontwikkelen. Voor hen zijn er tal van opleidings- en cursusmogelijkheden.

Sporten op Sint Maarten

Als je gaat sporten op Sint Maarten is het wel goed om eerst bij twee zaken stil te staan: klimaat en veiligheid. Het klimaat op Sint Maarten is uiteraard fantastisch; hetgeen ook de reden is dat het The Friendly Island ieder jaar door miljoenen toeristen wordt bezocht. Maar voor veel outdoorsporten is het gedurende de heetste uren van de dag niet verstandig om te sporten. Je kunt dan het best gaan sporten vroeg in de ochtend of laat in de middag; dat zijn de momenten dat het niet meer zo heel erg warm is. Daarnaast is het belangrijk als je gaat sporten in de zon dat je goed beschermd bent. Zo is het belangrijk om een hoofddeksel te dragen en de onbedekte huid in te speren met een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor. Uiteraard is het op orde houden van de juiste vochtbalans ook erg belangrijk. Zo is het verstandig om preventief te drinken. Met andere woorden: vóórdat het dorstgevoel komt opzetten, moet je al gedronken hebben. Dit allemaal om een zogenaamde zonnesteek te voorkomen. Nederland kent een fantastische fietsinfrastructuur. Het hele land is doorkliefd met fietspaden waar verder geen verkeer overheen rijdt behalve fietsen. Dit is uiteraard vanuit veiligheidsoogpunt een hele goede zaak. Hoe anders is de situatie op Sint Maarten. Het eiland kent niet veel afgescheiden fiets- of voetgangerspaden. Dus als je op Sint Maarten wil gaan wandelen, hardlopen, wielrennen, mountainbiken of fietsen zal dat moeten gebeuren op de openbare weg en zul je het asfalt moeten delen met auto’s, vrachtauto’s en bussen.

Voetbal

Voetbal is een fantastische sport die prima valt te bedrijven op Sint Maarten. Op het Caribische eiland zijn verschillende voetbalclubs en voetbalverenigingen waar je je bij kunt aansluiten. In de lokale kranten is hierover veel informatie over op te diepen. Voetbal is ook razend populair als buitenschoolse activiteit en wordt als zodanig ook veel aangeboden. FC Soualiga is een van de voetbalclubs op Sint Maarten. Er wordt getraind op de Asha Stevens Campus of the Hillside Christian School in Cay Hill. Iedere week wordt er getraind op de dinsdag en donderdag vanaf 18:00 uur. Tegenwoordig is het vrouwen/meisjes-voetbal ook enorm in opkomst. Dat geldt ook voor de situatie op Sint Maarten. Meisjes die graag een keertje een voetbalclinic willen volgen, kunnen zich het beste wenden tot de Sint Maarten Oualichi Women’s Soccer Team Association; zij bieden regelmatig clinics aan voor meisjes.