header image
 

Theater

Het is leuk om op Sint Maarten naar het theater te gaan.

Op het moment dat acteurs levende voorstellingen maken voor het publiek, wordt het begrip theater gebruikt. Op het moment dat er wordt opgetreden op een toneelvloer, spreekt men van een toneelvoorstelling.

Er zijn verschillende vormen van theater zoals: absurd toneel, animatronicsshow, ballet, bewegingstheater, blijspel, cabaret, circustheater, combittheater, commedia dell’arte, dans, drama, Engels renaissancetheater, episch theater, improvisatietheater, kindertheater, klucht, komedie, locatietheater, melodrama, musical, muziektheater, nogaku, opera, operette, pantomime, performance art, poppenkast, straattheater, randai, toneel, variété, vormingstheater, wagenspel en wetenschapstheater.

Andere woorden voor absurd toneel zijn anti-theater of nouveau thëâtre. Onlogische en irrationele aspecten van het leven worden benadrukt bij absurd toneel Op deze manier wordt de doelloosheid van het leven aangetoond. In het eerste decennium na de Tweede Wereldoorlog werd het absurd toneel erg populair. Dat was ook de tijd dat de absurdistische stroming kwam opzetten.

De uitgaanspositie van absurd toneel zijn theatrale conventies, situaties en realistische karakters. Identiteit, plaats en tijd zijn doorgaans vaag en dubbelzinnig bij  absurd toneel.

In attractieparken komt een attractietype vaak voor onder de naam animatronicsshow. Als je naar de functie en werking kijkt staat dat gelijk aan een theatervoorstelling. In tegenstelling tot een theatervoorstelling wordt er bij een animatronicsshow geen gebruik gemaakt van levende acteurs, maar van zogenaamde animatronics. Een animatronicsshow werkt doorgaans volledig automatisch, een computer stuurt de muziek, het licht en de bewegingen van de animatronic.

Een theatervorm waarbij het voornaamste medium dans is, is ballet. Een balletstuk heeft choreografie, muzikale compositie en een grafische vormgeving in decors en kostuums.