header image
 

Vervoer op Sint Maarten

Als je naar Sint Maarten op vakantie gaat, is het wel aan te bevelen om een auto te huren. Ondanks dat het feit dat het Caribische eiland niet groot is, ongeveer de helft van het Nederlandse Waddeneiland Texel, is het uiteraard veel te groot om alles te voet af te leggen.

red-light-1769906_1920

Verkeersregels

Evenals in Nederland rijdt het verkeer op Sint Maarten aan de rechterkant van de weg. Als je een kaart van het wegennet van Sint Maarten meeneemt, is het moeilijk om te verdwalen op het eiland. Tussen het Nederlandse deel van het eiland en het Franse deel lopen verschillende wegen. In de steden van Sint Maarten kan het druk zijn met auto’s waardoor het parkeren soms niet mee zal vallen. Als je een gratis parkeerplekje wilt hebben, moet je vroeg naar de stad komen. En let bovendien altijd goed op dat je je auto niet parkeert in een zone die verboden is voor auto’s.

Het wegennetwerk op Sint Maarten is vrij overzichtelijk; er loopt een ringweg langs de kustlijn en daarnaast doorklieven wat kleinere wegen het binnenland van het Bovenwindse Eiland. In de grote plaatsen van Sint Maarten staan vaak files. Deze files worden veroorzaakt door twee ophaalbruggen: Simpson Bay Bridge en Sandy Groud Bridge. De openingstijden van de Simpson Bay Bridge luiden 08.15 uur, 14.30 uur en 17.30 uur. De openingstijden van de Sandy Groud Bridge luiden 09.00-09.30 uur, 11.00-11.30 uur en 16.30-17.30 uur. Bovendien wordt de Sandy Groud Bridge soms ook des nachts geopend.

Het auto- en motorrijden op Sint Maarten is veilig. De meeste Sint-Maartenaren gedragen zich uiterst beleefd als zij achter het stuur van een auto zitten. Vaak wordt er getoeterd als men andere weggebruikers groet op de weg. Dit gebeurt met name op het Franse deel van Sint Maarten. Het is niet voor niets dat het eiland de bijnaam ‘The Friendly Island’ draagt. Tegenwoordig heeft iedereen een smartphone met navigatie. Maar bij de VVV en de autoverhuurbedrijven op het eiland zijn gratis routekaarten af te halen. Het is uiteraard niet verstandig om met alcohol achter het stuur van een auto, motor of scooter te kruipen. Het maximaal toegestane alcoholpromillage op Sint Maarten is 0,5 promille.

Op Sint Maarten zijn geen snelwegen aanwezig. Treinovergangen zul je er ook niet aantreffen. Rotondes zijn wel op het Caribische eiland aanwezig. Nederland beschikt over een fantastische fietspadeninfrastructuur en royale trottoirs. Op Sint Maarten is dat allemaal niet aanwezig.

Auto

Het leeuwendeel van de autoverhuurbedrijven op Sint Maarten eist dat de huurder van de auto een leeftijd van minimaal 18 jaar heeft. Maar sommige autoverhuurbedrijven geven pas een auto mee als de huurder 21 jaar oud is. Er zijn ook autoverhuurbedrijven die bestuurders die jonger zijn dan 25 jaar een toeslag in rekening brengen. Het beste kun je via Sunny Cars een auto op Sint Maarten huren.

Daarnaast dat hij of zij minimaal 2 jaar in het bezit is van een rijbewijs én van een creditcard. Als je een auto op Sint Maarten huurt, moet er eerst een borgsom worden betaald. Bij het autoverhuurbedrijf moet een getekende creditcardvoucher achtergelaten worden met hoogte van 600 dollar. Als de auto weer wordt teruggebracht en er is geen schade, er zijn geen verkeersboetes en de tank is weer vol, dan wordt de creditcardvoucher verscheurd. Los van het huren van een auto moet je ook een goede WA-verzekering afsluiten (verplicht) en bovendien het eigen risico goed afdekken.

Op het vliegveld en elders op het eiland zijn talloze internationale en lokale autoverhuurbedrijven vertegenwoordigd. Het is aan te bevelen om in het hoogseizoen te reserveren. Het huren van een auto op Sint Maarten is niet duur, de brandstofprijzen daarentegen zijn wel hoog. Het huren van een auto met airco is aan te bevelen op het zonovergoten eiland.

Voordat je bij het autoverhuurbedrijf met je auto wegrijdt, is het belangrijk om de auto goed te controleren op beschadigingen. Als deze aanwezig zijn, is het belangrijk deze op te schrijven en te melden bij de autoverhuurder. Het is ook belangrijk om de kijken naar de banden (nog voldoende profiel), de verlichting en de remmen. Controleer of er een reservewiel en krik in de auto aanwezig is. Zorg er voor dat de tank gevuld is en dat hij ook weer gevuld is als je hem weer terug gaat brengen. Als je met een huurauto op pad gaat en je verlaat de auto, laat dan niets van waarde achter in de auto en maak de portieren niet op slot. Anders loop je het risico dat het dievengilde de ruiten inslaat en gaat zoeken.

Taxi

Op Sint Maarten is het aanbod aan taxi’s enorm groot. De taxi’s op het eiland zijn niet uitgerust met een meter. De ritprijzen staan wel vast; voor alle ritafstanden. De tarieven van deze vastgestelde ritprijzen zijn te lezen op een bord dat in de hal van het vliegveld hangt en op een kaartje in de taxi. Als je een bestemming hebt op het eiland die niet op het bord of op het kaartje staat, dien je zelf met de chauffeur te onderhandelen over de ritprijs. Er zijn verschillende standplaatsen voor taxi’s op Sint Maarten, uiteraard ook op het vliegveld en bij de hotels & resorts.

De taxichauffeurs hebben vanzelfsprekend veel kennis van het eiland. Zij kunnen dan ook mooie verhalen en anekdotes vertellen tijdens de rit. Dit is een zeer aantrekkelijke manier om veel kennis van Sint Maarten te vergaren. Voor een rondrit van 3 uur over het hele eiland rekent de chauffeur ongeveer 110 dollar. Voor een rondrit van 4 uur over het hele eiland met alle hoogtepunten rekent de chauffeur ongeveer 180 dollar.

Bus

Het openbaar vervoer op Sint Maarten bestaat uit minibussen en bussen. Deze (mini)busjes rijden allemaal een bepaalde route en kunnen ongeveer 10 passagiers meenemen. Als je wilt weten wat de eindbestemming is van de een (mini)busje moet je naar het bordje achter de voorruit kijken, daar staat namelijk de eindbestemming op vermeld. In de steden op het Caribische eiland kun je opstappen bij de bushaltes. De officiële bushaltes herken je aan een bordje. Wat je ook vaak ziet bij een bushalte is een hokje. In dit bushokje kun je schuilen tegen de regen- en zonnestralen. Als je buiten de stad met de bus mee wilt, is het vaak voldoende om een hand op te steken om de bus te doen stoppen. Op het eiland is een goede busverbinding tussen Philipsburg, Mullet Bay, Simpson Bay en Marigot. Op Sint Maarten betaal je op het moment dat je uitstapt.

Daarnaast rijden op Sint Maarten talloze particuliere busjes rond. Ook hier moet je je hand opsteken om mee te kunnen rijden. Nadat je over de prijs hebt onderhandeld, rijden de busjes je overal naar toe op Sint Maarten. De bussen rijden vaak door mooie stukken van het eiland en kun je derhalve zorgeloos genieten van het landschap omdat je zelf geen verantwoordelijkheid draagt over het besturen van het voertuig.

Motor

Op Sint Maarten zijn verschillende type motoren te huur. Als je een motor huurt op het eiland, is het verstandig om eerst een proefrit te maken. Controleer dan of de remmen en de koppeling goed werkt. Kijk bovendien of er nog voldoende profiel op de banden zit. Op Sint Maarten gebeuren helaas veel ongelukken met motoren, dat is wellicht de reden dat veel motorverhuurbedrijven geen motoren verhuren aan mensen die jonger zijn dan vijfentwintig jaar. Sint Maartenaren die zich met een motor of scooter over het eiland rijden, hebben doorgaans geen helm op. Dat is uiteraard niet verstandig. Als je zelf een motor of scooter op het eiland huurt, moet je immer voor de veiligheid een helm dragen.

Scooter

Op Sint Maarten zijn verschillende type scooters te huur.

Fiets

In Nederland heerst een echte fietscultuur en is een geweldige fietsinfrastructuur aanwezig, op Sint Maarten is dat niet aan de orde. Iedereen verplaatst zich op het eiland met een auto, het liefst een zo groot mogelijke auto. In Nederland wemelt het van de fietspaden, op Sint Maarten moet je de fietspaden met een lamp zoeken. Je moet dus de weg delen met het gemotoriseerde verkeer. Dat komt uiteraard de veiligheid niet ten goede. Het wegennet van Sint Maarten is namelijk overvol en de Sint Maartenaren zijn niet geweld dat er fietsers op de weg opduiken. Aan de Franse kant zie je veel meer fietsers dan aan de Nederlandse kant. In Saint Martin zijn ook veel meer fietsenmakers en fietswinkels te vinden. Op Sint Maarten zijn er verschillende fietsenzaken waar je fietsen kunt huren, maar houdt er rekening mee dat de temperatuur hoog is op het eiland en dat je derhalve altijd veel water mee moet nemen als je gaat fietsen. Wat verder ook belangrijk is, is om de remmen te controleren voordat je een fiets huurt. Een fietsreparatiesetje meenemen is ook geen overdreven luxe.

Liften

Op Sint Maarten kan het handig zijn om te liften. Als er toch auto’s van a naar b rijden en er is nog plaats in de auto, waarom zou je dan niet gaan liften of iemand anders een lift aanbieden.

Tankstations 

Op Sint Maarten rijden veel auto’s rond, maar zijn er voldoende tankstations. Tankstations waar de brandstof overigens geenszins duur is. Bij veel tankstation zijn pompbedienden aanwezig die je helpen bij het tanken van de huurauto. De pompbedienden vragen aan jou of er getankt moet worden met ‘gas’ of diesel. Met gas wordt benzine bedoeld. Het is namelijk de Engelse afkorting voor gasoline hetgeen dus benzine betekend.

Bruggen

Om een verbinding te maken tussen Simpson Bay Lagoon en de Caribische Zee zijn op twee plekken een opening gemaakt. Eén aan de Franse kant en één aan de Nederlandse kant. Op deze manier kunnen boten de Simpson Bay Lagoon binnenvaren en weer buitenvaren. Over deze twee doorgangen liggen twee ophaalbruggen. De ophaalbrug aan de Nederlandse kant heet de Simpson Bay Bridge. Daarnaast bestaat er nog een derde draaibrug bij de Simpson Bay Lagoon. De draaibrug loopt dwars over de Simpson Bay Lagoon heen en draagt de naam Causeway Bridge.

Voor de Simpson Bay Bridge gelden de volgende brugtijden gedurende het hoogseizoen (december tot en met april): 08.30 uur, 09.30 uur, 10.30 uur, 11.30 uur, 15.00 uur, 16.00 uur en 17.00 uur.

Voor de Simpson Bay Bridge gelden de volgende brugtijden gedurende het laagseizoen (mei tot en met november): 09.30 uur, 11.30 uur en 17.30 uur.

Voor de Causeway Bridge gelden de volgende brugtijden gedurende het hoogseizoen (december tot en met april): 08.15 uur, 09.45 uur, 10.15 uur, 11.45 uur, 15.15 uur, 15.45 uur en 17.15 uur.

Voor de Causeway Bridge gelden de volgende brugtijden gedurende het laagseizoen (mei tot en met november): 08.15 uur, 10.00 uur, 11.45 uur, 15.30 uur en 17.15 uur.

De Simpson Bay Lagoon Authority Corporation N.V. (SLAC) is de organisatie die zich op Sint Maarten bezighoudt met de brugtijden. Zij kunnen dus ook de brugtijden aanpassen om zo de doorstroom van het verkeer te bevorderen. Dus als je weer naar Nederland vertrekt en je moet een vliegtuig halen, moet je niet te laat vanuit je accommodatie vertrekken.

Kenteken

Op Sint Maarten kun je aan de kentenplaat zien met wat voor een auto je vandoen hebt. De nummerplaat bij huurauto’s begint met een R (Rental). De nummerplaat bij taxi’s begint met TAXI. De nummerplaat bij een busje van het openbaar vervoer begint met BUS. De nummerplaat bij een busje van particulier vervoer begint met T (Tourbus: maximaal 35 personen). De nummerplaat bij een busje van particulier vervier begint met een G.