header image
 

Vissen

Sint Maarten is een eiland dus aan water geen gebrek. In de Caribische Zee die The Friendly Island omspoelt leven heel veel verschillende vissoorten.

lion-fish-699277_1280

Gewone koraalduivel

De gewone koraalduivel (Pterois) ressorteert onder de familie van de schorpioenvissen. De lengte van deze rifbewoner bedraagt ongeveer 40 centimeter. De natuurlijke habitat van de gewone koraalduivel zijn de wateren die liggen tussen Oost-Afrika, Indonesië, Japan en Australië. Vandaag de dag leeft de gewone koraalduivel ook in de Caribische archipel en voor de kust van Brazilië. Naar alle waarschijnlijkheid zijn er verschillende gewone koraalduivels uitgezet of zijn ze ontsnapt uit aquaria.

De gewone koraalduivel is in het bezit van giftige stekels waarmee hij vernijdig kan steken. Tot nu toe zijn er geen dodelijke slachtoffers gerapporteerd van mensen die gestoken waren door de gewone koraalduivel. De gewone koraalduivel is een agressieve vissoort doe rustig benadert moet worden.

De nacht is het moment dat de gewone koraalduivel gaat jagen. Op het menu staan krabben, garnalen, mosselen en kleine vissen. De gewone koraalduivel heeft een bijzondere jachttechniek. Het probeert zijn prooien in de hoek te drijven. Dit doet hij door zijn vinnen te spreiden. Op het moment dat de gewone koraalduivel dicht genoeg is bij zijn prooidier, klapt hij zijn vinnen weer terug. Op dat moment schiet het beest pijlsnel naar voren waarbij hij zijn muil wagenwijd opent. Overdag is de gewone koraalduivel minder actief en verschuilt het beest zich bij koraalformaties, onder rosten en tussen spleten.

Papegaaivis

De papegaaivissen (Scaridae) ressorteren onder de familie van de baarsachtige vissen.  De bek van de beesten lijkt op de snavel van een papegaai. Sommige papegaaivissen kunnen heel groot worden, tot meer dan 1 meter. Het zijn vissen die zeer bont gekleurd zijn. Deze kleuren openbaren zich pas op volwassen leeftijd. Als ze nog jong zijn, zijn de kleuren meestal bruin of groen. Papegaaivissen zijn sociale vissen die in scholen bijeen leven.