header image
 

Vlag en wapenschild

Vlag en wapenschild.

Vlag

De nationale vlag van Sint Maarten zag het levenslicht op 13 juni 1985. De vlag van Sint Maarten bestaat uit twee horizontale banden. Deze banden hebben de kleur rood en blauw. Aan de hijszijde bevindt zich bovendien een witte driehoek. Het wapen van Sint Maarten staat vermeld in de driehoek. De kleuren rood, wit en blauw zijn geïnspireerd op de Nederlandse vlag. De vlag van Sint Maarten lijkt sterk op de (oorlogs)vlag van de Filipijnen.

Er bestaan maar twee vlaggen waarop de contouren van het grondgebied zijn afgebeeld. Dat geldt voor de vlag van Cyprus en die van Kosovo.

Wapenschild 

Op het wapenschild van Sint Maarten is een zilveren gebouw te zien. Dit zilveren gebouw stelt het vroegere Paleis van Justitie van Philipsburg voor. Rechtsboven in het wapenschild is een afbeelding van het monument voor de Frans-Nederlandse vriendschap. Linksboven in het wapenschild is een afbeelding van de gouden wisselbloem. De wisselbloem is de nationale bloem van Sint Maarten. De schildzoom heeft een oranje kleur. Deze oranje kleur staat symbool voor de band met het huis van Oranje-Nassau.

Onder het wapenschild staat in groene letters de wapenspeuk van Sint Maarten geschreven op een gouden bank: Semper Progrediens. Semper Progrediens betekent Altijd op weg. Boven het wapenschild is een vliegende bruine pelikaan te zien. Deze bruine pelikaan vliegt voorbij zonsondergang. Helder vermiljoenrood en kobaltblauw zijn de kleuren van het wapenschild. Deze kleuren zijn hetzelfde als de vlag van Sint Maarten. Die op zijn beurt weer verwantschap heeft met de kleuren van de Nederlandse vlag.