header image
 

Vlag en wapenschild

Vlag en wapenschild.

Vlag

De nationale vlag van Sint Maarten zag het levenslicht op 13 juni 1985. De vlag van Sint Maarten bestaat uit twee horizontale banden. Deze banden hebben de kleur rood en blauw. Aan de hijszijde bevindt zich bovendien een witte driehoek. Het wapen van Sint Maarten staat vermeld in de driehoek. De kleuren rood, wit en blauw zijn geïnspireerd op de Nederlandse vlag. De vlag van Sint Maarten lijkt sterk op de (oorlogs)vlag van de Filipijnen. Er bestaan maar twee vlaggen waarop de contouren van het grondgebied zijn afgebeeld. Dat geldt voor de vlag van Cyprus en die van Kosovo. 

Wat meteen opvalt zijn de belangrijkste kleuren van de vlag: rood- wit- blauw. Deze verwijzing is een dubbele: enerzijds is het een verwijzing naar de Nederlandse vlag (Sint Maarten als onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden), anderzijds verwijzen de kleuren naar de Franse vlag (Sint Maarten deelt het eiland immers al tijden met Saint Martin, dat onderdeel is van Frankrijk, een land met eveneens een rood-wit-blauwe vlag, ook al is deze verticaal gestreept). Kleuren hebben elk een eigen betekenis. Zo staat wit al algemeen bekend als synoniem voor vrede, hoop, eerlijkheid en vriendelijkheid; blauw voor water of zeeën en rood voor bloed, solidariteit en moed. Wat verder opvalt zijn de kleuren in en rond het embleem: geel boven en onder het embleem, het licht blauw, geel, groen en wit in het embleem en oranje rondom het embleem. Geel staat onder meer voor vrijgevigheid, lichtblauw voor lucht en groen voor vruchtbaarheid of natuurbeheer, en het oranje rondom de Courthouse is een verwijzing naar de gemeenschappelijke kleur van het Koninkrijk: het oranje van het Koningshuis. 

Naast opvallende kleuren heeft de vlag ook een embleem (coat of arms). Het hart van het embleem is een gestileerde weergave van het gerechtsgebouw (de Courthouse) aan Frontstreet in Philipsburg. Als we wat beter kijken naar het embleem, dan zien wij het geel ook terug links boven in het embleem, en wel door groen omrand: de geel oranje salie, één van de nationale symbolen van Sint Maarten, net zoals de Courthouse. De geel oranje salie is een kruid dat de natuur van Sint Maarten nog steeds vrijgevig en volop aanbiedt, en dat zo heerlijk geurt. 

Rechts boven in het embleem zien wij de gestileerde weergave van het grensmonument dat de grens van Nederlands Sint Maarten en Frans Saint Martin uitbeeldt: de symboliek voor eenheid. Boven het embleem zien wij een vogel: de bruine pelikaan. De pelikaan zien wij tegen de achtergrond van een zon die boven de Courthouse van Sint Maarten aan het opkomen is. De bruine pelikaan, een grote en statige vogel die snel vissen kan vangen in ondiep water, is eveneens één van de nationale symbolen van Sint Maarten. Zie voor nationale symbolen, waaronder ook de flamboyant, een sterke boom met rode bloesem, eveneens de paragraaf over flora en fauna. 

Onder het embleem zien wij een tekst wij een tekst op een gedrapeerd geel lint: semper pro grediens (always surrounded of always progressing), een Latijnse uitdrukking die zich laat vertalen als: altijd omringd of altijd vooruitgang. 

Als je langs het Courthouse in Frontstreet loopt, is het erg de moeite om ook eens omhoog te kijken. Mocht je een gestileerde weergave van een ananas waar te nemen: de ananas is een internationaal symbool voor gastvrijheid. Geen nationaal symbool dus, maar een internationaal symbool, hoe dan ook zeker past bij The Friendly Island. 

De vlag van Sint Maarten dateert uit 1985, nadat de overheid van Sint Maarten in 1983 aan zijn inwoners om ontwerpen voor een nationale vlag verzocht. De eeuwige roem van de Sint Maartense vlag ging naar een destijds 17-jarige Sint Maartense scholiere, genaamd Rochelle Richardson. Sinds 13 juni 1985 heeft Sint Maarten officieel deze vlag, en elk jaar op 13 juni viert Sint Maarten de verjaardag van de vlag, op Vlaggendag ofwel Flag Day. 

Wapenschild 

Op het wapenschild van Sint Maarten is een zilveren gebouw te zien. Dit zilveren gebouw stelt het vroegere Paleis van Justitie van Philipsburg voor. Rechtsboven in het wapenschild is een afbeelding van het monument voor de Frans-Nederlandse vriendschap. Linksboven in het wapenschild is een afbeelding van de gouden wisselbloem. De wisselbloem is de nationale bloem van Sint Maarten. De schildzoom heeft een oranje kleur. Deze oranje kleur staat symbool voor de band met het huis van Oranje-Nassau.

Onder het wapenschild staat in groene letters de wapenspeuk van Sint Maarten geschreven op een gouden bank: Semper Progrediens. Semper Progrediens betekent Altijd op weg. Boven het wapenschild is een vliegende bruine pelikaan te zien. Deze bruine pelikaan vliegt voorbij zonsondergang. Helder vermiljoenrood en kobaltblauw zijn de kleuren van het wapenschild. Deze kleuren zijn hetzelfde als de vlag van Sint Maarten. Die op zijn beurt weer verwantschap heeft met de kleuren van de Nederlandse vlag.