header image
 

Vogels

Op Sint Maarten leven heel veel verschillende vogelsoorten. Dus als je een liefhebber bent van vogels kun je met een gerust hart naar The Friendly Island togen.

pelican-901004_1920

Bruine pelikaan

De familie van de Pelicanidae kent acht soorten. Een van die soorten is de bruine pelikaan (Pelecanus occidentalis). Het leeuwendeel van de bruine pelikaan is zilvergrijs met bruin. De kopkap is wit of wit-met-geel. De hals van de bruine pelikaan is kastanjebruin. De keelzak en het gelaat is kaal en hebben een groenachtige kleur. Gedurende het broedseizoen worden de keelzak en het gelaat feller van kleur. Het verenkleed is bij de dames en heren gelijk. De lichaamslengte van de bruine pelikaan ligt tussen de 100 en 150 centimeter. Ze hebben doorgaans een gewicht van meer dan 3,5 kilogram.

De bruine pelikaan is voor een deel een trekvogel. Het beest zet zijn keelzak in als vis net. Op het oog lijkt de bruine pelikaan een zware vogel, maar de schijn bedreigd. Het geheim schuint in het skelet. Het dier heeft namelijk een licht skelet. Als we kijken naar de jachttechnieken is de bruine pelikaan atypisch binnen de groep der pelikanen. De bruine pelikaan is een zogenaamde stootduiker. Vanaf een grote hoogte nemen ze een prooi waar. Daarna duiken ze naar beneden, klappen op het water en nemen de prooi te grazen. De overige pelikaansoorten jagen op een andere manier. Zij zwemmen in groepsverband, jagen de vissen op om ze uiteindelijk te vangen.

Als je eitjes zijn gelegd, broeden ouders om en om. Meestal verschillende uren achter elkaar. Bruine pelikanen brengen doorgaans een of twee jongen groot. Soms komt het voor dat ze drie jongen succesvol groot brengen. Als de jongen nog klein zijn braken ze het voor hen op, maar als ze ongeveer 10 dagen oud zijn halen de jongen het voedsel uit de keelzak van hun ouders.