header image
 

Wisselbloem

De wisselbloem (yellow orange sage oftewel Lantana camara) is de nationale bloem van Sint Maarten. De wisselbloem behoort tot de ijzerhardfamilie. Het is een halfheester die tot een hoogte van 3 meter kan doorschieten. De wisselbloem is op sommige plekken met kromme stekels bezet. De twijgen van de wisselbloem zijn vierkantig. De bladeren van de wisselbloem zijn tegenoverstaand, iets gerimpeld, eivormig, gezaagd, ruwharig en hebben een lengte van 4 tot 10 centimeter. Op het moment de bladeren van de wisselbloem worden gekneusd, gaan deze onaangenaam ruiken.

lantana-camara-1362184_1920

De bloemen van de wisselbloem groeien in meerkleurige bloemhoofdjes met een breedte van 3 tot 5 centimeter. De buitenste bloemen van de wisselbloem hebben een roze, oranje of rode kleur. Verder hebben ze een kroonbuis met een lengte van 2 centimeter en een zoom met een breedte van ongeveer 1 centimeter met vijf ongelijke kroonslippen. De middelste bloemen zijn over het algemeen geel van kleur en zijn kleiner en bovendien regelmatiger van vorm.

De wisselbloem is enorm populair onder vlinders. Andere diersoorten zijn minder te spreken over de wisselbloem, voor hen is de wisselbloem namelijk te giftig. Op veel plaatsen op de aarde is hij aangeplant als sierplant. Echter, als de wisselbloem verwilderd, transformeert hij tot een agressief onkruid. Op zo’n moment is de wisselbloem alleen nog maar te verdelgen middels natuurlijke plaaginsecten. Van nature komt de wisselbloem voor van Zuid-Amerika tot de Amerikaanse staat Texas, maar tegenwoordig komt hij wereldwijd voor in de (sub)tropen.

Met een plaaginsect wordt een insect bedoeld dat als lastig of schadelijk te boek staat voor de mens. Die schade kan direct zijn of indirect. Bij directe schade moet je denken aan bepaalde ziektes die ze kunnen overbrengen. Bij indirecte schade moet je denken aan de vraat aan gewassen die voor menselijke consumptie bedoeld zijn. Sommige vliegen, vlooien en muggen kunnen de verspreiders zijn van ziekteverwekkers.