header image
 

Zeezoogdieren

In de wateren van Sint Maarten leven verschillende soorten zeezoogdieren. Dan moet je onder andere denken aan dolfijnen en walvissen. De bultrug is de meest voorkomende walvissoort die zich in de Caribische Zee laat zien. Derhalve komt het regelmatig voor dat je bultruggen zult spotten bij Sint Maarten.

humpback-79855_1280

Bultrug

De bultrug is de trotse eigenaar van drie records. Op de eerste plaats bezit het beest de langste ledematen in het dierenrijk. Op de tweede plaats heeft de bultrug de grootste hoeveelheid blubber. Op de derde plaats produceert de bultrug het langstdurende walvislied van alle walvissoorten. De Latijnse naam voor de bultrug luidt Megaptera novaenglia. De bultrug wordt ook wel de bultrugwalvis genoemd. De bultrug behoort tot de onderorde van de baleinwalvissen (Mysticeti). De bultrug onderscheidt zich van andere walvissen door het feit dat hij lange borstvinnen en een gedrongen lichaam heeft. Verder vallen de knobbels op zijn bek en onderkaak op. Als een bultrug volwassen is varieert diens lengte tussen de 12 en 16 meter waarbij het gewicht tussen de 25 en 30 ton ligt.

Het gezang van de mannetjes gedurende de paartijd is een van de bijzondere kenmerken van de bultrug. Dit gezang kan dagenlang aanhouden. Bij walvisspotters is de bultrug er populair. De beesten kunnen namelijk geweldige klappen uitdelen op het wateroppervlakte. Bovendien zijn ze in staat om grote sprongen te maken waarbij ze soms helemaal boven de waterspiegel terechtkomen.

Bultruggen bezitten fascinerende jachttechnieken waarbij ze vaak nauw samenwerken met soortgenoten. Ieder jaar leggen bultruggen duizenden kilometers af. Ze zwemmen dan van de poolstreken naar de warmere wateren. De poolstreken zijn koud en voedselrijk. De warmere wateren worden gebruikt om te paren en om te kalven. Door de walvisvaart kwam de toekomst van de bultruggen onder druk te staan. Gelukkig werd de jacht op bultruggen in 1966 verboden waardoor de populatie zich weer kon herstellen.