Schoolmeester

Een vissoort luisterend naar de naam schoolmeester. Ook wel schoolmeester snapper genoemd. Zo’n vis krijgt die naam niet voor niets! Waarom heet de schoolmeester snapper de schoolmeester snapper?

Bij een schoolmeester zie je een strenge man voor je met een hoekig gezicht die zichzelf hult in een smetteloos krijtstreep pak. Herkennen we deze eigenschappen ook bij de schoolmeester snapper? Zou daar zijn naam op gebaseerd zijn?

De schoolmeester snapper heeft inderdaad ook een driehoekige kop, maar van een krijtstreepmotief is in geen velden of wegen wat te bekennen. Het is een egaal zilverkleurige vis met felgele vinnen. Alhoewel. Bij de jeugdige versie lopen er wel degelijk strepen over het vissenlijf.

Om zijn naam te kunnen verklaren, kunnen we ons beter focussen om het eerste deel van zijn naam: school. Schoolmeester snappers scholen namelijk graag samen. Niet met honderden exemplaren tegelijkertijd maar wel met een paar dozijn. Het gezamenlijk optrekken met soortgenoten heeft een duidelijk voordeel: ieder individu verlaagt dan zijn kans op predatie.

In het algemeen kunnen vissen op twee manieren scholen. Ze kunnen samenklusteren waarbij iedere individu een willekeurige zwemrichting heeft. Binnen de school zwemmen de vissen dan verschillende kanten op.

Maar het kan ook veel gedisciplineerder. Het lijkt dan net alsof een choreograaf de vissen onderhanden heeft genomen. Er wordt dan nagenoeg synchroon gezwommen waarbij alle leden van de groep op hetzelfde moment dezelfde richting op zwemmen waarbij bovendien de afstand tussen de individuele vissen hetzelfde blijft. Dit levert spectaculaire beelden op. Scholen van miljoenen haringen kunnen zich als op hol geslagen tornado’s door de waterkolom verplaatsen en hele delen van de oceaan verduisteren. Dit alles zonder dat er interne botsingen van haringen optreden!

Als schoolmeester snappers samenscholen, hebben ze ook allemaal dezelfde zwemrichting. Het woordje ‘meester’ in zijn soortnaam doet zich dan gelden: geen wanorde, maar discipline!

Door samen te scholen vermindert iedere individuele schoolmeester snapper dus de kans dat hij ten prooi valt aan een roofdier. Paradoxaal genoeg wordt wel de kans verhoogd om het slachtoffer te worden van zijn belangrijkste belager. Namelijk de mens. Alle leden van de snapperfamilie zijn gezegend met appetijtelijk visvlees. Ze smaken dus heel erg lekker. Bovendien is de schoolmeester snapper de meestvoorkomende snapper van de Caribische Zee. Als ze in scholen zwemmen, hoeft de vissende medemens alleen maar een netje uit te gooien!