Sint Maarten (eiland): architect zoeken!

Het behoeft nauwelijks betoog om te begrijpen dat als je voornemens bent om een huis te bouwen op Sint Maarten dat je een kundig architect in de arm moet nemen. Hij of zij moet achter de tekentafel jouw droomhuisje in elkaar tekenen. Je kunt dan twee dingen doen: of je gaat in zee met een architect die kantoor houdt op Sint Maarten of je geeft de opdracht aan een architect die op The Friendly Island actief is.

De laatste optie heeft wel verschillende voordelen. De (vakantie)huizen op Sint Maarten zijn toch een beetje anders dan de (vakantie)huizen in Nederland. Aan diens ontwerp en bouw worden andere eisen gesteld. De weersomstandigheden spelen daar een belangrijke rol bij. Zo schijnt op het Caribische eiland bijna iedere dag de zon. De zon is natuurlijk een vriend, maar kan uiteindelijk ook een vijand worden als het huis bijvoorbeeld niet goed in de verf zit. Een andere weersfactor is de wind. Iedere dag loeit er een wind op Sint Maarten. Deze wind koelt het eiland op een aangename manier. Maar niet alleen het eiland. Ook de huizen. Mits de architect het huis zo ontwerpt dat de wind er slim doorheen kan zigzaggen.

Het koelen van huizen middels de wind heeft veel voordelen. Je bespaart er uiteraard heel veel geld mee. Aico’s vreten energie! Een airco maakt ook heel veel lawaai. Dat probleem ben je dus ook mooi kwijt. Een voorbeeld van een architect die veel kennis heeft over het gebruik van de wind bij het koelen van huizen is de Nederlander Piet Boon.