Sint Maarten: jezelf inschrijven bij het bevolkingsregister!

Eenieder die langer dan negentig dagen (drie maanden) op Sint Maarten wilt vertoeven, is verplicht zichzelf in te schrijven bij het bevolkingsregister van Sint Maarten. Op het eiland wordt niet gesproken van het bevolkingsregister, maar van Census Office. Ook in Nederland wordt het woord bevolkingsregister niet meer gebruikt, maar spreekt men van Basisregistratie Personen (BRP).

Je kunt jezelf niet zomaar inschrijven bij Census Office. Eén van de voorwaarden is dat je de eigenaar bent van een verblijfsvergunning (Residency Permit). Als je jezelf uiteindelijk hebt ingeschreven, krijg je de zogenaamde Sint Maarten ID. Dat is een feestelijk moment. Je kunt je nu vrijelijk op het eiland bewegen!

Voordat je in het bezit komt van het Sint Maarten ID, is er uiteraard al veel organisatorisch werk verricht. Nog voordat je een voet op het eiland hebt gezet, moet er veel gebeuren. Het start al met het huis in Nederland. Je kunt een huur- of koophuis hebben. Van een huurhuis is heel gemakkelijk afstand te nemen, je zegt gewoon de huur op. Bij een koophuis ligt dat een tikkie anders. Dan moet je een keuze maken tussen verkopen of aanhouden. Mensen die hun huis aanhouden, kunnen er dan nog voor kiezen om het huis te verhuren.

Ook auto- en motorbezitters moeten een keuze maken. Je kunt er voor kiezen om het voertuig naar Sint Maarten te verschepen. Iedere week varen er containerschepen naar het tropische eiland waarmee jouw auto of motor gewoon meekan! Uiteraard kun je ook op Sint Maarten een auto of motor kopen!