Sint Maarten: verblijfsvergunning aanvragen!

Het is een groot genot om op Sint Maarten te verblijven. De meeste mensen gaan naar The Friendly Island om er een vakantie te vieren. Daartegenover zijn er ook mensen die voor een andere reden op het eiland zijn. Als je voornemens bent om langer dan drie maanden op Sint Maarten te verblijven, dient er een verblijfsvergunning aangevraagd te worden.

Op het eiland wordt deze verblijfsvergunning een Residency Permit genoemd. Op het moment dat je een Residency Permit opzak hebt, begint de tweede fase. Vanaf dat moment kun je jezelf namelijk gaan inschrijven bij het bevolkingsregister. Op Sint Maarten spreekt men van Census Office. Tegenwoordig spreekt men in Nederland ook niet meer van bevolkingsregister, maar van Basisregistratie Personen (BRP).

De bovengenoemde zaken moeten geregeld worden als je op het eiland wilt gaan wonen. Maar daar komt uiteraard veel meer bij kijken. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die met jonge kinderen naar het eiland willen vertrekken. Jonge kinderen zijn uiteraard leerplichtig. Je zult dus opzoek moeten naar geschikte scholen op het eiland.

Op Sint Maarten zijn er verschillende scholen waaruit je kunt kiezen. Aan de ene kant heb je door de overheid gesubsidieerde scholen en aan de andere kant heb je privé-scholen. De eerste categorie is gratis, de tweede kost geld. Je kunt ook kijken naar de geloofsovertuiging die op de verschillende scholen beleid wordt. Daarnaast kun je een keuze maken in de taal waarin onderwezen wordt, de zogenaamde instructietaal. Op de meeste scholen is het Engels de instructietaal, op enkele scholen op Sint Maarten is het Nederlands de instructietaal.