Spitssnuitkrokodil

Stel je eens voor!

Een uniek oerbeest met 200 miljoen jaar evolutie achter de kiezen. Dientengevolge de aarde al bewoonde ten tijde van de dinosauriërs. En dus, in tegenstelling tot de genoemde reuzenreptielen, de verwoestende meteorietinslag van 65 miljoen jaar geleden wél overleefde.

Een kolossale diersoort met een hagedisvormig lichaam die bij weging het weegschaalwijzertje ver over het streepje van 900 kilogram doet te schuiven. Dat door deze grootte het meetlint dwingt om 6 meter uit te rollen om de afstand van kop tot staart te meten.

Een geharnast schepsel met een bepantsering waar de Bushmaster nog een puntje aan kan zuigen. Kan het Australische pantservoertuig een ontploffing van een 17 kg wegende landmijn weerstaan, de geschubde huid van dit dier kan een bijtkracht van 1.000 kilogram van een rivaliserende soortgenoot, doorstaan.

Een gevaarlijke predator die over meer vlijmscherpe tanden beschikt dan een ronkende cirkelzaag. Slijten de tanden van een cirkelzaag als sneeuw voor de zon als deze in hard materiaal worden geplaatst. De voorraad van doorwisselbare ivoren wachters van dit dier, is met meer dan zevenduizend exemplaren vrijwel onbeperkt te noemen.

Een begenadigde zwemmer die het water gebruikt om een lepe hinderlaag op te zetten om vervolgens een verassingsaanval uit te voeren; alle orgaansystemen zijn er op aangepast. Zo bevinden de neus, oren en ogen zich aan de bovenkant van de kop zodat de rest van zijn lichaam onder water kan verdwijnen om uit beeld te blijven. Als het beest geheel onder (troebel) water verdwijnt, klapt bovendien zijn (doorzichtige) derde ooglid dicht om dienst te doen als duikbril. Om een lang verblijf onder water mogelijk te maken als niet-kieuwen-bezittend-wezen, heeft het dier een bloedpomp met een extra hartklep in de rechterhartkamer. Daarmee kan hij de bloedstroomroute naar de longen blokkeren, waardoor zuurstofarm bloed langer door het lichaam gepompt om de laatste restjes zuurstof uit het bloed op te nemen.

Een met druksensoren uitgeruste rover die iedere onzichtbare prooi zichtbaar maakt. De gehele bepantserde huid van het dier is namelijk bezaaid met zintuigelijke tastpuntjes die de fijnste trillingen in het water kunnen waarnemen. Op het moment dat een prooivis maar de lichtste vibratie in het water veroorzaakt, wordt dat fijntjes door de rover gedetecteerd. De ultra sensibele receptoren zijn bovendien niet alleen in staat om drukverschillen te meten, ze zijn ook gevoelig voor temperatuursverschillen. Door deze eigenschappen kan het beest in stikdonker op rooftocht.

Een spitssnuitige killer wiens bek unieke eigenschappen herbergt. Waaronder het bezit van een speciaal klepje waardoor de muil van het dier onder water open kan staan, zonder dat er water in het verkeerde keelgat stroomt. Op deze manier kan het beest een uiterst dodelijke vissenklem met zijn kaken opzetten. Op het moment dat er een prooivis maar het lichtste contact maakt met deze val, klapt de bek zes keer sneller dicht dan dat een mens met zijn ogen kan knipperen. Voor het slachtoffer is er dan geen ontsnappen meer aan!

Een uiterst efficiënte voedselverteerder wiens maag over de sterkste zuren van het dierenrijk beschikt. Prooidieren worden niet gekauwd, maar met huid en haar doorgeslikt. In de maag wachten bijtende maagsappen die al het prooiweefsel doen oplossen: vlees, botten, schubben, haren en tanden. Niets blijft over!

Welkom in de wereld van de spitssnuitkrokodil!