Trompetvis

Iedereen die vrouwenemancipatie in optima forma wil aanschouwen, moet zijn vizier op trompetvissen richten. In de trompetviswereld vechten de vrouwtjes namelijk om de mannetjes en vindt de conceptie én volgroeiing van babytrompetvisjes plaats in het lichaam van de mannetjes. Er heeft zich bij deze diersoort een omgekeerd rollenpatroon ontwikkeld!

Niet alleen het rollenpatroon is omgekeerd, dat geldt ook voor de positie waarin ze zich doorgaans in de oceaan manoeuvreren. De trompetvis hangt namelijk doodstil op zijn kop in de waterkolom zoals een vleermuis ondersteboven in een grot hangt. Doet het gevleugelde zoogdier dit om uit de klauwen van predatoren te blijven, de trompetvis daarentegen doet dit juist om dé ideale uitgaanspositie als predator te verkrijgen.

Ondanks zijn vriendelijke naam is de trompetvis namelijk een kille zeerover; geenszins een vrolijke trompetterende waterbewoner die iedereen muzikaal wil entertainen. Als de trompetvis ten tonele verschijnt kan beter de jachthoorn van stal gehaald worden. Als je naar het gedrag van de trompetvis kijkt, is derhalve ‘jachthoornvis’ een betere benaming voor het visje. Mits je met alle geweld het beest naar een muziekinstrument wil vernoemen!

Echter, een opvallend anatomisch kenmerk heeft ervoor gezorgd dat de trompetvis trompetvis heet. De snuit van de trompetvis lijkt namelijk op het mondstuk van een trompet. Blaast een trompettist door het mondstuk van zijn muziekinstrument om tonen te produceren, de trompetvis-snuit daarentegen wordt als zuiginstrument gebruikt om nietsvermoedende prooidieren mee op te zuigen.

Het feit dat de trompetvis zich in verticale positie door het water beweegt heeft een duidelijke reden. De trompetvis is namelijk een meester in camouflage. Doordat het een langwerpige, dunne vis is, valt hij qua structuur niet op tussen koraalformaties. Daarnaast hebben trompetvishuidcellen de capaciteit om in alle kleuren van de regenboog te veranderen waardoor hij de perfecte schutkleuren kan aannemen. Door de structuur én de kleuraanpassing valt hij helemaal weg in zijn omgeving.

Hij deinst vervolgens tussen het koraal op een natuurlijke manier mee met de stroming van de oceaan. De trompetvis bevindt zich nu in een perfecte hinderlaag. Nietsvermoedende visjes en schaaldiertjes die te dicht bij de bek van de wachtende trompetvis komen, hebben een groot probleem. Zij krijgen te maken met de enorme zuigkracht die het beest kan genereren. Voor hen is er geen ontkomen meer aan. Door de unieke constructie van zijn snuit kan de trompetvis die indrukwekkende zuigkracht ontwikkelen. Deze snuit is lang, driehoekig en buisvormig. De bek van de trompetvis is bovendien in het bezit van elastisch weefsel dat wijd geopend kan worden waardoor er een krachtig vacuüm ontstaat en de prooi met een rotvaart naar binnen wordt gezogen.

De trompetvis hanteert daarnaast nog een andere jachttactiek om aan prooi te komen. Daarbij maakt hij handig gebruik van andere vissen. De trompetvis zwemt mee met de grazers van het koraalrif zoals papegaai- en doktersvissen. Omdat de genoemde vissen herbivoren zijn heeft hij niets te vrezen. Doordat de trompetvis feilloos de kleuren van zijn liftvissen kan aannemen valt zijn aanwezigheid niet op. Op het moment dat papegaai- en doktersvissen zich tegoed doen aan algen en wieren schiet er van allerlei klein grut weg. Deze vluchtende aquadiertjes komen dan ten goede aan de trompetvis.

Het feit dat trompetvissen als onderwaterkameleons van kleur kunnen verschieten zetten ze niet alleen in om effectief te kunnen prederen. Ook tijdens het paringsdansje veranderen de vissenhuidjes van het mannetje en vrouwtje doorlopend van kleur. Het hoogtepunt van de vrijage vormt het moment dat het vrouwtje via een buisje haar eitjes in de broedbuidel van het mannetje pompt. In deze ‘mannelijke baarmoeder’ worden vervolgens de eicellen bevrucht door zaadcellen. De verdere ontwikkeling tot jonge trompetvisjes vindt ook plaats in de broedbuidel. Aangezien het mannetje is belast met het uitbroeden van de jongen kan het wijfje weer direct beginnen met het produceren van nieuwe eitjes en haar jacht openen op een nieuwe partner!