header image
 

Autogarages

Het leeuwendeel van de mensen dat op Sint Maarten woont, is in het bezit van een auto. Ondanks het feit dat The Twin Island geen groot eiland is, is het hebben van een auto feitelijk onmisbaar. Sint Maarten kent geen fietscultuur zoals wij die in Nederland en België gewend zijn. Dus er zijn geen fietspaden aanwezig; derhalve moet je als fietser de weg delen met het overige verkeer; dat is niet geheel zonder gevaar. Nee; je kunt je op het eiland beter middels een auto verplaatsen.

Auto kopen

Nederlanders en Belgen die op Sint Maarten wonen of willen gaan wonen, kopen dus vrijwel allemaal een auto. Op het eiland zijn verschillende autogarages aanwezig waar je nieuwe en tweedehandse auto’s kunt kopen. De autoverkopers kunnen prima adviezen geven over het type auto dat het beste bij jou past. Op The Friendly Island rijden heel veel grote auto’s rond. Ook worden er veel terreinwagens/4wd’s op Sint Maarten verkocht. Dat is uiteraard logisch; veel wegen op het eiland zijn onverhard en dat is het wel zo prettig om over een robuuste auto te beschikken. Het is niet moeilijk om een auto op het eiland te verkopen; zeker als het een auto is van een geliefd merk. De tweedehandsmarkt voor auto’s is op Sint Maarten groot en populair. Om een koper te vinden voor je auto is doorgaans weinig moeite nodig. De staat waarin de auto verkeert, het bouwjaar en het merk bepalen de prijs van de auto. Er wordt altijd onderhandeld bij de aankoop en verkoop van een auto. Doorgaan wordt er gevraagd om een aanbetaling. Als je op Sint Maarten een auto verkoopt, moet je een Bill of Sale opstellen. De specificaties van een Bill of Sale zijn te vinden in deel twee. 

Auto-onderhoud

Iedereen die auto rijdt, weet dat auto’s slijten en regelmatig onderhoud nodig hebben. Sommige auto-eigenaren zijn handig en kunnen dat zelf; zij gooien de olie en ruitenwisservloeistof zelf wel in hun heilige koe. Maar de meeste mensen doen dat niet en besteden dat soort klusjes uit aan de vaardige monteurs van vakgarages. Uiteraard kun je bij de autogarages van Sint Maarten terecht voor onderhoudsbeurten: klein en groot. Op Sint Maarten zijn officiële dealers en garages waar je het onderhoud van je auto kunt laten verzorgen. Je kunt het onderhoud van je garage ook laten verzorgen door de zogenaamde ‘garage-onder-de-boom-fenomeen’. Het is zeker  nodig om regelmatig onderhoud aan je auto te laten verrichten. Accu’s en schokbrekers hebben het zwaar op Sint Maarten. Daarnaast heeft het zoute water een grote invloed op de gesteldheid van de auto; auto’s gaan heel snel roesten. Sint Maarten kent een heuvelachtig landschap; voor auto’s met een automatische versnelling is het dan van belang dat de remschoenen van de auto regelmatig gecontroleerd worden en zo nodig vervangen worden. Als je je auto regelmatig laat onderhouden, bespaar je veel ellende. 

Autoschade

Iedereen probeert zijn auto vanzelfsprekend schadevrij te houden, maar het kan natuurlijk ook dat je er bijvoorbeeld een deuk in rijdt. Gelukkig zijn er op Sint Maarten autogarages die autoschade kunnen verhelpen.

Verschillende automerken  

Op Sint Maarten zie je auto’s van uiteenlopende merken, oude en nieuwe auto’s, cabrio’s met soft- of hardtop, kleine en grote auto’s, echt alles. De meeste auto’s hebben naar Amerikaans gebruik en automatische versnellingsbak. Sommige merken zijn uitgerust met een 4-wheel drive; de meeste kleinere modellen niet. Naast Amerikaanse merken zijn de Japanse en Koreaanse merken zeer gangbaar. Sommige Franse merken zijn op Sint Maarten minder gangbaar. 

Autodealers

Carribean Auto Sales, Union Road 153 Cole Bay, T: 1721-544-5211
Car World, A Th. Illidge Road, T: 1721-542-1147
Vlaun, Longwall Road 15 Philipsburg, T: 1721-542-2318
Marshall Motors-Motor World, Welfare Road 20 Cole Bay, T: 1721-544-5294
Saint Martin Cars, Welfare Road 16 Cole Bay, T: 1721-544-3049
Super Bikes and Cars, Union Road 71 Cole Bay, T: 1721-544-2784
Suzuki, Welfare Road 14 Cole Bay, T: 1721-544-4620

Autokeuring

Inspection Center, Bush road 26, Philipsburg T: 1721-542-4805 / T: 1721-542-3495

Onder de boom 

Op het eiland vindt men veel dealers die zowel nieuwe als tweedehands auto’s verkopen. Eenmaal per jaar verkopen de autoverhuurbedrijven een deel van hun auto’s. Particulieren zetten van hun auto te koop op strategische punten, met vermelding van een telefoonnummer. Meestal staat er geen prijs vermeld. Naast de dealers en grote garages, vind je veel autohandelaars ‘onder de boom’, die zowel auto repareren, oplappen, spuiten en verhandelen. Op verschillende plekken vind je ook verkooppunten voor banden (meestal cover-banden) en autowasserijen. Op de Facebookgroep Sell, Buy and Borrow in SXM bieden particulieren ook hun gebruikte auto aan. 

Verzekeringen

Er zijn verzekeringsmaatschappijen waar je verzekeringen kunt afsluiten voor expats. Zo kun je daar een verzekering afsluiten voor het vervoer van een stoffelijk overschot in het geval van overlijden. Het is op Sint Maarten verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Het loont om je bonus-malus-verklaring mee te nemen. Dat kan een gunstig effect hebben op de prijs; tot soms wel de helft van de premie. Op Sint Maarten zijn veel verzekeringskantoren waar je je auto en inboedel kunt verzekeren. Bovendien kun je hier doorlopende reis- en annuleringsverzekeringen en andere verzekeringen afsluiten. Als je in Nederland een doorlopende reis- en annuleringsverzekering hebt afgesloten, is het verstandig om goed naar de polisvoorwaarden te kijken. Zo geldt vaak een beperking tot maximaal 180 dagen aaneengesloten buitenlands verblijf. 

Verzekeraars

In de Yellow-pages SXM vind je veel gedetailleerde informatie over pakketten, tarieven en contactgegevens over verschillende verzekeraars. Hieronder vind je een opsomming van verzekeraars. 

Alico (American Life Co.)

Ennia Caribe Holding N.V.

Gulf Insurance Ltd.

ING Fatum 

Nagico Insurance

Nationale Nederlanden Levensverzekering Maatschappij N.V.

Sagicor Capital Life Insurance Co.

The New India Assurance Co. Ltd.