Sint Maarten beschikt over een uitstekende gezondheidszorg, zowel aan de Nederlandse als aan de Franse zijde van het eiland. Dit komt grotendeels door de vele Amerikaanse toeristen die Sint Maarten jaarlijks bezoeken. Amerikanen hanteren torenhoge medische standaarden. Als Sint Maarten hier niet aan voldoet, blijven ze gewoon weg. Tussen het Franse en Nederlands deel van het eiland komt steeds meer samenwerking. Sint Maarten heeft tegenwoordig zelfs de ambitie om naast dé culinaire hoofdstad van de Caraïben, ook hét medische centrum van de Caribische archipel te worden. Het zonovergoten eiland beschikt over twee openbare ziekenhuizen en verschillende privéklinieken. Uiteraard is het belangrijk en verplicht om tegen ziektekosten verzekerd te zijn. Dat kan via een Nederlandse ziektekostenverzekeraar, maar ook via een verzekeringmaatschappij die op Sint Maarten is gevestigd.
De opzet van de gezondheidszorg is op Sint Maarten vergelijkbaar met Nederland. Huisartsen vormen de eerste lijn. Via de huisarts kan naar de tweede lijn (specialist, ziekenhuis) worden verwezen. Lang niet alle huisartsen op Sint Maarten hebben een met de Nederlandse huisartsopleiding vergelijkbare opleiding genoten. Buiten kantooruren zijn de huisartsenpraktijken gesloten. Er is geen huisartsenpost (HAP). Voor spoedeisende (huisartsgeneeskundige) hulp in de avond, nacht en weekend moet men naar de spoedeisende hulp (emergency) van het ziekenhuis gaan. Het algemene alarmnummer: 911. Het alarmnummer van de ambulance: 912.
Wanneer je niet via een Nederlandse ziekenkostenverzekering verzekerd bent, zijn er in Sint Maarten verschillende verzekeringsmaatschappijen. Wanneer je klachten over de zorgverlening hebt, of signalend die zouden kunnen wijzen op structurele manco’s in de gezondheidszorg, kun je contact opnemen met The Inspectorate of Public Health, Kanaalsteeg 1, Philipsburg, telefoon 542-3580.
Huis-, tand- en dierenartsen
Daarnaast zijn er op Sint Maarten talloze (Nederlandse) huis- en tandartsen gevestigd. Als je jezelf inschrijft bij een huisarts op Sint Maarten is het verstandig een een kennismakingsgesprek met de huisarts af te spreken. Dat is dan een mooi moment om te vragen wat de mogelijkheden van de praktijk zijn. Bovendien zijn er op het Bovenwindse Eiland verschillende dierenartsen werkzaam die waken over de gezondheid van gezelschapsdieren (honden, katten, vogels, et cetera) en landbouwhuisdieren (ezels, geiten, kippen, varkens, koeien, et cetera) die op Sint Maarten rondsnuffelen en rondrennen.
Ziekenhuizen
Op Sint Maarten zijn zogezegd twee openbare ziekenhuizen: één op het Franse deel van het eiland en één op het Nederlandse deel van Sint Maarten. Op het Nederlandse deel van Sint Maarten in Cay Hill is het ‘Sint Maarten Medical Center (SMMC)’ gevestigd. Het SMMC draagt naast de medische zorg over het Nederlandse deel van Sint Maarten, ook de medische zorg over de omliggende kleine eilanden zoals Saba, Sint Eustatius, Anguilla, et cetera. Saba en Sint Eustatius behoren overigens tot Caribisch Nederland. In het SMMC werken meer dan 220 mensen waaronder 18 medisch specialisten. Het ziekenhuis heeft de beschikking over maar liefst 76 klinische bedden. Het SMMC telt verschillende afdelingen zoals anesthesiologie, dermatologie, gastro-enterologie, verloskunde, cardiologie, radiologie, kindergeneeskunde, gynaecologie, chirurgie, interne geneeskunde, kno, psychiatrie, kindergeneeskunde, et cetera. Ook is er een nierdialyse afdeling. Vanuit andere eilanden of vanuit de Franse kant van Sint Maarten komen een cardioloog, dermatoloog en oogarts spreekuur houden. In geval er voor een ziekte of ongeval geen diagnostiek- behandelmogelijkheden zijn in het SMMC, wordt zorggedragen voor uitzending, zo nodig per ambulancevliegtuig, waar meer gespecialiseerde centra aanwezig zijn.
Muggen
Mensen die naar Sint Maarten reizen, hoeven zich niet verplicht te vaccineren. Echter, als je zeven dagen voordat je naar The Friendly Island afreist, in een land bent geweest waar gele koorts heerst, ben je wel verplicht om jezelf te vaccineren tegen gele koorts. Er worden dus verder geen vaccinaties en inentingen aanbevolen voor mensen die naar Sint Maarten afreizen. Als je echter de ambitie hebt om te gaan eilandhoppen kan dat anders zijn; laat jezelf dan goed informeren bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), bij vaccinatiebureaus (iedereen kan daar terecht) of bij huisartspraktijken (alleen eigen patiënten kunnen daar terecht).
Op Sint Maarten heerst gelukkig geen malaria. Op het Caribische eiland komt echter wel knokkelkoorts (dengue) en de daaraan verwante chikungunya voor. Dengue is een virusziekte die door muggen wordt overgebracht. De mug die drager is van het virus is de denguemug (gele koortsmug, Aedes aegypti, Stegomyia aegypti). Daarnaast kan ook de Aziatische tijgermug het virus overbrengen. Helaas bestaat er (nog) geen vaccin tegen dengue. Dengue is geen ernstige ziekte, maar je kunt er toch een tijdje flink ziek van zijn. Tegenwoordig bestaat er een test om de antistoffen in het bloed aan te tonen. Als iemand in het verleden al eens is geïnfecteerd met een ander type denguevirus, kan een nieuwe besmetting ernstig zijn. In het ergste geval kan er dan een dengue hemorragische koorts optreden ook wel dengue haemorrhagic fever-DHF genoemd. De symptomen van dengue haemorrhagic fever-DHF luiden: bloedingen, vergrote lever en hoge koorts. Als je knokkelkoorts hebt, is dat niet te behandelen met medicijnen of vaccins. Het bestrijden van de symptomen is de enige manier van behandeling. Het heeft dus geen zin om antibiotica in te nemen; gecontraindiceerd. De enige manier om te voorkomen dat je de ziekte oploopt, is door te voorkomen dat je gestoken wordt door besmette muggen.
Als het op Sint Maarten een tijdje regent, neemt het aantal muggen op het eiland sterk toe. Het leeuwendeel van de muggen vertoont alleen maar activiteit tijdens de schemer, avond en nacht. Tijdens deze periodes kunnen ze dan bijzonder hinderlijk zijn voor de mens. Op Sint Maarten komt daarnaast de tijgermug (Aziatische tijgermug) voor. Deze mug kan dus geïnfecteerd zijn met het denguevirus. De tijgermug komt van origine niet voor in de Caribische regio, maar heeft zich de laatste decennia wijd verspreid vanuit Azië over grote delen van de wereld, waaronder het Bovenwindse Eiland Sint Maarten. De tijgermug is een atypische mug die in tegenstelling tot de meeste andere mugsoorten overdag op jacht gaat. Uiteraard is de tijgermug door zijn typische tijgermotief uit duizenden te herkennen. Er zijn verschillende methodes om jezelf tegen muggenbeten te wapenen. Op de eerste plaats door het dragen van een lange broek en lange mouwen; met andere woorden zorg voor geen onbedekte huid. Daarnaast is het van belang om een anti-muggenmiddel te gebruiken waarbij het van belang is dat dit middel DEET bevat; daar kunnen die kleine steekrakkers namelijk maar heel slecht tegen. De broedplaatsen van de dengue- of chikungunya-virussen vormen kleine waterpoeltjes. Dat kan ook stilstaand water zijn dat zich in de buurt van wonende en werkende mensen bevindt. Dan moet je denken aan bloempotten, emmers en regentonnen. Dus dit kunnen ideale broedplaatsen zijn voor de muggen. Regelmatig worden er vanuit overheidswege wijken gesprayd tegen ziekmakende muggen.
Als je besmet raakt met het dengue- of chikungunya verloopt de infectie doorgaans ongemerkt. Du moment de besmette persoon voldoende weerstand heeft opgebouwd, verdwijnt het virus uit het lichaam. Het duurt twee tot veertien dagen na besmetting vooraleer iemand ziek wordt. Het leeuwendeel van de mensen denkt te maken te hebben met een griepje. De uiteindelijke symptomen bestaan uit hoofdpijn, koude rillingen, hoge koorts en pijn in gewrichten, botten en spieren. Aan de laatstgenoemden symptomen heeft de ziekte aan Nederlandse naam te danken: knokkelkoorts.
Bij sommige mensen kan dengue ernstig zijn, bijvoorbeeld als iemand in het verleden al eens geïnfecteerd is met een ander type denguevirus. Dan kan er dengue hemorragische koorts (dengue haemorrhagic fever-DHF) optreden: hoge koorts, een vergrote lever en bloedingen.
Zon
Op Sint Maarten schijnt veelvuldig de zon. Dát is één van de redenen dat het eiland jaarlijks wordt overspoeld door miljoenen toeristen. Maar de zon is niet altijd de grote vriend voor mensen. Als je onbeschermd in de zon gaat, kan dat tot gezondheidsproblemen leiden; huidkanker bijvoorbeeld. Ook uitdroging ligt immer op de loer; zorg dat je voldoende drinkt als je de zon ingaat. Probeer bovendien het heetste moment van de dag te vermijden; dus rondom het middaguur. Op The Twin Island staat iedere dag van het jaar een aangenaam briesje; de noordoostpassaatwind. Het is belangrijk om etenswaren op een koele plaats te bewaren. Op Sint Maarten kun je gewoon water uit de kraan drinken. Dit water is afkomstig van een ontziltingsfabriek en wordt regelmatig door de overheid getest en is dus veilig; het is overigens heerlijk water. Je kunt met een gerust hart eten in de restaurants van Sint Maarten; de kans is klein dat je daar een voedselvergiftiging oploopt.
De gezondheidszorg zoals wij die in Nederland gewend zijn, is ook aanwezig op Sint Maarten. Op het eiland wordt ook gewerkt met een eerste en tweede lijn waarbij huisartsen onderdeel uitmaken van de eerste lijn en specialisten en ziekenhuizen ressorteren onder de tweede lijn. Alleen via een huisarts kun je terecht komen bij een specialist of ziekenhuis. Uiteraard hebben alle huisartsen die op Sint Maarten werkzaam zijn een huisartsendiploma; echter veel huisartsen die op Sint Maarten werkzaam zijn, hebben hun opleiding elders gevolgd.
Otitis externa
Het leeuwendeel van de mensen dat op vakantie gaat naar Sint Maarten gaat ook zwemmen in de zwembaden van de hotels & resorts. Voor de hygiëne wordt aan deze zwembaden chloor toegevoegd. Eén van de nadelen hiervan is dat er dan een ontsteking van de uitwendige gehoorgang kan optreden; een zogenaamde otitis externa. Het is niet fijn om een oorontsteking te hebben; het is pijnlijk en bovendien is je oor dan gezwollen. Eén van de oorzaken van een oorontsteking is een schimmelinfectie. Schimmels hebben een broertje dood aan zuren, dus een goede manier om een oorschimmelinfectie op te lossen is bijvoorbeeld door de inzet van keukenazijn. Doop een gaasje in de azijn wrijf dit in het oor; meestal is dan binnen twee dagen het probleem opgelost.
Antibiotica
Antibiotica wordt mondiaal veel ingezet door artsen, wellicht iets te veel. Door het te veel gebruik van antibiotica kan er heel snel resistentie optreden. Uiteraard is het in veel gevallen een uitstekend medicijn; in het geval van zware bacteriële infecties bijvoorbeeld. Als iemand te kampen heeft met een virale infectie is het volkomen zinloos om antibiotica in te zetten; het is zelfs contra-indicatief; resistentie en bijwerkingen liggen dan onherroepelijk op de loer. Dan moet je onder andere denken aan jeuk, diarree en allergische reacties.
Tetanusprik
De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Het vormt een belangrijke barrière tussen de buitenwereld en de rest van het lichaam. Zo zorgt het ervoor dat allerlei vervelende micro-organismen geen kans krijgen om het lichaam ziek te maken. Helaas komt het voor dat er een beschadiging in de huid optreedt waardoor ziektekiemen toch het lichaam in kunnen komen. Als je bijvoorbeeld op straat valt en je loopt daarbij een snee op in je been kan er straatvuil in de wond terechtkomen. Eén van de micro-organismen die dan voor veel ellende kan zorgen, is de tetanusbacterie. In zo’n situatie is het dat van belang om een tetanusinjectie bij de huisarts te gaan halen.
Zika
Geluk zijn er op Sint Maarten nog geen gevallen van het zikavirus bekend. Gelukkig maar, want er zijn nog een medicijnen ontwikkeld tegen het zikavirus. Wat wel vaststaat is dat het zikavirus door dezelfde muggen wordt overgebracht als die bij het dengue- en chikungunya-virus. Dus de beste manier om ellende te voorkomen, is door te voorkomen dat je wordt gestoken door muggen. Gelukkig wordt de situatie rondom zika op de voet gevolgd door verschillende Caribische gezondheidsinstanties zoals de Collective Prevention Services (CPS) (CPS is een onderdeel van het Ministry of Public Health, Social Development and Labour) en het Ministerie van VSA van Sint Maarten.
Thuiszorg
Op Sint Maarten is het ook mogelijk thuiszorg te krijgen. Op The Friendly Island zijn verschillende particuliere thuiszorgbureaus actief. Zij bieden hun diensten aan mij de cliënten thuis waarbij thuis een breed begrip is. Dat kunnen huizen, hotels of boten zijn. Als je een ziektekostenverzekering hebt, is de kans groot dat de kosten voor particuliere thuiszorg betaald door de verzekeraar.
Ongedierte
Sommige dieren die op Sint Maarten leven kunnen een bedreiging vormen voor de gezondheid van de mens. Muggen zijn daar een voorbeeld van; zij kunnen drager zijn van het dengue- en chikungunya-virus. Mensen die op Sint Maarten in de buurt van water wonen, hebben meer last van muggen dan zij die hoog in de heuvels wonen waar het doorgaans harder waait.
Als huizen lange tijd leegstaan en dus niet worden schoongemaakt, kunnen er allemaal niet-wenselijke insecten en andere diertjes gaan wonen zoals mieren, kakkerlakken, termieten en muizen. Het is dus belangrijk dat het huis goed wordt schoongemaakt (ook vuilnisbakken leegmaken en schoonmaken) en dat er geen etensresten in het huis worden achtergelaten. Ook geen papier/karton in de tuin laten slingeren; dit vormt namelijk voedsel (cellulose) voor tal van verschillende insectensoorten. Termieten worden op Sint Maarten ‘witte mieren’ genoemd. Als er termieten in je huis rondlopen, moet je direct tot bestrijding overgaan. Witte termieten vergrijpen zich aan al het houtwerk dat zich in huis bevindt. En dan praat ik niet alleen maar over houten meubels, maar ook al het houtwerk dat zich in het huis bevindt.
Uiteraard zijn er in de winkel van allerlei anti-insectenmiddelen en anti-muismiddelen te koop. Mensen met jonge kinderen moeten wel oppassen als zij deze middelen inzetten. Het zijn namelijk giftige producten waarmee gewerkt wordt; jonge kinderen hebben de neiging om alles wat op hun pad komt in hun mond te steken.
Naast gif kun je vanzelfsprekend ook fysieke barrières opwerken om lastige insecten buiten te houden. Zo kun je gebruikmaken van horren voor ramen en deuren. Veel mensen hebben over hun bed een muskietennet hangen waardoor zijn niet in hun nachtrust gestoord worden. Het leeuwendeel van de huizen op Sint Maarten is in het bezit van airconditioning; dit verlaagt ook de overlast van ongedierte.
Op Sint Maarten zijn verschillende bedrijven actief die zich met ongediertebestrijding bezighouden. Met hen is het mogelijk om een contract af te sluiten voor een periodieke bestrijding van ongewenste dieren. Uiteraard is het ook mogelijk om hen pas in te schakelen als er daadwerkelijk sprake is van overlast.
Chiropractie
Chiropratic & Massage Clinic, Onyx Road 2, Billy Folly, Simpson Bay, T: 1721-544-4966.
Consultatiebureau
Baby Wellnes Clinic, Brouwers Road 6A, T: 1721-543-0295.
Diëtist