header image
 

Gezondheidszorg

Sint Maarten beschikt over een uitstekende gezondheidszorg, zowel aan de Nederlandse als aan de Franse zijde van het eiland. Dit komt grotendeels door de vele Amerikaanse toeristen die Sint Maarten jaarlijks bezoeken. Amerikanen hanteren torenhoge medische standaarden. Als Sint Maarten hier niet aan voldoet, blijven ze gewoon weg. Sint Maarten heeft tegenwoordig zelfs de ambitie om naast dé culinaire hoofdstad van de Caraïben, ook hét medische centrum van de Caribische archipel te worden. Het zonovergoten eiland beschikt over twee openbare ziekenhuizen en verschillende privéklinieken. Daarnaast zijn er op Sint Maarten talloze (Nederlandse) huis- en tandartsen gevestigd. Bovendien zijn er op het Bovenwindse Eiland verschillende dierenartsen werkzaam die waken over de gezondheid van gezelschapsdieren (honden, katten, vogels, et cetera) en landbouwhuisdieren (geiten, kippen, et cetera) die op Sint Maarten rondsnuffelen en rondrennen.

Ziekenhuis

Op Sint Maarten zijn zogezegd twee openbare ziekenhuizen: één op het Franse deel van het eiland en één op het Nederlandse deel van Sint Maarten. Op het Nederlandse deel van Sint Maarten is het ‘Sint Maarten Medical Center (SMMC)’ gevestigd. Het SMMC draagt naast de medische zorg over het Nederlandse deel van Sint Maarten, ook de medische zorg over de omliggende kleine eilanden zoals Saba, Sint Eustatius, Anguilla, et cetera. Saba en Sint Eustatius behoren overigens tot Caribisch Nederland. In het SMMC werken meer dan 220 mensen waaronder 18 medisch specialisten. Het ziekenhuis heeft de beschikking over maar liefst 76 klinische bedden. Het SMMC telt verschillende afdelingen zoals anesthesiologie, dermatologie, gastro-enterologie, verloskunde, cardiologie, radiologie, kindergeneeskunde, gynaecologie, chirurgie, et cetera.

Muggen

Mensen die naar Sint Maarten reizen, hoeven zich niet verplicht te vaccineren. Echter, als je zeven dagen voordat je naar The Friendly Island afreist, in een land bent geweest waar gele koorts heerst, ben je wel verplicht om jezelf te vaccineren tegen gele koorts. Er worden dus verder geen vaccinaties en inentingen aanbevolen voor mensen die naar Sint Maarten afreizen. Op Sint Maarten heerst gelukkig geen malaria. Op het Caribische eiland komt echter wel knokkelkoorts (dengue) voor. Dengue is een virusziekte die door muggen wordt overgebracht. De mug die drager is van het virus is de denguemug (gele koortsmug, Aedes aegypti, Stegomyia aegypti). Daarnaast kan ook de Aziatische tijgermug het virus overbrengen. Helaas bestaat er (nog) geen vaccin tegen dengue. Dengue is geen ernstige ziekte, maar je kunt er toch een tijdje flink ziek van zijn.

Als het op Sint Maarten een tijdje regent, neemt het aantal muggen op het eiland sterk toe. Het leeuwendeel van de muggen vertoont alleen maar activiteit tijdens de schemer, avond en nacht. Tijdens deze periodes kunnen ze dan bijzonder hinderlijk zijn voor de mens. Op Sint Maarten komt daarnaast de tijgermug (Aziatische tijgermug) voor. Deze mug kan dus geïnfecteerd zijn met het denguevirus. De tijgermug komt van origine niet voor in de Caribische regio, maar heeft zich de laatste decennia wijd verspreid vanuit Azië over grote delen van de wereld, waaronder het Bovenwindse Eiland Sint Maarten. De tijgermug is een atypische mug die in tegenstelling tot de meeste andere mugsoorten overdag op jacht gaat. Uiteraard is de tijgermug door zijn typische tijgermotief uit duizenden te herkennen.