header image
 

Huis bouwen op Sint Maarten

Voor veel mensen is het een droom om een huis op Sint Maarten te gaan bouwen. Dat kan op twee manieren. Sommige mensen zijn geboren met twee rechter handen en nemen de regie volledig in eigen hand en gaan aan de slag. Daarnaast heb je ook mensen die niet het talent hebben om zelf een huis te bouwen, maar het bouwen uitbesteden aan derden.

 

Uiteraard komt bij het bouwen van een eigen huis op Sint Maarten heel veel kijken. Het begint natuurlijk al bij het ontwerp van het huis. In overleg met de architect kunnen alle wensen en voorkeuren in de tekening van het huis worden vastgelegd.

Op Sint Maarten loeit immer de verkoelende noordoostpassaatwind. Door deze wind voelt het nooit benauwd aan op het Bovenwindse Eiland. Door handig gebruikt te maken van deze wind bij de ontwerp van een huis op Sint Maarten is het zelfs mogelijk dat er geen airo’s nodig zijn in huis om de temperatuur dragelijk te houden. De Nederlandse architect Piet Boon is een man die er zijn handelsmerk van heeft gemaakt om op deze natuurlijke manier de villa’s in het Caribische gebied te koelen. Op de Benedenwindse Eilanden zijn inmiddels heel veel Piet Boon-huizen gebouwd. Het is niet goedkoop om eigenaar te worden van een Piet Boon-huis, maar ze worden ook te huur aangeboden. Op deze manier kun je toch kennismaken met een vakantiehuisje dat op een unieke manier gekoeld wordt.

Doordat er een kans bestaat dat Sint Maarten te maken krijgt met orkanen, worden er hoge eisen aan de bouw van huizen op Sint Maarten. Ze moeten feitelijk orkaan-proef zijn. Zeker na de verwoestende werking van orkaan Irma in 2017. Orkaan Irma was een orkaan die tot categorie 5 behoorde. Alle huisjes die van hout gemaakt waren op Sint Maarten werden voor de groot deel verwoest.

Als je op Sint Maarten een huis wil gaan bouwen heb je uiteraard de keuze uit het Nederlandse deel van Sint Maarten of het Franse deel van het eiland. Als je voor het Nederlandse deel kiest heb je uiteraard met andere wet- en regelgeving van doen dat wanneer je voor het Franse deel van Sint Maarten kiest. Het Franse deel van Sint Maarten behoort tot Frankrijk, terwijl het Nederlandse deel van Sint Maarten tot het Koninkrijk der Nederlanden behoort.