header image
 

Huis huren op Sint Maarten

Als je op Sint Maarten voor een langere tijd wilt verblijven, is het huren van een huis (woning) een optie. Als je een woning gaat huren, is het verstandig om de huurvoorwaarden nauwkeurig te bestuderen. Zo kan het voorkomen dat een woning gelijktijdig wordt aangeboden voor de verhuur en de verkoop. Als je een huurcontract tekent waarin dat is beschreven, moet je er rekening mee houden dat de woning bezichtigd kan worden door potentiële kopers én dat de woning verkocht kan worden waardoor je de woning moet verlaten.

Als je een woning gaat huren, kan dat voor bepaalde tijd of voor onbepaalde tijd. Als je een huurcontract voor langere tijd afsluit, heeft dat voor- en nadelen. Het voordeel is uiteraard dat je voor langere tijd geen zorgen hoeft te maken over je huisvesting op het eiland. De nadelen komen aan het licht als er iets aan je persoonlijke situatie verandert waardoor je eventueel het eiland moet gaan verlaten. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan verlies van werk, scheiding of ziektes. Dat zijn allemaal nare omstandigheden waardoor je misschien genoodzaakt bent weer naar Nederland verhuizen. Op het moment dat de verhuurder voet bij stuk houdt en je moet het huurcontract uitzitten, kan dat grote financiële consequenties hebben. Uiteraard zijn er verschillende constructie mogelijk om het bovengeschetste probleem te ondervangen. Zo kun je een korte opzegtermijn in het huurcontract laten opnemen of een zogenaamde diplomatenclausule.

Borg

Als je op Sint Maarten een woning gaat huren, moet je een forse borg (deposit) betalen. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan twee maanden huur. Het is belangrijk dat de borg in het huurcontract staat beschreven alsmede de voorwaarden waaronder je de borg terug krijgt. Als dit niet goed is beschreven, kunnen er problemen ontstaan op het moment dat de verhuurder schulden heeft of failliet gaat. Als een verhuurder schulden heeft, kan dat schadelijk zijn voor de verhuurder. Het zal niet de eerste keer zijn dat een deurwaarder beslag legt op de goederen die in het huurhuis staan als de verhuurder schulden heeft. Jouw spulletjes dus! Het is daarom aanbevelenswaardig om in het huurcontract een clausule op te nemen. In deze clausule legt de verhuurder de verklaring af dat hij geen schulden heeft en ook niet zal maken gedurende de huurperiode.

Punten van aandacht

Als je een woning op Sint Maarten wilt gaan huren, zijn er verschillende dingen waar je op moet letten. Als je kijkt naar de elektriciteit: is de woning voorzien van 110V, 220V of beide en is er een noodaggregator aanwezig du moment de elektriciteit uitvalt. Als je kijkt naar koeling: is de woning voorzien van airconditioning. Als je kijkt naar het watermanagement: is de woning voorzien van een cistern (regenwaterreservoir). Als je kijkt naar het afvalwaterafvoersysteem: is de woning voorzien van een septictank of is de woning aangesloten op riolering. Als je kijkt naar de veiligheid: is de woning op een of andere manier beveiligd. Als je kijkt naar het gevaar van orkanen: is de woning voorzien van een orkaanschuilplaats. 

Makelaars 

Op Sint Maarten zijn talloze makelaars actief die je kunnen helpen bij het vinden van een huurwoning. Als je op Sint Maarten middels een makelaar een huis koopt, wordt er een bepaald percentage van de koopsom in rekening gebracht. Bij de bemiddeling van huurwoningen worden doorgaans geen hoge kosten opgevoerd.

Gemeubileerd huren

De meeste huizen of appartementen die op Sint Maarten worden verhuurd, zijn vaak gedeeltelijk of volledig gemeubileerd. Het komt regelmatig voor dat de verhuurder of eigenaar ook alle kopjes, borden, glazen, bestek, potten, pannen en zelfs beddengoed achterlaat. Tijdens de onderhandelingen met de makelaar, dan wel verhuurder of eigenaar, kunt u bespreken wat wel en wat niet achterblijft. Als u tijdens de voorbereidingen in Nederland al contact heeft met makelaars en/of verhuurders, vraag dan expliciet wat er wel en wat er niet achterblijft, zodat u daar rekening mee kunt houden, want het verschilt per woning.