header image
 

Huisdier naar Sint Maarten

Mensen die voornemens zijn om voor lange tijd op Sint Maarten te vertoeven, willen uiteraard hun huisdier (hond, kat, vogel, cavia, hamster, et cetera) meenemen naar het tropische eiland. Je moet je echter goed realiseren dat huisdieren niet in alle woonruimtes zijn toegestaan. Zo is in het leeuwendeel van de hotels & resorts én in de appartementencomplexen niet toegestaan om Fikkie of Tijgertje mee te nemen. Dus het is belangrijk om daar naar te informeren. 

Op The Friendly Island komen verschillende ziektes voor bij honden. Dan moet je denken aan hartworm en karpattenziekte. Om te voorkomen dat jouw hond aan hartworm gaat lijden, kan het beste iedere maand een anti-hartwormpil aan de hond gegeven worden. Dit medicijn is verkrijgbaar bij de dierenarts. Anti-worm pillen zijn er in verschillende prijzen en verschillende merken. De dierenarts kan je hierover het beste informeren en voorlichten. 

Op Sint Maarten lopen veel honden los. Het kan zijn dat sommige van deze viervoeters wellicht besmet zijn. Het is daarom van groot belang dat honden regelmatig door de dierenarts gecontroleerd en gevaccineerd worden. Karpattenziekte  is een ziekte die op honden wordt overgebracht door teken. Deze ziekte kan dodelijk zijn voor de hond. Je kunt het beste voorkomen dat de hond Karpattenziekte krijgt, middels preventie van teken. Dan moet je denken aan shampoos, sprays en halsbandjes. Deze spullen zijn te verkrijgen bij dierenartspraktijken (Veterinary Clinic) en dierenwinkels (Pet Shops). Daarnaast is er ook een pil beschikbaar tegen Karpattenziekte. De pil heeft een werkingsduur van 1 maand. Overigens werken alle bovengenoemde middelen niet alleen tegen teken, maar ook tegen vlooien! Als je met je hond naar het strand gaat, is het verstandig om een poepzakje mee te nemen. Daarnaast moet je zien te voorkomen dat je hond botjes eet die op het strand liggen als gevolg van de vele barbecues die daar worden georganiseerd. 

Controleer of de meeverhuizende huisdieren zijn toegestaan op Sint Maarten. Honden  van het type pitbull bijvoorbeeld zijn niet toegestaan op Sint Maarten. Andere honden en katten zijn toegestaan, mits wordt voldaan aan een aantal voorwaarden. Zij dienen ondermeer verplicht ingeënt te zijn tegen hondsdolheid (Rabiës), over een geldig EU-paspoort/internationaal inentingspaspoort voor gezelschapsdieren en een geldig EU-paspoort/gezondheidscertificaat te beschikken, de dieren moeten zijn behandeld met een geregistreerd anti-teken-middel en gechipt zijn. Informeer naar de specifieke vereisten en houd er rekening mee dat de rabiës-inenting plaats dient te vinden tussen 30 dagen en 12 maanden voor invoer! Informeer over de vervoersvoorwaarden bij de luchtvaartmaatschappij. Reserveer tijdig een plaats in de mindere koude ruimte voor je huisdier in het ruim, zodat deze op dezelfde vlucht wordt geboekt als jezelf.

Sommige mensen nemen hun kat mee naar Sint Maarten. Het is dan belangrijk om voor medische zaken je te wenden tot een dierenarts op het eiland. Dit is alleen al van belang voor de jaarlijkse inentingen. Katten kunnen ook last krijgen van vlooien; gelukkig zijn anti-vlooienmiddelen overal op het eiland verkrijgbaar. Huisdieren moeten eten. Het voer voor honden, katten, vogels, vissen en andere diersoorten is te verkrijgen bij supermarkten en bij dierenartspraktijken. Hier zijn vrijwel al diervoermerken vertegenwoordigd in alle denkbare verpakkingen zoals blikken, kuipjes en zakken. De diervoerprijzen op Sint Maarten zijn hoger dan die in Nederland. Veel mensen knippen de nagels van hun huisdier zelf. In principe is dat ook geen probleem. Zorg er dan wel voor dat je een extra nagelschaar uit Nederland meeneemt. Vuurwerk en onweer kunnen veel onrust en angst genereren bij huisdieren. Ze kunnen dan in paniek raken en de straat oplopen. Om dat te voorkomen, is het handig om een kleine ruimte (bijvoorbeeld de badkamer) in te richten waar het huisdier dan kan verblijven. Als je in deze ruimte vervolgens wat muziek afdraait en verlicht, zal dat rustgevend voor het huisdier zijn.