header image
 

Huisdier naar Sint Maarten

Mensen die voornemens zijn om voor lange tijd op Sint Maarten te vertoeven, willen uiteraard hun huisdier (hond, kat, vogel, cavia, hamster et cetera) meenemen naar het tropische eiland. Je moet je echter goed realiseren dat huisdieren niet in alle woonruimtes zijn toegestaan. Zo is in het leeuwendeel van de hotels & resorts én in de appartementencomplexen niet toegestaan om Fikkie of Tijgertje mee te nemen.

Op The Friendly Island komen verschillende ziektes voor bij honden. Dan moet je denken aan hartworm en karpattenziekte. Om te voorkomen dat jouw hond aan hartworm gaat lijden, kan het beste iedere maand een anti-hartwormpil aan de hond gegeven worden. Dit medicijn is verkrijgbaar bij de dierenarts. Anti-worm pillen zijn er in verschillende prijzen en verschillende merken. De dierenarts kan je hierover het beste informeren en voorlichten. 

Op Sint Maarten lopen veel honden los. Het kan zijn dat sommige van deze viervoeters wellicht besmet zijn. Het is daarom van groot belang dat honden regelmatig door de dierenarts gecontroleerd en gevaccineerd worden. Karpattenziekte  is een ziekte die op honden wordt overgebracht door teken. Deze ziekte kan dodelijk zijn voor de hond. Je kunt het beste voorkomen dat de hond Karpattenziekte krijgt, middels preventie van teken. Dan moet je denken aan shampoos, sprays en halsbandjes. Deze spullen zijn te verkrijgen bij dierenartspraktijken (Veterinary Clinic) en dierenwinkels (Pet Shops). Daarnaast is er ook een pil beschikbaar tegen Karpattenziekte. De pil heeft een werkingsduur van 1 maand. Overigens werken alle bovengenoemde middelen niet alleen tegen teken, maar ook tegen vlooien!

Controleer of de meeverhuizende huisdieren zijn toegestaan op Sint Maarten. Honden  van het type pitbull bijvoorbeeld zijn niet toegestaan op Sint Maarten. Andere honden en katten zijn toegestaan, mits wordt voldaan aan een aantal voorwaarden. Zij dienen ondermeer verplicht ingeënt te zijn tegen hondsdolheid (Rabiës), over een geldig EU-paspoort/internationaal inentingspaspoort voor gezelschapsdieren en een geldig EU-paspoort/gezondheidscertificaat te beschikken, de dieren moeten zijn behandeld met een geregistreerd anti-teken-middel en gechipt zijn. Informeer naar de specifieke vereisten en houd er rekening mee dat de rabiës-inenting plaats dient te vinden tussen 30 dagen en 12 maanden voor invoer! Informeer over de vervoersvoorwaarden bij de luchtvaartmaatschappij. Reserveer tijdig een plaats in de mindere koude ruimte voor je huisdier in het ruim, zodat deze op dezelfde vlucht wordt geboekt als jezelf.