header image
 

Huisvesting

Als je voornemens bent om op Sint Maarten te verblijven, moet je uiteraard voor huisvesting zorgen. Het is verstandig om niet alleen de woning goed te bestuderen, maar ook goed te kijken op wat voor een locatie de woning is gesitueerd en wat de voorzieningen er aanwezig zijn. Sommige woningen op Sint Maarten zijn (gedeeltelijk) gemeubileerd. Dat geldt voor huur- en koopwoningen. Als je je huisdier meeneemt naar het eiland, moet je van tevoren uitzoeken bij welke accommodaties de huisdieren welkom zijn.

Korte of lange termijn

Voor de korte termijn huisvesting kun je op Sint Maarten terecht in hotels & resorts en appartementencomplexen. Op Sint Maarten zijn ook hotels & resorts en appartementencomplexen aanwezig waar je voor de lange termijn huisvesting terecht kunt. Er gelden dan aangepaste (lees lagere) huurprijzen. Daarnaast kun je voor de lange termijn huisvesting terecht in appartementen, condo’s en huizen (villa’s).

Huren, kopen, bouwen, verhuren of verkopen

Je kunt op Sint Maarten een woning huren, kopen, bouwen, verhuren of verkopen. 

Elektriciteit

Iedereen die op Sint Maarten een woning huurt, koopt, bouwt, verhuurt of verkoopt krijgt te maken met elektriciteit. De lichtnetspanning en de lichtnetfrequentie zijn niet overal in de wereld gelijk. In Nederland heerst een lichtnetspanning van 230 V en een lichtnetfrequentie van 50 Hz. Op Sint Maarten heerst een lichtnetspanning van 110/120 V en een lichtnetfrequentie van 60 Hz. De Nederlandse elektrische apparaten werken dus niet op Sint Maarten. De lichtnetspanning kun je middels een transformator omzetten van 110/120 V naar 230 V. Deze transformatoren zijn in Nederland en op Sint Maarten te koop. Het lichtnetfrequentieverschil is helaas niet om te zetten. Dus als je Nederlandse elektrische apparaten op The Friendly Island gaat gebruiken, leggen ze meestal snel het loodje. De meeste huizen op Sint Maarten zijn uitgerust met airco. Vaak hebben de airco’s ook aansluitingen voor 230 V en 50 Hz. Op deze manier kun je (beperkt) Nederlandse elektrische apparaten laten draaien. 

Op Sint Maarten is het Gemeenschappelijk Elektriciteitsbedrijf Bovenwindse Eilanden (GEBE) verantwoordelijk voor de elektriciteit en het water.

Als je een aanvraag tot aansluiting bij de GEBE wilt doen, moet je de onderstaande zaken kunnen overleggen:

 1. Aanvraagformulier.
 2. Identiteitsbewijs.
 3. Watermeternummer.
 4. Elektriciteitsmeternummer.
 5. Adresgegevens woning.
 6. Notariële akte waaruit blijkt dat jij de eigenaar van de woning bent of wordt.
 7. Borg voor de aansluiting van de elektriciteit.
 8. Borg voor de aansluiting van het water.

Je krijgt de borg weer terug op het moment je jezelf weer laat afsluiten van de diensten van de GEBE. Iedere maanden worden de meterstanden opgenomen door de GEBE-meterstandopnemers.

Water

Iedereen die op Sint Maarten een woning huurt, koopt, bouwt, verhuurt of verkoopt krijgt te maken met water. Op Sint Maarten is het Gemeenschappelijk Elektriciteitsbedrijf Bovenwindse Eilanden (GEBE) verantwoordelijk voor het water en de elektriciteit. Een deel van de woningen op Sint Maarten is in het bezit van zogeheten cistern. Met een cistern wordt een regenbak bedoeld. Het regenwater wat op het huis valt, wordt middels dakgoten en waterpijpen naar de cistern geleid. Aldaar aangekomen, wordt het daar bewaard. Dit regenwater is prima te gebruikt worden om mee te douchen, of om de toiletten mee door te spoelen. Als drinkwater en water om te koken, wordt het GEBE-water aangewend. 

Televisie

Iedereen die op Sint Maarten een woning huurt, koopt, bouwt, verhuurt of verkoopt krijgt te maken met televisie. Er bestaan mondiaal die kleurentelevisiesystemen: PAL, SECAM (Frans) en NTSC (Amerikaans). In Nederland wordt het PAL-systeem gebruikt. De drie systemen zijn niet compatibel met elkaar. Op Sint Maarten wordt het NTSC-systeem gebruikt. Het heeft dus geen zin om een tv-toestel dat je in Nederland hebt gekocht naar The Friendly Island te slepen. Gelukkig kun je op Sint Maarten volop tv’s kopen. 

Tv kijken op Sint Maarten kan op vier verschillende manieren:

 1. Satellietschotel. 
 2. Sint Maarten Cable TV.
 3. Wireless Telecommunication Network (WTN Cable).
 4. Streaming Media Player.

Internet

Iedereen die op Sint Maarten een woning huurt, koopt, bouwt, verhuurt of verkoopt krijgt te maken met internet.

Op Sint Maarten zijn verschillende internetaanbieders:

 1. Caribserve.
 2. TELem Group.
 3. Scarlet. 

Telefoon

Iedereen die op Sint Maarten een woning huurt, koopt, bouwt, verhuurt of verkoopt krijgt te maken met internet.

Op Sint Maarten zijn verschillende telefoonaanbieders:

 1. United Telecommunication Services (UTC).
 2. TELem Group.
 3. TellCell.
 4. Smitcoms.

Meubilair

De maanden juli tot en met oktober zijn vanwege de hoge luchtvochtigheid zware maanden voor mens, dier en meubilair. Dit geldt zeker wanneer je geen airconditioning gebruikt. Het gebruik van aircondition voorkomt ook veel schimmel (mildew) in kleding en beddengoed. Er zijn diverse meubelzaken op het eiland en grotere doe-het-zelf-winkels die goederen verkopen voor de inrichting. Bij de doe-het-zelf-winkels tref je naast bouwmaterialen ook alles op het gebied van keukens, badkamers, verlichting en allerlei huishoudelijke artikelen. Als je de voorkeur geeft aan tweedehands goederen: op Facebook is een groep actief genaamd Sell, Buy and Borrow in SXM. Het werkt een beetje zoals Marktplaats. Dus als je achteraf vindt dat je te veel of te weinig hebt meegenomen, kan dit een handige mogelijkheid zijn. Snel reageren is een must, want de aantrekkelijke zaken staan niet lang te koop.  

Opslagmogelijkheden

Er zijn op het eiland mogelijkheden voor opslag van je goederen. Het internationale verhuisbedrijf waarmee je bent verhuisd, biedt naar alle waarschijnlijkheid eveneens die mogelijkheid. Informeer of de ruimte van werkende airconditioning is voorzien als je goederen opslaat die gevoelig zijn voor een warme, vochtige lucht. Vergeet bovendien niet om een verzekering af te sluiten.