Als je voornemens bent om op Sint Maarten te verblijven, moet je uiteraard voor huisvesting zorgen. Het is verstandig om niet alleen de woning goed te bestuderen, maar ook goed te kijken op wat voor een locatie de woning is gesitueerd en wat de voorzieningen er aanwezig zijn. Sommige woningen op Sint Maarten zijn (gedeeltelijk) gemeubileerd; dat geldt voor huur- en koopwoningen. Als je je huisdier meeneemt naar het eiland, moet je van tevoren uitzoeken bij welke accommodaties de huisdieren welkom zijn.
Korte of lange termijn
Voor de korte termijn huisvesting kun je op Sint Maarten terecht in hotels & resorts en appartementencomplexen. Op Sint Maarten zijn ook hotels & resorts en appartementencomplexen aanwezig waar je voor de lange termijn huisvesting terecht kunt. Er gelden dan aangepaste (lees lagere) huurprijzen. Daarnaast kun je voor de lange termijn huisvesting terecht in appartementen, condo’s, eengezinswoningen en huizen (villa’s). Ook de grootte van het perceel kan zeer verschillend zijn. Sommige percelen zijn zeer royaal. Alle bovengenoemde accommodaties bevinden zich in het huur- en koopsegement.
Huren, kopen, bouwen, verhuren of verkopen
Je kunt op Sint Maarten een woning huren, kopen, bouwen, verhuren of verkopen.
Huren
Huurvoorwaarden zijn er in allerlei varianten en details. Soms wordt een huis gelijktijdig in de verkoop en in de verhuur aangeboden. In dat geval is er vaak een extra alinea opgenomen in het huurcontract: dat je instemt met bezichtigingen en/of dat je als huurder instemt met het op korte termijn na verkoop verlaten van de woning. Als de woning het je absoluut waard is èn je dit de ideale situatie vindt èn je gaat akkoord met de voorwaarden, dan stem je er concreet mee in dat vreemden door je huis zullen lopen en dat je bij verkoop wederom moet verhuizen.
Een huurcontract kan voor onbepaalde tijd worden afgesloten, of voor een bepaalde tijd. Indien je een contract afsluit voor langere tijd, bijvoorbeeld één jaar met het recht op verlenging, kan dat voor een eigenaar aanleiding zijn om samen met jou de huurvoorwaarden in onderling overleg te bekijken. In het geval je voor langere tijd een huurcontract aangaat, bedenk dan ook vooraf wat te doen in geval van calamiteiten zoals een onverhoopte beëindiging van je arbeidsovereenkomst of onverwachte ziekte waardoor je naar Nederland moet remigreren en je het huurcontract buiten jouw wil om niet kunt nakomen. Indien de eigenaar jou aan naleving van het contract zou houden, kan dit een enorme financiële en emotionele tegenvaller opleveren. Immers: je wordt geacht de huur door te betalen tot het einde van de duur van je contract. Dergelijke onverhoopte en zeldzame gebeurtenissen zijn te ondervangen middels het laten opnemen van een clausule in je huurcontract die dergelijke zaken benoemt en uitsluit, de zogenaamde diplomaten-clausule. De toegevoegde waarde hiervan is natuurlijk beperkt als je een korte opzegtermijn van bijvoorbeeld één maand in de overeenkomst opneemt.
Het is niet ongebruikelijk dat een eigenaar/verhuurder een flinke borg vraagt van bijvoorbeeld twee maanden huur plus een borg voor utiliteiten. Dit dient expliciet in het contract te staan, alsmede de voorwaarden waaronder je je borg (deposit) terugkrijgt. Regel vooraf dat je achteraf ook daadwerkelijk over dit bedrag kunt beschikken. Dit is van belang als later blijkt dat de eigenaar/verhuurder failliet gaat of schulden heeft. Dan ontvang je immers je borg niet terug. Informeer naar de mogelijkheden van een derdengeldrekening via een advocaat of notaris, of naar een bankgarantie via een bank. In het geval een eigenaar/verhuurder schulden blijkt te hebben, kan dit al tijdens de huurperiode nare gevolgen hebben voor de huurder. Deurwaarders die derdenbeslag leggen op goederen of geld van de huurder zijn geen uitzondering. Je kunt overwegen om een clausule op te nemen in het contract waarbij de eigenaar/verhuurder verklaart geen schulden te hebben of maken. Een eigenaar met schulden bedenkt zich andermaal eer hij tekent. En mocht de nood aan de man komen, dan beschikt je over een huurcontract dat niets aan duidelijkheid te wensen laat. Spreek erover met de eigenaar of je makelaar of laat je bijstaan door een goede jurist of advocaat als je meer zekerheid wil verkrijgen.
Maak vooraf een lijstje met wensen en vereisten ten aanzien van de huisvesting, en stem dit goed af met je makelaar. Veel makelaars rekenen een percentage bij een koopopdracht, maar rekenen doorgaans weinig of niets aan de huurder bij het zoeken naar een huurwoning. Maak hierover vooraf heldere afspraken
Als je op Sint Maarten op huizenjacht gaat, zijn er verschillende praktische aandachtspunten:
Elektriciteit
Iedereen die op Sint Maarten een woning huurt, koopt, bouwt, verhuurt of verkoopt krijgt te maken met elektriciteit. De lichtnetspanning en de lichtnetfrequentie zijn niet overal in de wereld gelijk. In Nederland heerst een lichtnetspanning van 230 V en een lichtnetfrequentie van 50 Hz. Op Sint Maarten heerst een lichtnetspanning van 110/120 V en een lichtnetfrequentie van 60 Hz. De Nederlandse elektrische apparaten werken dus niet op Sint Maarten. De lichtnetspanning kun je middels een transformator omzetten van 110/120 V naar 230 V. Deze transformatoren zijn in Nederland en op Sint Maarten te koop. Het lichtnetfrequentieverschil is helaas niet om te zetten. Dus als je Nederlandse elektrische apparaten op The Friendly Island gaat gebruiken, leggen ze meestal snel het loodje. De meeste huizen op Sint Maarten zijn uitgerust met airco. Vaak hebben de airco’s ook aansluitingen voor 230 V en 50 Hz. Op deze manier kun je (beperkt) Nederlandse elektrische apparaten laten draaien.
Op Sint Maarten is het Gemeenschappelijk Elektriciteitsbedrijf Bovenwindse Eilanden (GEBE) verantwoordelijk voor de elektriciteit en het water. Het hoofdkantoor bevindt zich op de W.J. Nisbeth Road 35 aan de Pondfill te Philipsburg. Op de Airport Road te Simpson Bay heeft GEBE een bijkantoor. Als je een aanvraag tot aansluiting bij de GEBE wilt doen, moet je de onderstaande zaken kunnen overleggen:
Om van de aansluiting een feit te maken, vereist de GEBE een borg en een getekend contract. Voor de levering van het water geldt een vastgesteld bedrag van NAFl 200 voor de borg. Voor de levering van de elektriciteit wordt de hoogte van de borg vastgesteld op basis van een geschat verbruik, op basis van verwachtingen. In het licht van deze schatting wordt de borg vastgesteld op NAFl 200, NAFl 400 of NAFl 600. De totale borg voor de aansluiting van water en elektriciteit tezamen is dus minimaal NAFl 400 en maximaal NAFl 800.
Je krijgt de borg weer terug op het moment je jezelf weer laat afsluiten van de diensten van de GEBE en volledig afrekent. Indien er openstaande saldi zijn, wordt de borg hiermee verrekend. Iedere maand worden de meterstanden opgenomen door de GEBE-meterstandopnemers. GEBE zendt maandelijks een gespecificeerde nota, die je zowel elektronisch kunt voldoen, als op kantoor bij GEBE. Ook op het GEBE-kantoor aan de Airport Road te Simpson Bay kan de nota worden voldaan. Het is verstandig om het opnemen van de water- en elektriciteitsstanden samen met de vorige bewoner of huisbaas te doen en ook gezamenlijk naar de GEBE te gaan. Soms komt het namelijk voor dat er sprake is van een achterstand bij het opnemen van de meterstand of het innen van de rekening. Probleem is echter dat de rekening altijd komt. Als je geen maandelijkse rekening ontvangt, is het verstandig om er wel naar te vragen. Hierdoor kun je een eventuele afsluiting voorkomen. Het is mogelijk om de rekening via de mail te ontvangen. Indien je een bankrekening op Sint Maarten hebt, is het ook mogelijk om elektronisch te betalen; al dan niet automatisch. Als je geen bankrekening op het eiland hebt, kun je op het betreffende kantoor contant (cash) of met een card betalen.
De kosten voor elektriciteit voor huishoudelijk gebruik (bij meer dan 2,4 kVA) bedragen momenteel: NAFl 29 voor de eerste 100 kWh tezamen, en NAFl 0,20 voor elke kWH meer. Hetgeen je betaalt is echter fors meer, doordat er een zogenaamde Fuel clause, een maandelijks variërende brandstoftoeslag wordt geheven, waardoor het uiteindelijk te betalen bedrag op de maandelijkse GEBE-nota in de praktijk ongeveer verdubbelt.
Ter indicatie:
Vanwege de veranderingen in de olieprijs, variëren ook de maandelijkse uitgaven voor elektriciteit. Genoemde bedragen kunnen dan ook niet anders zijn dan indicatief.
In de huizen waar airco aanwezig is, zijn doorgaans ook 220 Volt en 60 Hz aansluitingen. Vanaf deze aansluitingen kan dan, beperkt, stroom worden afgetapt voor 220 Volt apparatuur. Aircondition is er in vele soorten: als een centraal systeem (waarbij de kamers in het huis vaak niet afzonderlijk bediend kunnen worden); als window unit, of als split unit (de moderne en stille variant van de luidruchtige window unit). Verloopstekkers en omvormers zijn overal op het eiland te koop en de aanschaf ervan is meestal iets goedkoper dan wanneer je deze spullen uit Nederland meeneemt.
Veel huizen en appartementen zijn voorzien van een ingerichte keuken, doorgaans bestaande uit een elektrische kookplaat en oven, vaatwasser, koel-vriescombinatie en magnetron. Soms is er ook een was-droog combinatie. In enkele gevallen moet er op gas worden gekookt. Indien op gas gekookt moet worden en de kookplaat niet aanwezig is: er zijn voldoende winkels met een ruim aanbod in (goedkope) gaskookplaten. Neem je de gaskookplaat mee uit Nederland, dan moet deze zeer waarschijnlijk omgebouwd worden. De kosten daarvoor overstijgen in de regel de aanschaf van nieuwe, op het eiland te kopen gaskookplaten. Beschikt je woning over een gasaansluiting dan schaf je een grote gasfles aan waar ongeveer USD 100 borg op zit. Voor deze prijs wordt een grote fles bij je thuis bezorgd en aangesloten. Er zijn ook kleine flessen verkrijgbaar. Het gemiddelde verbruik is 1 fles per acht maanden, maar dit verschilt uiteraard per huishouden.
Water
Iedereen die op Sint Maarten een woning huurt, koopt, bouwt, verhuurt of verkoopt krijgt te maken met water. Op Sint Maarten is het Gemeenschappelijk Elektriciteitsbedrijf Bovenwindse Eilanden (GEBE) verantwoordelijk voor het water en de elektriciteit. Een deel van de woningen op Sint Maarten is in het bezit van zogeheten cistern. Met een cistern wordt een regenbak bedoeld. Het regenwater wat op het huis valt, wordt middels dakgoten en waterpijpen naar de cistern geleid. Aldaar aangekomen, wordt het daar bewaard. Dit regenwater is prima te gebruikt worden om mee te douchen, of om de toiletten mee door te spoelen. Als drinkwater en water om te koken, wordt het GEBE-water aangewend. In het geval dat je huis over een cistern beschikt, naast de gewone waterleiding van GEBE, zul je als het goed is minder water afnemen van GEBE, wat zich moet terugvertalen in een lagere maandelijkse nota voor watergebruik.
De kosten voor water bedragen: NAFl 2,50 per m3 water voor de eerste 3 kubieke meters water, NAFl 5,50 per m3 water voor de 7 volgende m3 water, en elke kubieke meter water boven de eerste 10 m3 kost NAFl 6 per m3. Daarnaast heft GEBE een vastrecht van NAFl 15 per maand.
Ter indicatie:
Een verbruik van 5 m3 water in een maand kost NAFl 33,50/USD 19
Een verbruik van 9 m3 water in een maand kost NAFl 55,50/USD 31
Een verbruik van 12 m3 water in een maand kost NAFl 73,00/USD 41
Televisie
Iedereen die op Sint Maarten een woning huurt, koopt, bouwt, verhuurt of verkoopt krijgt te maken met televisie. Er bestaan mondiaal die kleurentelevisiesystemen: PAL, SECAM (Frans) en NTSC (Amerikaans). In Nederland wordt het PAL-systeem gebruikt. De drie systemen zijn niet compatibel met elkaar. Op Sint Maarten (en op Curaçao en Aruba) wordt het NTSC-systeem gebruikt. Het heeft dus geen zin om een tv-toestel (of DVD-recorder) dat je in Nederland hebt gekocht naar The Friendly Island te slepen. Opnemen met een Europese DVD-recorder is om dezelfde reden evenmin mogelijk. DVD-spelers uit Nederland kun je wel gebruiken om de DVD-films die reeds in je bezit zijn af te spelen. Een mogelijkheid om dit op te lossen is de aanschaf van een speciaal soort multisysteem-televisie en/of DVD-recorder. Let dus op of deze geschikt is voor Sint Maarten! Veel in Nederland verkochte LCD en plasmascherm TV’s zijn sinds enige tijd standaard met een multisysteem uitgevoerd. Echter, PAL/SECAM is weliswaar ook multisystem, maar geheel onbruikbaar op Sint Maarten. Niet elke TV-verkoper in Nederland is hiervan op de hoogte gebleken. Aangezien TV’s op Sint Maarten ruim verkrijgbaar zijn en tegen redelijke prijzen, is het serieus te overwegen om ter plekke een TV aan te schaffen.
Tv kijken op Sint Maarten kan op vier verschillende manieren:
Satelliet
Soms is een satellietschotel al geïnstalleerd, zo niet, dan kun je er indien gewenst een aanschaffen en laten plaatsen. Huur je een huis, stem dit dan eerst af met de eigenaar/verhuurder. Aanbieders en installateurs vind je via aanbiedingen in dagbladen en de yellowpages. De aanschaf van een satelliet brengt kosten met zich mee die zich niet in een korte tijd laten terugverdienen.
Sint Maarten Cable TV
Enkele punten over Sint Maarten Cable TV:
Installatie: Je kunt kiezen voor 1 of meer aansluitingen per woning. Afhankelijk van het aantal aansluitpunten, betaal je eenmalig voor de registratie en installatie tussen de ongeveer USD 45 en USD 60.
Maandlasten: De maandelijkse lasten zijn afhankelijk van het pakket zenders en radio dat je kiest. Bovenop een van de standaardpakketten kun je ook kiezen voor extra pakketten zoals een pakket met extra sportzenders. De Nederlandstalige zender BVN (Het beste van Nederland en Vlaanderen) zit ook in het pakket. De maandlasten variëren afhankelijk van het gekozen pakket tussen de USD 44 en USD 65 per maand.
Indien je vooraf betaalt voor een geheel jaar, dan krijg je een maand gratis (12 halen = 11 betalen). Medewerkers komen bij je thuis om de installatie verzorgen. Het kantoor bevindt zich in de Johan Vermeer Straat 84, Madame Estate, Philipsburg. Mensen die niet willen kiezen voor een lange termijn-investering in een satellietschotel, kunnen kiezen voor een pakket van Sint Maarten Cable TV.
WTN Cable
Wireless Telecommunication Network, oftewel WTN Cable, biedt de mogelijkheid voor digitale televisie. WTN biedt pakketten vanaf USD 35 per maand voor momenteel 38 zenders. BVN, CNN, Discovery behoren tot de mogelijkheden. Het kantoor van WTN Cable bevindt zich in het Obersi Gebouw aan de Sparrow Road 1B, aan de Harbour View in Philipsburg.
Streaming
Televisie kijken via internet is ook op Sint Maarten in opkomst en vereist een snelle internetverbinding met een Streaming Media Player. Sinds kort zijn onder de streamers van Roku verkrijgbaar op het eiland. Het zijn kleine doosjes die eenvoudig op de televisie aangesloten worden. De maandelijkse kosten zijn laag vergeleken met de andere mogelijkheden. Maar, je hebt wel snel internet nodig.
Internet
Iedereen die op Sint Maarten een woning huurt, koopt, bouwt, verhuurt of verkoopt krijgt te maken met internet.
Op Sint Maarten zijn verschillende internetaanbieders:
Caribserve biedt een aantal mogelijkheden zowel ten aanzien van modems als maandelijke internet-pakketten. Ter indicatie: verschillende soorten modems, al dan niet met WiFi, variëren in prijs van circa USD 70 tot circa USD 150. Deze provider hanteert prijzen per maand vanaf USD 63 tot circa USD 125 per maand, al naar gelang de upload- en downloadsnelheid en de grootte van het datapakket waarvoor je kiest. Je ontvangt de rekening maandelijks per mail en betaalt met een door jouw gekozen betaalwijze (cash, per card of eventueel automatisch). Caribserve bevindt zich aan de Codvill Webster Road 2, te Philipsburg.
TELem biedt vergelijkbare pakketten, met verschillende snelheden, vanaf circa USD per maand. De TELem Group garandeert de laagste prijzen, de hoogste snelheid, geen limiet aan het downloaden en een stabiele verbinding.
Scarlet biedt op Sint Maarten voorzieningen voor internationaal bellen en internet. Scarlet biedt modems aan voor mobiel en voor vast internet. Hun maandelijks tarieven variëren met de snelheid waarvoor je kiest, tussen circa USD 30 en circa USD 130 per maand.
Wil je dus direct na aankomst en in je tijdelijke huisvesting een internetaasluiting, dan kun je bij een van genoemde providers een modem aanschaffen en een abonnement afsluiten. Kijk in kranten voor aanbiedingen. Het goed vergelijken van prijs, snelheid en eventuele datalimiet kan lonend zijn. De domeinnaam van Sint Maarten is per 1 augustus 2015 officieel veranderd van .an (Antillen) naar .sx (Sint Maarten).
Telefoon
Iedereen die op Sint Maarten een woning huurt, koopt, bouwt, verhuurt of verkoopt krijgt te maken met telefoon. Een aantal providers biedt vaste en/of mobiele telefoon. Veel mensen beschikken over een mobiele telefoon, zonder over een vaste verbinding thuis te beschikken. Sommige huizen of wijken zijn niet voorzien van een vaste aansluiting omdat er simpelweg geen bekabeling is doorgetrokken. In dat geval is het niet voldoende dat er een aansluiting tot stand wordt gebracht, maar moet eerst (kostbare) bedrading worden aangelegd. Veel mensen die internet hebben, maar geen vaste telefoon, maken gebruik van de mogelijkheden die internet biedt om middels VoIP te telefoneren via computer, tablet of smartphone. Telefoneren via bijvoorbeeld Skype, Viber of Whatsapp is heel populair. Skype kent ook betaalde versies, waarbij het lonend kan zijn de verschillende varianten te vergelijken, zeker wanneer je regelmatig telefoneert. Heel handig voor mensen die veel reizen of af en toe naar Nederland gaan, zijn de smartphones met dual sim: er is plaats voor twee simkaarten, bijvoorbeeld voor één Sint Maartense en één Nederlandse simkaart, zodat er niet meer bij elke reis van simkaart gewisseld hoeft te worden. Je bepaalt zelf of je beide kaarten actief hebt (let op de roaming), dan wel alleen de lokale kaart. Smartphones zijn op Sint Maarten in ruime mate verkrijgbaar voor een vergelijkbare of iets lagere prijs in vergelijking met Nederland.
Op Sint Maarten zijn verschillende telefoonaanbieders:
UTC: Codvile Webster Road, Philipsburg. UTC biedt simkaarten (de zogenoemde Chippie), mobiele telefoons, internet en voorzieningen om internationaal te bellen.
TellCell: W.J.A. Nisberth Road 65, Philipsburg. TellCell is het onderdeel van de Sint Maarten Group of Telephone Companies dat mobiele telefonie aanbiedt.
Smitcoms: Falcon Drive 3, Harbour View, Philipsburg. Smicoms biedt diensten op het gebied van mobiele telefonie en internationaal bellen.
Gedurende de periode dat je nog niet bent aangesloten op internet: er zijn verschillende cyber-cafés aan de Nederlandse kant. De bekendste is ongetwijfeld the Mailbox aan de Airport Road: een winkel waar je tegen betaling kunt internetten, bellen, faxen, mailen en kopiëren. Je kunt er ook je rekeningen betalen voor onder meer internet en televisie. Het ligt op de weg naar de luchthaven aan de Airport Road, over de brug, aan je rechterhand aan de Lagoon.
Meubilair
De maanden juli tot en met oktober zijn vanwege de hoge luchtvochtigheid zware maanden voor mens, dier en meubilair. Dit geldt zeker wanneer je geen airconditioning gebruikt. Het gebruik van aircondition voorkomt ook veel schimmel (mildew) in kleding en beddengoed. Er zijn diverse meubelzaken op het eiland en grotere doe-het-zelf-winkels die goederen verkopen voor de inrichting. Bij de doe-het-zelf-winkels tref je naast bouwmaterialen ook alles op het gebied van keukens, badkamers, verlichting en allerlei huishoudelijke artikelen. Als je de voorkeur geeft aan tweedehands goederen: op Facebook is een groep actief genaamd Sell, Buy and Borrow in SXM. Het werkt een beetje zoals Marktplaats. Dus als je achteraf vindt dat je te veel of te weinig hebt meegenomen, kan dit een handige mogelijkheid zijn. Snel reageren is een must, want de aantrekkelijke zaken staan niet lang te koop.
Opslagmogelijkheden
Er zijn op het eiland mogelijkheden voor opslag van je goederen. Het internationale verhuisbedrijf waarmee je bent verhuisd, biedt naar alle waarschijnlijkheid eveneens die mogelijkheid. Informeer of de ruimte van werkende airconditioning is voorzien als je goederen opslaat die gevoelig zijn voor een warme, vochtige lucht. Vergeet bovendien niet om een verzekering af te sluiten.