header image
 

Huisvesting

Als je voornemens bent om op Sint Maarten te verblijven, moet je uiteraard voor huisvesting zorgen. Het is verstandig om niet alleen de woning goed te bestuderen, maar ook goed te kijken op wat voor een locatie de woning is gesitueerd en wat de voorzieningen er aanwezig zijn. Sommige woningen op Sint Maarten zijn (gedeeltelijk) gemeubileerd; dat geldt voor huur- en koopwoningen. Als je je huisdier meeneemt naar het eiland, moet je van tevoren uitzoeken bij welke accommodaties de huisdieren welkom zijn.

Korte of lange termijn

Voor de korte termijn huisvesting kun je op Sint Maarten terecht in hotels & resorts en appartementencomplexen. Op Sint Maarten zijn ook hotels & resorts en appartementencomplexen aanwezig waar je voor de lange termijn huisvesting terecht kunt. Er gelden dan aangepaste (lees lagere) huurprijzen. Daarnaast kun je voor de lange termijn huisvesting terecht in appartementen, condo’s, eengezinswoningen en huizen (villa’s). Ook de grootte van het perceel kan zeer verschillend zijn. Sommige percelen zijn zeer royaal. Alle bovengenoemde accommodaties bevinden zich in het huur- en koopsegement. 

Huren, kopen, bouwen, verhuren of verkopen

Je kunt op Sint Maarten een woning huren, kopen, bouwen, verhuren of verkopen.

Huren

Huurvoorwaarden zijn er in allerlei varianten en details. Soms wordt een huis gelijktijdig in de verkoop en in de verhuur aangeboden. In dat geval is er vaak een extra alinea opgenomen in het huurcontract: dat je instemt met bezichtigingen en/of dat je als huurder instemt met het op korte termijn na verkoop verlaten van de woning. Als de woning het je absoluut waard is èn je dit de ideale situatie vindt èn je gaat akkoord met de voorwaarden, dan stem je er concreet mee in dat vreemden door je huis zullen lopen en dat je bij verkoop wederom moet verhuizen. 

Een huurcontract kan voor onbepaalde tijd worden afgesloten, of voor een bepaalde tijd. Indien je een contract afsluit voor langere tijd, bijvoorbeeld één jaar met het recht op verlenging, kan dat voor een eigenaar aanleiding zijn om samen met jou de huurvoorwaarden in onderling overleg te bekijken. In het geval je voor langere tijd een huurcontract aangaat, bedenk dan ook vooraf wat te doen in geval van calamiteiten zoals een onverhoopte beëindiging van je arbeidsovereenkomst of onverwachte ziekte waardoor je naar Nederland moet remigreren en je het huurcontract buiten jouw wil om niet kunt nakomen. Indien de eigenaar jou aan naleving van het contract zou houden, kan dit een enorme financiële en emotionele tegenvaller opleveren. Immers: je wordt geacht de huur door te betalen tot het einde van de duur van je contract. Dergelijke onverhoopte en zeldzame gebeurtenissen zijn te ondervangen middels het laten opnemen van een clausule in je huurcontract die dergelijke zaken benoemt en uitsluit, de zogenaamde diplomaten-clausule. De toegevoegde waarde hiervan is natuurlijk beperkt als je een korte opzegtermijn van bijvoorbeeld één maand in de overeenkomst opneemt. 

Het is niet ongebruikelijk dat een eigenaar/verhuurder een flinke borg vraagt van bijvoorbeeld twee maanden huur plus een borg voor utiliteiten. Dit dient expliciet in het contract te staan, alsmede de voorwaarden waaronder je je borg (deposit) terugkrijgt. Regel vooraf dat je achteraf ook daadwerkelijk over dit bedrag kunt beschikken. Dit is van belang als later blijkt dat de eigenaar/verhuurder failliet gaat of schulden heeft. Dan ontvang je immers je borg niet terug. Informeer naar de mogelijkheden van een derdengeldrekening via een advocaat of notaris, of naar een bankgarantie via een bank. In het geval een eigenaar/verhuurder schulden blijkt te hebben, kan dit al tijdens de huurperiode nare gevolgen hebben voor de huurder. Deurwaarders die derdenbeslag leggen op goederen of geld van de huurder zijn geen uitzondering. Je kunt overwegen om een clausule op te nemen in het contract waarbij de eigenaar/verhuurder verklaart geen schulden te hebben of maken. Een eigenaar met schulden bedenkt zich andermaal eer hij tekent. En mocht de nood aan de man komen, dan beschikt je over een huurcontract dat niets aan duidelijkheid te wensen laat. Spreek erover met de eigenaar of je makelaar of laat je bijstaan door een goede jurist of advocaat als je meer zekerheid wil verkrijgen. 

Maak vooraf een lijstje met wensen en vereisten ten aanzien van de huisvesting, en stem dit goed af met je makelaar. Veel makelaars rekenen een percentage bij een koopopdracht, maar rekenen doorgaans weinig of niets aan de huurder bij het zoeken naar een huurwoning. Maak hierover vooraf heldere afspraken

Als je op Sint Maarten op huizenjacht gaat, zijn er verschillende praktische aandachtspunten:

 1. Is het huis voorzien van 110V, 220V of beide?
 2. Heeft het huis wel/geen airconditioning of fans?
 3. Heeft het huis wel/geen cistern? (Bakken waarin regenwater wordt opgevangen). Regenwater is een goedkoop alternatief voor bijvoorbeeld douche- en toiletwater.
 4. Heeft het huis een septic tank of is het aangesloten op riolering?
 5. Is het huis voorzien van tralies of andere beveiliging?
 6. Is het huis voorzien van hurricane shutters tegen orkanen?
 7. Heeft het huis een noodaggregator voor als de elektriciteit uitvalt?
 8. Indien gewenst: is er een aansluitpunt voor vaste telefoon? 

Elektriciteit

Iedereen die op Sint Maarten een woning huurt, koopt, bouwt, verhuurt of verkoopt krijgt te maken met elektriciteit. De lichtnetspanning en de lichtnetfrequentie zijn niet overal in de wereld gelijk. In Nederland heerst een lichtnetspanning van 230 V en een lichtnetfrequentie van 50 Hz. Op Sint Maarten heerst een lichtnetspanning van 110/120 V en een lichtnetfrequentie van 60 Hz. De Nederlandse elektrische apparaten werken dus niet op Sint Maarten. De lichtnetspanning kun je middels een transformator omzetten van 110/120 V naar 230 V. Deze transformatoren zijn in Nederland en op Sint Maarten te koop. Het lichtnetfrequentieverschil is helaas niet om te zetten. Dus als je Nederlandse elektrische apparaten op The Friendly Island gaat gebruiken, leggen ze meestal snel het loodje. De meeste huizen op Sint Maarten zijn uitgerust met airco. Vaak hebben de airco’s ook aansluitingen voor 230 V en 50 Hz. Op deze manier kun je (beperkt) Nederlandse elektrische apparaten laten draaien. 

Op Sint Maarten is het Gemeenschappelijk Elektriciteitsbedrijf Bovenwindse Eilanden (GEBE) verantwoordelijk voor de elektriciteit en het water.

Als je een aanvraag tot aansluiting bij de GEBE wilt doen, moet je de onderstaande zaken kunnen overleggen:

 1. Aanvraagformulier.
 2. Identiteitsbewijs.
 3. Watermeternummer.
 4. Elektriciteitsmeternummer.
 5. Adresgegevens woning.
 6. Notariële akte waaruit blijkt dat jij de eigenaar van de woning bent of wordt.
 7. Borg voor de aansluiting van de elektriciteit.
 8. Borg voor de aansluiting van het water.

Je krijgt de borg weer terug op het moment je jezelf weer laat afsluiten van de diensten van de GEBE. Iedere maanden worden de meterstanden opgenomen door de GEBE-meterstandopnemers.

Water

Iedereen die op Sint Maarten een woning huurt, koopt, bouwt, verhuurt of verkoopt krijgt te maken met water. Op Sint Maarten is het Gemeenschappelijk Elektriciteitsbedrijf Bovenwindse Eilanden (GEBE) verantwoordelijk voor het water en de elektriciteit. Een deel van de woningen op Sint Maarten is in het bezit van zogeheten cistern. Met een cistern wordt een regenbak bedoeld. Het regenwater wat op het huis valt, wordt middels dakgoten en waterpijpen naar de cistern geleid. Aldaar aangekomen, wordt het daar bewaard. Dit regenwater is prima te gebruikt worden om mee te douchen, of om de toiletten mee door te spoelen. Als drinkwater en water om te koken, wordt het GEBE-water aangewend. 

Televisie

Iedereen die op Sint Maarten een woning huurt, koopt, bouwt, verhuurt of verkoopt krijgt te maken met televisie. Er bestaan mondiaal die kleurentelevisiesystemen: PAL, SECAM (Frans) en NTSC (Amerikaans). In Nederland wordt het PAL-systeem gebruikt. De drie systemen zijn niet compatibel met elkaar. Op Sint Maarten wordt het NTSC-systeem gebruikt. Het heeft dus geen zin om een tv-toestel dat je in Nederland hebt gekocht naar The Friendly Island te slepen. Gelukkig kun je op Sint Maarten volop tv’s kopen. 

Tv kijken op Sint Maarten kan op vier verschillende manieren:

 1. Satellietschotel. 
 2. Sint Maarten Cable TV.
 3. Wireless Telecommunication Network (WTN Cable).
 4. Streaming Media Player.

Internet

Iedereen die op Sint Maarten een woning huurt, koopt, bouwt, verhuurt of verkoopt krijgt te maken met internet.

Op Sint Maarten zijn verschillende internetaanbieders:

 1. Caribserve.
 2. TELem Group.
 3. Scarlet. 

Telefoon

Iedereen die op Sint Maarten een woning huurt, koopt, bouwt, verhuurt of verkoopt krijgt te maken met internet.

Op Sint Maarten zijn verschillende telefoonaanbieders:

 1. United Telecommunication Services (UTC).
 2. TELem Group.
 3. TellCell.
 4. Smitcoms.

Meubilair

De maanden juli tot en met oktober zijn vanwege de hoge luchtvochtigheid zware maanden voor mens, dier en meubilair. Dit geldt zeker wanneer je geen airconditioning gebruikt. Het gebruik van aircondition voorkomt ook veel schimmel (mildew) in kleding en beddengoed. Er zijn diverse meubelzaken op het eiland en grotere doe-het-zelf-winkels die goederen verkopen voor de inrichting. Bij de doe-het-zelf-winkels tref je naast bouwmaterialen ook alles op het gebied van keukens, badkamers, verlichting en allerlei huishoudelijke artikelen. Als je de voorkeur geeft aan tweedehands goederen: op Facebook is een groep actief genaamd Sell, Buy and Borrow in SXM. Het werkt een beetje zoals Marktplaats. Dus als je achteraf vindt dat je te veel of te weinig hebt meegenomen, kan dit een handige mogelijkheid zijn. Snel reageren is een must, want de aantrekkelijke zaken staan niet lang te koop.  

Opslagmogelijkheden

Er zijn op het eiland mogelijkheden voor opslag van je goederen. Het internationale verhuisbedrijf waarmee je bent verhuisd, biedt naar alle waarschijnlijkheid eveneens die mogelijkheid. Informeer of de ruimte van werkende airconditioning is voorzien als je goederen opslaat die gevoelig zijn voor een warme, vochtige lucht. Vergeet bovendien niet om een verzekering af te sluiten.