header image
 

Omwisselen rijbewijs

Sommige Nederlanders moeten het Nederlandse rijbewijs omwisselen voor het Sint Maartense rijbewijs. Bijvoorbeeld als je naar het eiland gaat emigreren of er voor lange tijd gaat vertoeven. Het Nederlandse rijbewijs heeft een geldigheidsduur van 10 jaar na afgiftedatum. Het Sint Maartense rijbewijs daarentegen heeft een geldigheidsduur van 5 jaar na afgiftedatum. Dat betekent dat een Nederlands rijbewijs dat langer dan 5 jaar geleden in Nederland is afgegeven, niet meer op The Friendly Island geldig is. Voor personen die 65 jaar of ouder zijn, gelden andere regels.

Als je je Nederlandse rijbewijs wil gaan omwisselen voor een Sint Maartense rijbewijs meld je jezelf bij de Census Office en overleg je de volgende formulieren: 

 1. Nederlands paspoort of Nederlandse ID-kaart.
 2. Sint Maarten ID-kaart.
 3. Verblijfsvergunning / toelatingsverklaring.
 4. Medische verklaring (niet ouder dan twee maanden).
 5. Nederlands rijbewijs.
 6. 1 federale zegel. Deze zegel is te koop bij de Receivers Office (Belastingontvanger).

Als je weer terug gaat naar Nederland moet je je Sint Maartense rijbewijs weer omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. In tegenstelling tot een nationaal paspoort of Nederlandse ID-kaart is een rijbewijs niet gebonden aan een nationaliteit. Buitenlanders die in Nederland wonen, kunnen examen doen en langs deze weg in het bezit komen van een rijbewijs. Sinds 2011 is in Nederland het zogenaamde 2toDrive-systeem ingevoerd. Hierdoor is het mogelijk dat jongeren vanaf 16 jaar hun theorie-examen mogen doen voor rijbewijs B, vanaf 16,5 jaar mogen zij praktijkles gaan volgen en vanaf 17 jaar mogen ze het praktijkexamen afleggen. Als ze voor het praktijkexamen slagen, mogen ze vanaf hun 17de levensjaar al autorijden. 

Aanvraag nieuw Sint Maartens rijbewijs in geval van beschadiging, diefstal of verlies

Indien je een Nederlands rijbewijs naar een Sint Maartens rijbewijs hebt omgezet en je rijbewijs raakt beschadigd, vermist of gestolen, dan kun je een nieuw rijbewijs aanvragen bij de Census Office. Je dient dan de volgende documenten te overleggen:

 1. Nederlands paspoort of Nederlandse ID-kaart.
 2. Sint Maarten ID-kaart.
 3. Verblijfsvergunning / toelatingsverklaring.
 4. Politierapport van aangifte over de vermissing of diefstal van je rijbewijs.
 5. Indien je rijbewijs is beschadigd: neem je beschadigde rijbewijs mee.
 6. NAFl 100.

Internationaal rijbewijs aanvragen indien je een Sint Maartens rijbewijs hebt

Indien je gaat eilandhoppen en in het land van bestemming wordt een internationaal rijbewijs verlangd bij het huren van een auto, dan kun je een internationaal rijbewijs als volgt aanvragen. Personen die niet geboren zijn op een van de Nederlands Antilliaanse eilanden melden zich bij de Census Office en dienen mee te nemen:

 1. Nederlands paspoort of Nederlandse ID-kaart.
 2. Sint Maarten ID-kaart.
 3. Verblijfsvergunning / toelatingsverklaring.
 4. Geldig Sint Maartens rijbewijs.
 5. Twee recente paspoortfoto’s.
 6. NAFl 35.

Toeristen en stagiairs

Toeristen en stagiairs die voor korte duur op Sint Maarten verblijven (maximaal 6 maanden) en niet ingeschreven staan bij de Basis administratie, kunnen de informatie over een Sint Maarten rijbewijs overslaan. Toeristen en stagiairs die enkele maanden op Sint Maarten verblijven en met een Nederlands rijbewijs rondrijden, moeten goed de controle van afgifte controleren. In het geval dat je rijbewijs meer dan 5 jaar geleden is afgegeven, is het naar Sint Maartens standaard niet meer geldig!