header image
 

Studeren op Sint Maarten

Als je op Sint Maarten succesvol de middelbare school hebt doorlopen, bestaat ook de mogelijkheid om te gaan studeren. Bovendien weten veel buitenlandse studenten de weg te vinden naar de universiteiten van The Friendly Island. In totaal telt Sint Maarten 2 universiteiten: The University of St. Martin (USM) en de American University of Caribbean – School of Medicine. Let overigens goed op een mogelijke verwarring: Op Curaçao bevindt zich namelijk de St. Martin University. Het onderwijssysteem op Sint Maarten is grotendeels gestoeld op het Nederlandse onderwijssysteem.

Op Sint Maarten loopt het academisch jaar van half augustus tot juni. Daarnaast bestaat het academisch jaar uit 2 semesters. Je moet jezelf vóór 8 juli aanmelden als je in augustus wil starten. Als je jezelf te laat aanmeldt voor de USM, moet je helaas meer betalen. Nederlands, Engels en Papiamento zijn de 3 talen die op Sint Maarten worden gesproken. Op het tropische eiland wordt het meest Engels gesproken; daarmee kun je overal mee uit de voeten. Op het Nederlandse deel van het eiland is het Nederlands de officiële taal.

Het collegegeld op Sint Maarten is hoog! Dat schommelt namelijk tussen de 9.000 en 11.000 euro. Nederlandse studenten kunnen doorgaans een beroep doen op studiefinanciering. Huisvesting is ook geen probleem; de USM-campus is de plaats waar je gedurende je studie kunt wonen! Het studeren op Sint Maarten is uiteraard een fantastische ervaring. Ondanks het feit dat er vanzelfsprekend hard gestudeerd moet worden, is het wel in een omgeving waar je een prettig vakantiegevoel bij krijgt. Na de colleges ga lekker zwemmen in kraakheldere oceaanwater! Wie wil dat nou niet!