header image
 

Verblijven op Sint Maarten

Personen die naar Sint Maarten gaan, zijn in twee groepen te verdelen: toeristen en niet-toeristen. Als je niet langer dan 3 maanden (90 dagen) op Sint Maarten verblijft en je bent op het eiland voor vakantie, sport, gezondheidsredenen, familieaangelegenheden, studie, godsdienstige doeleinden of zakelijke bezoeken dan word je beschouwd als ‘toerist’. Daarbij is het bovendien van belang dat je geen betaalde werkzaamheden verricht. Toeristen hoeven alleen maar in het bezit te zijn van een geldig paspoort en retourticket om maximaal 3 maanden op Sint Maarten te mogen verblijven.

Als je langer dan 3 maanden (90 dagen) op Sint Maarten verblijft en je bent op het zonovergoten eiland voor studie, stage, werk of permanent verblijf (emigratie) dan word je beschouwd als ‘niet-toerist’. Als niet-toerist moet je twee dingen regelen. Op de eerste plaats moet je in het bezit komen van een verblijfsvergunning (Residency Permit) en op de tweede plaats moet je jezelf inschrijven bij het bevolkingsregister van Sint Maarten. Je kunt je overigens pas inschrijven als je in het bezit bent van een verblijfsvergunning. Als je eenmaal succesvol bent ingeschreven, ontvang je het felbegeerde Sint Maartens identiteitsbewijs (ID) en kan het aangename verblijf op het Bovenwindse Eiland gaan beginnen.