header image
 

Verblijven op Sint Maarten

Personen die naar Sint Maarten gaan, zijn in twee groepen te verdelen: toeristen en niet-toeristen. Als je niet langer dan 3 maanden (90 dagen) op Sint Maarten verblijft en je bent op het eiland voor vakantie, sport, gezondheidsredenen, familieaangelegenheden, studie, godsdienstige doeleinden of zakelijke bezoeken dan word je beschouwd als ‘toerist’. Daarbij is het bovendien van belang dat je geen betaalde werkzaamheden verricht. Toeristen hoeven alleen maar in het bezit te zijn van een geldig paspoort en retourticket om maximaal 3 maanden op Sint Maarten te mogen verblijven.

Als je langer dan 3 maanden (90 dagen) op Sint Maarten verblijft en je bent op het zonovergoten eiland voor studie, stage, werk of permanent verblijf (emigratie) dan word je beschouwd als ‘niet-toerist’. Als niet-toerist moet je twee dingen regelen. Op de eerste plaats moet je in het bezit komen van een verblijfsvergunning (Residency Permit) en op de tweede plaats moet je jezelf inschrijven bij het bevolkingsregister van Sint Maarten. Je kunt je overigens pas inschrijven als je in het bezit bent van een verblijfsvergunning. Als je eenmaal succesvol bent ingeschreven, ontvang je het felbegeerde Sint Maartens identiteitsbewijs (ID) en kan het aangename verblijf op het Bovenwindse Eiland gaan beginnen.

Vakantie

Het leeeuwendeel van de mensen dat een bezoek brengt aan Sint Maarten komt er voor vakantiedoeleinden. Het Caribische eiland is gezegend met de mooiste stranden van de wereld. Daarnaast kent Sint Maarten heel veel luxe hotels & resorts waar het de gasten aan helemaal niets ontbreekt. Bovendien bevinden deze hotels & resorts voor het overgrote deel op steenworp afstand van de stranden. Dus de hotelgasten kunnen kiezen: of ze gaan zwemmen in een van de talrijke zwembaden die de hotels & resorts bezitten of ze gaan lekker zwemmen in de Caribische Zee die op een paar meter afstand ligt.

Naast de stranden heeft Sint Maarten uiteraard nog veel meer te bieden. Zo heeft het een uitbundig uitgaansleven. Op het eiland zijn heel veel casino’s aanwezig waar de toeristen een gokje kunnen wagen. Daarnaast kun je gaan stappen in de talrijke cafe’s en bars. Bovendien verzorgen alle hotels & resorts uitgebreide entertainmentprogramma’s voor hun gasten. Het hoogtepunt van het vermaak op het Bovenwindse Eiland is jaarlijkse carnaval. Sint Maarten is dan wekenlang een groot feest. Zo worden er dan heel veel wedstrijden en competities gehouden. Dan moet je denken aan zang- en danswedstrijden en missverkiezingen. Voor toeristen is dit natuurlijk heel aantrekkelijk. Ze worden bedolven onder schitterende klanken en kleuren.

Ook mensen die van natuur houden, kunnen met een gerust hart naar Sint Maarten togen. De mooiste stukken natuur zijn te vinden op het Franse deel van Sint Maarten. Op het Nederlandse deel van het eiland is helaas veel van de natuur verdwenen. Voornamelijk omdat dit moest wijken voor toeristische doeleinden.