header image
 

Werken op Sint Maarten

Sint Maarten is niet alleen een fantastische bestemming om een zonnige vakantie door te brengen, het is ook een perfect eiland om te gaan werken. Op het eiland zijn volop vacatures te vinden in verschillende beroepsvelden.

De economie van Sint Maarten drijft op het toerisme. Ieder jaar wordt het eiland door miljoenen toeristen bezocht. Een deel van deze bezoekers komt met het vliegtuig, een ander deel bereikt het Caribische eiland middels een cruiseschip. Het leeuwendeel van de bezoekers is afkomstig uit Noord-Amerika: Verenigde Staten en Canada. Daarnaast zijn er uiteraard veel Fransen en Nederlanders die Sint Maarten veelvuldig bezoeken.

Het is derhalve niet verwonderlijk dat de meerderheid van de bevolking op Sint Maarten werkzaam is in de toeristische sector. Maar het biedt óók mogelijkheden voor mensen van buiten Sint Maarten. Op het eiland staan honderden hotels & resorts. In deze hotels & resort zijn enorm veel mensen werkzaam. Dat varieert van managementfuncties tot aan mensen die de kamers schoonmaken en alles wat daar tussen zit.

Uiteraard wordt er op Sint Maarten nog steeds veel gebouwd. Ieder jaar worden er weer nieuwe hotels & resorts bijgebouwd. Daarnaast moet er doorlopend onderhoud worden verricht aan de bestaande accommodaties op het zonovergoten eiland. Met andere woorden, aan vakmensen in de bouw is er op Sint Maarten een constante behoefte.

Maar de toeristische sector houdt niet op bij alleen de accommodaties, daar zit nog een hele andere industrie aan vast. Zo moeten al de maagjes van de toeristen gevuld worden en moeten de mensen op het eiland wat te doen hebben en geëntertaind worden. Dat vullen van de maagjes op Sint Maarten is geenszins een probleem.

Het Bovenwindse Eiland wordt namelijk beschouwd als dé culinaire hoofdstad van de Caribische archipel. Op Sint Maarten kun je ontbijten, lunchen en dineren in honderden verschillende restaurants. Ook meneer Michelin heeft op The Friendly Island met sterren rondgestrooid. Op het eiland zijn derhalve verschillende sterrenrestaurants op te tekenen. In de restaurants van Sint Maarten is doorlopend behoefte aan vakbekwaam personeel zoals koks, obers en leidinggevenden.

Veel bezoekers van Sint Maarten gaan niet de hele dag op het strand liggen, maar willen ook wat van het eiland zien of wat ondernemen. Het Bovenwindse Eiland staat met name bekend om de talrijke watersporten die er beoefend kunnen worden zoals duiken, snorkelen, zeilen, kanoën, windsurfen en kitesurfen. Uiteraard zijn ook hier veel mensen werkzaam om het allemaal in goede banen te leiden en te begeleiden.

Naast de toeristenindustrie zijn er op Sint Maarten veel mensen werkzaam in de financiële dienstverlening zoals de bancaire sector. Daarnaast zijn er op het tropische eiland veel trustmaatschappijen gevestigd. Trustmaatschappijen zijn ondernemingen die veel kennis hebben in het voeren van complexe administraties, het geven van vermogensadvies en Private Wealth Management (PWM). Voor Nederlanders met een financiële achtergrond is het zeer uitdagend om op Sint Maarten aan het werk te gaan in bovengenoemde sectoren.

Er zijn ook landgenoten die op Sint Maarten zakelijke mogelijkheden en kansen zien. Zij togen naar het Caribische eiland en beginnen er een eigen onderneming. Het leeuwendeel van de ondernemingen die op Sint Maarten wordt opgestart zijn eenmanszaken.

Als je op Sint Maarten wil gaan werken bij de lokale overheid krijg je te maken het Sint Maartenhuis. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan functies bij de openbare scholen van het eiland.

Als je jezelf op Sint Maaren wil gaan vestigen om er zaken te gaan doen, om er een bedrijf op te zetten, om er te investeren of om er op pensioen te gaan dan is het heel belangrijk om uit te zoeken wat de financiële en fiscale gevolgen zijn. Het is dan belangrijk om advies in te willen bij een fiscalist of fiscaal adviseur.