De hoofdstad van het Nederlandse deel van Sint Maarten is Philipsburg en bovendien het bruisende centrum van het eiland. Philipsburg is vernoemd naar John Philips. Hij was de stichter van Philipsburg. John Philips was de Nederlandse vice-commandeur (gouverneur), maar had een Schotse nationaliteit. Philipsburg ligt aan de zuidkust van Sint Maarten en werd in 1763 gesticht. In Philipsburg wonen ongeveer 2.000 mensen. De hoofdstad van het Franse Saint Martin, Marigot, ligt aan de westkust van het eiland. Hier zetelt de Préfet van de overzeese gemeenschap (collectivité d’outre-mer).
Sint Maarten is één van de populairste Caribische cruisebestemmingen. In de cruisehaven van Philipsburg zijn de cruiseschepen te bewonderen.
In Philipsburg wordt op straat Engels gesproken, hetgeen ook geldt voor de rest van het Nederlandse deel van Sint Maarten. Dit komt doordat onder het gezag van John Philips veel Engelse plantagehouders naar het eiland werden gehaald. Naast de Engelse plantagehouders kwamen er toen ook veel Engelstalige slaven naar Sint Maarten toe. Laat onverlet dat het Nederlands de officiële taal is op het Nederlandse deel van Sint Maarten en dat het Nederlands ook op de scholen wordt onderwezen. De Gouverneur van het land Sint Maarten zetelt in Philipsburg.
Philipsburg bezit een grote cruisehaven waar huizenhoge cruiseschepen aanmeren in Great Bay. Het is een indrukwekkend gezicht om de reusachtige schepen te zien komen en gaan. Sint Maarten is een zeer populaire Caribische cruisebestemming. De stadsplattegrond van Philipsburg heeft de vorm van een symmetrisch rooster met blokken. Dat is een atypische manier van Nederlandse stedenbouw. Het is eerder typische Amerikaanse stedenbouw.
Philipsburg telt maar vier hoofdstraten. Deze hoofdstraten lopen bovendien parallel aan het strand. Wat verder heel bijzonder is, is dat de hoofdstraten nu Engelse namen dragen en dat de dwarsstraten Nederlandse namen hebben. Oorspronkelijk hadden de hoofdstraten van Philipsburg ook Nederlandse namen. De dwarsstraten dragen namen als de Gevangenis Straat, Kruythof Steeg en de Schoolsteeg. De belangrijkste straat van Philipsburg is Frontstreet.
Aan Frontstreet zijn veel Caribische huizen te vinden die opgetrokken zijn in de onmiskenbare gingerbread stijl. Het zijn huizen met mooie kleuren met prachtig versierd houtsnijwerk (fretwork). Bovendien bevatten de huizen hele mooie West-Indische patronen en versieringen. Hierdoor moet je bij het aanzien van de huisjes denken aan de peperkoekhuisjes uit sprookjes. Aan Frontstreet 100 is de Oranjeschool gevestigd. Aan Frontstreet 113 is de voormalige slavenmarkt gevestigd. Aan Frontstreet 185 is de Methodistenkerk gevestigd. Mensen die van taxfree shoppen houden, komen in Frontstreet helemaal aan hun trekken. Het wemelt er namelijk van de belastingvrije winkels.
Philipsburg is in de loop van de tijd ontstaan op een smalle zandstrook. Aan de ene kant wordt Philipsburg geflankeerd door de Caribische Zee en aan de andere kant door het Zoutmeer van de Grote Baai (Great Bay). De smalle strook land was een uiterst handige plek voor de ontwikkeling van de hoofdstad van Sint Maarten. Het zout dat namelijk werd gewonnen in het Zoutmeer van de Grote Baai kon op deze manier gemakkelijk worden geladen in de wachtende zeilschepen die in de Caribische Zee lagen. Heden ten dagen staan er veel overheidsgebouwen op de plek waar vroeger de schepen werden geladen. Om de stad te verdedigen tegen vijandelijke mogendheden werden er door de Hollanders twee forten bij Philipsburg gebouwd: Fort Amsterdam en Fort Willem. Als je de forten bezoekt, kun je genieten van een geweldig uitzicht over de stad en een deel van het eiland.
De Great Bay is de baai die voor Philipsburg ligt. De baai is ook in het bezit van een strand, Great Bay Beach. Het zand van Great Bay Beach is niet natuurlijk, het is opgespoten zand. Het is immer gezellig druk op Great Bay Beach. Vanaf Great Bay Beach ben je getuige van voorbijvarende kolossale cruiseschepen en peperdure zeiljachten. Parallel aan het strand loopt een prachtige boulevard (wandelpromenade), de Boardwalk (Board Walk). De Boardwalk zag het levenslicht in 2004 en is in het bezit van openbare toiletten, hotels, restaurants en bars.
Litte Bay Beach ligt ten zuidwesten van Great Bay, op steenworp afstand van Philipsburg. Het zand bestaat uit wit poederzand. Het strand is niet altijd even breed. Dat heeft te maken met de verandering van het getij. Op het strand zijn verschillende restaurants en bars te vinden. Litte Bay Beach leent zich ook heel goed als uitvalsbasis voor verschillende watersporten zoals snorkelen.
Het Cyrus Wathey Square (Admiraal de Ruyterplein) ligt in het centrum van Philipsburg. Het Cyrus Wathey Square is een sfeervol plein dat wordt opgesierd met palmbomen. De zeekant van het plein loopt uit in een pier. Aan deze pier liggen de steigers voor de cruiseschepen en pendelbootjes. Aan het Cyrus Wathey Square zijn verschillende mooie panden gevestigd zoals The Old Courthouse, het Sint Maarten Museum, het Pasanggrahan en de Rooms-katholieke Sint Martin of Tours Church. Op het plein is ook het toeristenbureau te vinden.
Frontstreet en Backstreet zijn de twee belangrijkste straten van Philipsburg. Oorspronkelijk heette Frontstreet ‘Voorstraat’, maar deze naam is uiteindelijk vertaald naar Frontstreet. De kleine straten die uitkomen op Frontstreet hebben nog wel hun Nederlandse naam behouden. Oorspronkelijk heette Backstreet ‘Achterstraat’, maar deze naam is uiteindelijk vertaald naar Backstreet. In Frontstreet zijn voornamelijk souvenirwinkels, elektronicazaken en juwelierszaken gevestigd. In Backstreet daarentegen zijn vooral kledingwinkels te vinden. De winkels in Frontstreet zijn veel duurder en luxer dan de winkels in Backstreet. Naast Frontstreet en Backstreet telt Philipsburg nog twee andere hoofdstraten. Het winkelen op Sint Maarten is overigens tax free!
Naast het shoppen, kun je in Philipsburg ook heerlijk eten en uitgaan. Sint Maarten staat bekend als de culinaire hotspot van het Caribische gebied. In Philipsburg zijn derhalve veel topkoks aanwezig die fantastische maaltijden op tafel kunnen zetten. Op Sint Maarten zijn alle denkbare keukens vertegenwoordigd. Op het eiland zijn dus talloze Franse, Italiaanse, Spaanse, Creoolse, Chinese en andere restaurants voorhanden. En als je onverhoopt zin hebt in fastfood is dat ook geen probleem; alle grote Amerikaanse fastfoodketens hebben vestingen op Sint Maarten. Dat is natuurlijk logisch als je bedenkt dat het leeuwendeel van de bezoekers van het eiland uit Noord-Amerika afkomstig is.
Philipsburg
Philipsburg is de hoofdstad van het Nederlandse Sint Maarten. De stad is op de smalle zandstrook, tussen Great Bay en het ondiepe meer (vroeger zoutmeer), aan de zuidkant van het eiland gebouwd. Kapitein John Philips stichtte de stad in 1763. Hij was een Schot en in dienst van Nederland.
Ook nu zie je de rijke koloniale historie van de stad nog. In Philipsburg kun je heerlijk winkelen, eten en uitgaan. Het is een van de meest bruisende plaatsen van het eiland. Ook kun je genieten van de zon en de azuurblauwe zee aan Great Bay Beach. Het zand van de baai, die voor Philipsburg ligt, is opgespoten en altijd erg druk met toeristen.
Vanaf het strand zie je de reusachtige cruiseschepen en luxe zeiljachten af en aan varen. En ’s avonds is het gezellig op de Boardwalk, de boulevard die in 2004 langs de baai ontstond. Op de boulevard zijn zeer schone openbare toiletten.
Er zijn slechts vier belangrijke hoofdstraten, die parallel aan het strand lopen. Ze vormen een bonte mix van Engelse, Nederlandse en inheemse invloeden. De haakse verbindingen tussen Front Street en Back Street hebben Nederlandse namen zoals de Schoolsteeg, Kruythof Steeg en de Gevangenis Straat. De slagader van de stad is Frontstreet, die langs de baai loopt. Hier staan Caribische huizen in de typische gingerbread stijl: vrolijk gekleurde met versierd houtsnijwerk (fretwork), opvallende West-Indische versieringen en patronen. Daardoor lijken ze op peperkoekhuisjes uit sprookjes. Alle huizen zijn nog niet opgeknapt, maar het belang van het behoud van het historisch erfgoed groeit. En halverwege Front Street staat de Oranjeschool (nr. 100), de voormalige slavenmarkt (nr. 113) en de Methodistenkerk (nr. 185). Ook zijn er veel taxfree winkels. In Back Street zijn de goedkopere kledingwinkels en lowbudget restaurants.
Te doen rond Philipsburg
Zuidwest van Great, vlakbij Philipsburg, ligt Little Bay Beach met wit poederzand. Omdat hier wel een getij is, is de strook strand soms smal. Het water is helder en fijn om te snorkelen en te watersporten. Op het strand zijn een paar bars en restaurants. Je komt op het strand via de kustweg van het Divi Resort. Net daarvoor is er een scherpe bocht, die je langs de poort van het resort voert.
Hoog op de kliffen tussen de baaien Little Bay en Great Bay ligt Fort Amsterdam. De Nederlanders arriveerden in 1631 op Sint Maarten en bouwden dit direct. Dit was het eerste Nederlandse fort in het Caribisch gebied. Het werd gedeeltelijk verwoest door de Spanjaarden. In de 19de eeuw werd het nog als militair bolwerk gebruikt. Tot 1950 was er zelfs een communicatiepost. Formeel heb je toestemming nog van de bewakers van het Divi Litte Bay resort om er heen te kunnen gaan. Na het passeren van de bewakingspost kun je je auto parkeren en door het resort heen naar de rots er achter lopen. De kanonnen zijn verwoest en staan op krakkemikkige onderstellen. En de muren zijn overwoekerd door doornige struiken. Daarnaast staat er een gerestaureerd hospitaal, dat uit 1882 dateert. Het uitzicht vanaf de ruïne van Fort Amsterdam is grandioos.
Op deze historische plek is Peter Stuyvesant zijn been verloren. Hij probeerde in 1644 het eiland te heroveren van de Spanjaarden met 13 schepen en circa 800 manschappen aan boord. Ze gingen bij Cay Bay aan land en naar het fort, waar Stuyvesant zijn vaandel neerzette. De Spanjaarden schoten met een kanon op hem, wat hem zijn rechterbeen kostte. Op 17 april verdween hij met zijn mannen naar Curaçao.
Cay Bay is een afgelegen strand dat ideaal is voor natuurliefhebbers. Een kleine, onverharde weg, gaat naar het strand. Volg Cay Bay Road naar de gratis parkeerplaats. Het water van de hoefijzervormige baai is ondiep en het onderwaterleven spectaculair. Er zijn geen voorzieningen.
Fort Willem werd in 1801 door de Britten gebouwd als Fort Trigge en was bedoeld om Philipsburg te beschermen. De Nederlanders gaven het in 1816 de naam Fort Willem naar de koning van Holland. Zij verlieten het fort in 1846. Vanaf de heuveltop, waar een deel van het fort nog staat, heb je een prachtig uitzicht. Het fort is te vinden aan Camel Road in Little Bay, ten westen van de stad. Bij Little Bay Beach kun je duiken vanaf het strand, snorkelen en de beschutte baai maakt het ook heel geschikt voor kinderen.
De Sint Maarten Zoo is een kleine dierentuin met een klein aanbod aan dieren: apen, papegaaien, pauwen, leguanen, vleermuizen en enorme landschildpadden. De dierentuin opende in december 1991 en is, door wanbeleid van een Amerikaans concern, nu een beetje in verval geraakt. Veel vrijwillers houden de zoo echter liefdevol in stand. Koop een zak voer en geef de aapjes eten! Voor kinderen is er een kleine speeltuin, dagelijks 09.00-17.00 uur, entree 10,00 dollar | kinderen 3-11 jaar 5,00 dollar, Arch Road 7, Philipsburg (aan de noordkant van Great Salt Pond).
2,5 km ten noordwesten van Philipsburg ligt het Emilio Wilson Park op de voormalige suikerplantage Golden Rock aan L.B. Scott Road in de wijk Saunders. Emilio Wilson, de kleinzoon van een voormalige slaaf, kocht de plantage in 1954 en stelde deze open voor het publiek. In het kleine museum is te zien hoe de slaven Sint Maarten maakten tot wat het eiland nu is. In het park kun je picknicken en zijn regelmatig evenementen.