header image
 

Philipsburg

De hoofdstad van het Nederlandse deel van Sint Maarten is Philipsburg en bovendien het bruisende centrum van het eiland. Philipsburg is vernoemd naar John Philips. Hij was de stichter van Philipsburg. John Philips was de Nederlandse vice-commandeur (gouverneur), maar had een Schotse nationaliteit. Philipsburg ligt aan de zuidkust van Sint Maarten en werd in 1763 gesticht. In Philipsburg wonen ongeveer 2.000 mensen. De hoofdstad van het Franse Saint Martin, Marigot, ligt aan de westkust van het eiland. Hier zetelt de Préfet van de overzeese gemeenschap (collectivité d’outre-mer).

Sint Maarten is een belangrijke cruisebestemming. In Philipsburg is de cruisehaven van Sint Maarten aanwezig.

Sint Maarten is één van de populairste Caribische cruisebestemmingen. In de cruisehaven van Philipsburg zijn de cruiseschepen te bewonderen.

In Philipsburg wordt op straat Engels gesproken, hetgeen ook geldt voor de rest van het Nederlandse deel van Sint Maarten. Dit komt doordat onder het gezag van John Philips veel Engelse plantagehouders naar het eiland werden gehaald. Naast de Engelse plantagehouders kwamen er toen ook veel Engelstalige slaven naar Sint Maarten toe. Laat onverlet dat het Nederlands de officiële taal is op het Nederlandse deel van Sint Maarten en dat het Nederlands ook op de scholen wordt onderwezen. De Gouverneur van het land Sint Maarten zetelt in Philipsburg.

Philipsburg bezit een grote cruisehaven waar huizenhoge cruiseschepen aanmeren in Great Bay. Het is een indrukwekkend gezicht om de reusachtige schepen te zien komen en gaan. Sint Maarten is een zeer populaire Caribische cruisebestemming. De stadsplattegrond van Philipsburg heeft de vorm van een symmetrisch rooster met blokken. Dat is een atypische manier van Nederlandse stedenbouw. Het is eerder typische Amerikaanse stedenbouw.

Philipsburg telt maar vier hoofdstraten. Deze hoofdstraten lopen bovendien parallel aan het strand. Wat verder heel bijzonder is, is dat de hoofdstraten nu Engelse namen dragen en dat de dwarsstraten Nederlandse namen hebben. Oorspronkelijk hadden de hoofdstraten van Philipsburg ook Nederlandse namen. De dwarsstraten dragen namen als de Gevangenis Straat, Kruythof Steeg en de Schoolsteeg. De belangrijkste straat van Philipsburg is Frontstreet.

Aan Frontstreet zijn veel Caribische huizen te vinden die opgetrokken zijn in de onmiskenbare gingerbread stijl. Het zijn huizen met mooie kleuren met prachtig versierd houtsnijwerk (fretwork). Bovendien bevatten de huizen hele mooie West-Indische patronen en versieringen. Hierdoor moet je bij het aanzien van de huisjes denken aan de peperkoekhuisjes uit sprookjes. Aan Frontstreet 100 is de Oranjeschool gevestigd. Aan Frontstreet 113 is de voormalige slavenmarkt gevestigd. Aan Frontstreet 185 is de Methodistenkerk gevestigd. Mensen die van taxfree shoppen houden, komen in Frontstreet helemaal aan hun trekken. Het wemelt er namelijk van de belastingvrije winkels.

Ontstaan

Philipsburg is in de loop van de tijd ontstaan op een smalle zandstrook. Aan de ene kant wordt Philipsburg geflankeerd door de Caribische Zee en aan de andere kant door het Zoutmeer van de Grote Baai (Great Bay). De smalle strook land was een uiterst handige plek voor de ontwikkeling van de hoofdstad van Sint Maarten. Het zout dat namelijk werd gewonnen in het Zoutmeer van de Grote Baai kon op deze manier gemakkelijk worden geladen in de wachtende zeilschepen die in de Caribische Zee lagen. Heden ten dagen staan er veel overheidsgebouwen op de plek waar vroeger de schepen werden geladen. Om de stad te verdedigen tegen vijandelijke mogendheden werden er door de Hollanders twee forten bij Philipsburg gebouwd: Fort Amsterdam en Fort Willem. Als je de forten bezoekt, kun je genieten van een geweldig uitzicht over de stad en een deel van het eiland.

Stranden

Great Bay Beach

De Great Bay is de baai die voor Philipsburg ligt. De baai is ook in het bezit van een strand, Great Bay Beach. Het zand van Great Bay Beach is niet natuurlijk, het is opgespoten zand. Het is immer gezellig druk op Great Bay Beach. Vanaf Great Bay Beach ben je getuige van voorbijvarende kolossale cruiseschepen en peperdure zeiljachten. Parallel aan het strand loopt een prachtige boulevard (wandelpromenade), de Boardwalk (Board Walk). De Boardwalk zag het levenslicht in 2004 en is in het bezit van openbare toiletten, hotels, restaurants en bars.

Litte Bay Beach

Litte Bay Beach ligt ten zuidwesten van Great Bay, op steenworp afstand van Philipsburg. Het zand bestaat uit wit poederzand. Het strand is niet altijd even breed. Dat heeft te maken met de verandering van het getij. Op het strand zijn verschillende restaurants en bars te vinden. Litte Bay Beach leent zich ook heel goed als uitvalsbasis voor verschillende watersporten zoals snorkelen.

Bezienswaardigheden

The Old Courthouse

Lees verder …

Cyrus Wathey Square

Het Cyrus Wathey Square (Admiraal de Ruyterplein) ligt in het centrum van Philipsburg. Het Cyrus Wathey Square is een sfeervol plein dat wordt opgesierd met palmbomen. De zeekant van het plein loopt uit in een pier. Aan deze pier liggen de steigers voor de cruiseschepen en pendelbootjes. Aan het Cyrus Wathey Square zijn verschillende mooie panden gevestigd zoals The Old Courthouse, het Sint Maarten Museum, het Pasanggrahan en de Rooms-katholieke Sint Martin of Tours Church. Op het plein is ook het toeristenbureau te vinden.

Ontspanning

Winkelen

Frontstreet en Backstreet zijn de twee belangrijkste straten van Philipsburg. Oorspronkelijk heette Frontstreet ‘Voorstraat’, maar deze naam is uiteindelijk vertaald naar Frontstreet. De kleine straten die uitkomen op Frontstreet hebben nog wel hun Nederlandse naam behouden. Oorspronkelijk heette Backstreet ‘Achterstraat’, maar deze naam is uiteindelijk vertaald naar Backstreet. In Frontstreet zijn voornamelijk souvenirwinkels, elektronicazaken en juwelierszaken gevestigd. In Backstreet daarentegen zijn vooral kledingwinkels te vinden. De winkels in Frontstreet zijn veel duurder en luxer dan de winkels in Backstreet. Naast Frontstreet en Backstreet telt Philipsburg nog twee andere hoofdstraten. Het winkelen op Sint Maarten is overigens tax free!

Eten en drinken

Naast het shoppen, kun je in Philipsburg ook heerlijk eten en uitgaan. Sint Maarten staat bekend als de culinaire hotspot van het Caribische gebied. In Philipsburg zijn derhalve veel topkoks aanwezig die fantastische maaltijden op tafel kunnen zetten. Op Sint Maarten zijn alle denkbare keukens vertegenwoordigd. Op het eiland zijn dus talloze Franse, Italiaanse, Spaanse, Creoolse, Chinese en andere restaurants voorhanden. En als je onverhoopt zin hebt in fastfood is dat ook geen probleem; alle grote Amerikaanse fastfoodketens hebben vestingen op Sint Maarten. Dat is natuurlijk logisch als je bedenkt dat het leeuwendeel van de bezoekers van het eiland uit Noord-Amerika afkomstig is.