header image
 

Eilandjes

Vlak voor de kust van Sint Maarten liggen de volgende onbewoonde eilandjes en rotspunten: Tintamarre, îlet de Pinel, Guana Key, Molly Beday, Caye Château, Caye Verte, Petit Clef, Rocher de l’Anse Marcel, Creole Rock, Hen & Chickens, Guana Key of pelikan, Cow & Calf, Pelikan Key en Molly Beday. Deze eilandjes en rotspunten behoren allemaal tot Sint Maarten. Sint Maarten beschikt bovendien over verschillende binnenmeren zoals Simpson Bay Lagoon, E’tang aux Poissons en Salines d’Orient. In deze binnenmeren liggende volgende onbewoonde eilandjes en rotspunten: Grand Ilet, Little Key en Isle de Sol.

Tintamarre

Tintamarre ligt op een afstand van 3 kilometer van de kust van het Franse deel van Sint Maarten. Tintamarre heeft een oppervlakte van ongeveer 0,8 km2 en is daarmee het grootste satelliet eiland van Sint Maarten. Heden ten dage is het eiland onbewoond. Vroeger was dat anders, toen leefden er mensen. Tintamarre was zelfs in het bezit van een 500 meter lange landingsbaan. De landingsbaan deed dienst tussen 1946 en 1950 en was het eigendom van de vliegmaatschappij Compagnie Aerienne Antillaise. De landingsbaan is nu vervallen. De stranden van Tintamarre zijn ongelooflijk mooi en derhalve erg aantrekkelijk. Je kunt met verschillende dagexcursies dit eiland aandoen. Het is een voedingsplek voor zeeschildpadden, dus er is een grote kans dat je tijdens het snorkelen zeeschildpadden tegenkomt.

Île Tintamarre is een eiland in de Caribische Zee op drie kilometer ten noordoosten van Saint Martin. Plaatselijk staat het bekend als ‘Flat Island’. De oppervlakte is ongeveer 0,8 km2. Île Tintamarre is onbewoond, maar in het verleden is het bewoond geweest door circa 150 mensen. Ooit had het een eigen koning, marine en luchtvaartmaatschappij. De Nederlandse familie Van Romondt was lang van eigenaar van het eiland. Diederik van Romond (1781-1849) was vanaf 1820-1840 gouverneur van Sint Maarten. Een nakomeling die eveneens Diederik (1871-1948) heette verhuisde in 1902 naar Tintamarre en werd ‘Le Roi de Tintamarre’ genoemd. Dit eiland is Nederlands omdat het niet is opgenomen in het in 1648 gesloten verdrag. Diederik opende er in 1913 een winkel en importeerde Nederlandse centen als betaalmiddel. Ook bracht hij er schapen en ander vee en werd er katoen, kaas en boter geëxporteerd naar de omringende eilanden. Tussen 1946-1950 had vliegmaatschappij Compagnie Aerienne Antillaise van Remy de Haen hier een landingsbaan van 500 meter, die er nu niet meer ligt. 

Dit was een gouden tijd voor het eiland dat toen nog maar 20 bewoners had. Nadat in maart, mei en juni 1947 doden te betreuren waren door de onverlichte landingsbaan maakte de orkaan in september 1950 een definitief einde aan de CAA vliegtuigen. De landingsbaan werd tijdens de orkanen in 1956 en 1960 weggevaagd. De stenen muren en ruïnes zie je nog wel. In 1931 verkocht Diederik zijn eiland aan Louis Flemming, koopman en burgemeester van Marigot. 

TIP: Tintamarre is bekend om zijn modderbaden. Smeer je ermee in, spoel je huid af in het water en je huid voelt zachter en gladder aan. Een gratis schoonheidsbehandeling! Vlakbij Tintamarre ligt een klein wrak van een sleepbootje dat vijftien jaar geleden zonk. Tijdens het snorkelen zie je schildpadden en soms roggen. 

Van Cul de Sac rijd je langs het Etang Chevrise naar Oriënt Baie (3,6 km) aan de  Baie Oriëntale en de witte stranden van Le Galion. Je hebt uitzicht op het onbewoonde eilandje Caye Verte.  

îlet de Pinel

îlet de Pinel (Pinel Island) is een zeer mooi eilandje voor de kust van het Franse deel van Sint Maarten. Aan de noordkant van îlet de Pinel is een prachtig naaktstrand te vinden waar het bovendien niet druk is. Om aan boord te mogen stappen van het veer vanaf Sint Maarten richting îlet de Pinel, moet 10 euro op tafel gelegd worden. Je kunt natuurlijk ook een kajak huren en zelf naar het eilandje toe kajakken. Op îlet de Pinel zijn een paar fantastische strandtentjes waar je heerlijk kunt eten. Je kunt op îlet de Pinel ook een mooie wandeling maken. Onderweg zijn er bovendien verschillende informatieborden aangebracht die alles vertellen over de flora en fauna die op het eilandje aanwezig zijn. Uiteraard is îlet de Pinel ook een geweldige plek om heerlijk te gaan snorkelen.

Vanaf Anse Marcel vaar je met een bootje tegen betaling naar îlet de Pinel. Er is ruime parkeergelegenheid voor je auto vlakbij de opstapplaats van de boot. Pinel is een klein, maar bijzonder eiland, met een prachtig strandje en enkele horeca etablissementen waar je kunt eten en drinken. Tegen betaling zijn er ligstoelen en parasols te huur. Er is een wandelpad, dat je in ongeveer een uur over het eiland leidt. Er zijn mooie snorkelmogelijkheden op het eiland. 

Hen & Chickens

Hen & Chickens zijn twee rotspuntjes.

Cow & Calf

Cow & Calf zijn twee eilandjes.

Pelikan Key

Pelikan Key is een rotspunt.

Molly Beday

Molly Beday zijn twee rotspunten.

Isle de Sol

Isle de Sol (Snoopy Island) is een eilandje dat in de Simpson Bay Lagoon ligt. Isle de Sol is met een brug verbonden met de vast wal van Sint Maarten. Op een eiland is een jachthaven gevestigd die ruimte biedt aan vijfenveertig ligplaatsen voor grote luxe jachten.