header image
 

Forten

Op Sint Maarten zijn drie monumentale forten te bewonderen en te bezichtigen. Twee in het Nederlandse deel van het eiland en één in het Franse deel van Sint Maarten. Om Philipsburg te verdedigen tegen vijandelijke mogendheden bouwden de Hollanders twee forten bij de stad: Fort Amsterdam en Fort Willem I. Als je van een mooi uitzicht wilt genieten over Philipsburg en over een groot deel van Sint Maarten, moet je de forten bezoeken.

Fort Amsterdam

Fort Amsterdam werd in 1631 gebouwd vlak in de buurt van Great Bay en Little Bay. Het fort ligt hoog op de klippen en werd door de Nederlanders gebouwd op het moment dat zij voet aan wal zetten in 1631. Daarmee was Fort Amsterdam het eerste fort dat de Nederlanders bouwden in de Caribische archipel. Fort Amsterdam werd echter snel veroverd door de Spanjaarden die het fort gebruikten als militaire post tot 1648. Ook werd het fort gedeeltelijk door de Spanjaarden verwoest. In 1648 werd Sint Maarten verdeeld in een Nederlands deel en een Frans deel en kwam Fort Amsterdam weer in Nederlandse handen.

Sint Maarten, en dus ook Fort Amsterdam, is in de loop van de tijd talloze malen van eigenaar (Nederland, Engeland en Frankrijk) gewisseld. Ondanks het feit dat het een klein fort is en nodig gerestaureerd moet worden, is het wel de moeite waard om Fort Amsterdam te bezoeken. Bij het fort staan verschillende 19de eeuwse kanonnen en informatieborden over de geschiedenis van het fort. De omgeving van Fort Amsterdam en de restanten van het fort zelf, zijn een belangrijk gebied voor vogels. Zo is het een broedgebied voor bruine pelikanen. Deze bruine pelikanen bouwen ieder jaar meer dan zestig nesten aan de westkant van Fort Amsterdam op een heuvel.

Fort Amsterdam werd in de 19de eeuw nog als militair bolwerk gebruikt. Het fort was zelfs tot 1950 een communicatiepost. Als het fort wilt bekijken, moet je eerst toestemming vragen aan de bewaking van het Divi Little Bay Resort. Fort Amsterdam staat namelijk op het terrein van dit resort. Fort Amsterdam is in het bezit van verschillende kanonnen. Deze kanonnen zijn echter verroest en rusten bovendien op gammele onderstellen. Ook de fortmuren zijn door de tand des tijds aangetast. Doornige struiken hebben bezit genomen van de fortmuren. Naast Fort Amsterdam staat een hospitaal dat uit 1882 dateert. Voor mensen die van een mooi uitzicht houden, is Fort Amsterdam de ‘place to be’. Dat is namelijk heel erg mooi.

Fort Amsterdam is ook de plaats waar Peter Stuyvesant zijn rechter been verloor. In 1644 probeerde Stuyvesant het eiland terug te veroveren op de Spanjaarden. Stuyvesant zette dertien schepen in die gevuld waren met meer dan achthonderd manschappen. Stuyvesant en zijn mannen gingen aan wal bij Cay Bay. Hij toogde vervolgens snel naar Fort Amsterdam waar hij een vaandel plaatste. De Spanjaarden lieten dit echter niet over hun kant gaan, zij vuurden een kanonskogel op hem af. De kogel trof doel, Stuyvesant verloor zijn rechter been. Stuyvesant zette op 17 april koers naar Curaçao. Cay Bay is een echt strand voor liefhebbers van de natuur. Als je naar het strand wilt gaan, moet je smalle onverharde weg volgen (Cay Bay Road). Bij Cay Bay is een gratis parkeerplaats aanwezig. Cay Bay heeft de vorm van een hoefijzer. De baai is ondiep en gezegend met een spectaculair onderwaterleven. Cay Bay is niet in het bezit van voorzieningen.

Fort Willem I

Ten westen van Philipsburg ligt Fort Willem I. Dit fort had als doel om de stad te beschermen. In 1801 werd het fort door de Engelsen gebouwd en kreeg het de naam Fort Trigge mee. In 1816 werd Fort Trigge door de Nederlanders veroverd. Zij veranderden de naam van het fort in Fort Willem I, een ode aan de koning Willem I van Nederland. In 1846 verloor Fort Willem I zijn functie en werd het fort verlaten. De restanten van het fort zijn nog te bewonderen. Feitelijk zijn alleen nog maar de fundamenten én een ronde toren van het fort nog over. Bovendien staat vlak in de buurt van het fort een enorme televisietoren, hetgeen uiteraard niet erg fraai oogt. Het fort staat op een heuveltop.

Als je naar Fort Willem I wilt gaan, moet je de Camel Road volgen. De Camel Road ligt in Little Bay. Het strand van Little Bay heet Little Bay Beach. Het is een heel mooi strand dat bovendien fraai beschut ligt, hetgeen het strand uiterst geschikt maakt voor mensen met jonge kinderen.

Fort Saint-Louis

Ten tijde van de regeerperiode van Lodewijk de 16de promoveerde Marigot tot de hoofdstad van het Franse deel van Sint Maarten. Voordat het de hoofdstad van het Franse deel van Sint Maarten werd, was Marigot een klein vissersdorpje. Lodewijk de 16de kwam zelf met het plan om Marigot te gaan beschermen middels een robuust fort op een hoge heuvel bij Marigot Bay. Het fort was klaar in 1767 en verkreeg de naam Fort Saint-Louis (Fort St. Louis, Fort Sint Louis). Ook de Nederlanders hebben een tijdje het fort in handen gehad. Het fort werd gebouwd door Chevalier de Durat.

Fort Saint-Louis is veel minder oud dan Fort Amsterdam en is in een veel betere staat. Fort Saint-Louis is opgetrokken uit een viertal muren en is verder in het bezit van verschillende kanonnen. Op het fort wappert immer de Franse driekleur. Fort Saint-Louis werd in 1994 grondig gerestaureerd. Het uitzicht vanaf is het fort is magistraal; heel Marigot, een groot deel van het eiland, de Simpson Bay en Anguilla zijn op een fantastische manier te overzien. Fort Saint-Louis is verreweg het grootste historische monument van Sint Maarten en één van de belangrijkste trekpleisters van Marigot.

Het is ongeveer een wandeling van 10 minuten om van het centrum van Marigot naar het fort te lopen. Het is geen makkelijke wandeling, de route is pittig en steil. Belangstellenden die niet willen lopen, kunnen de auto nemen. Fort Saint-Louis is namelijk ook met de auto te bereiken.