header image
 

Galeries

Als je een liefhebber bent van beeldende kunst, val je op Sint Maarten met je neus in de boter. Op het zonovergoten Caribische eiland zijn de schilderkunst, tekenkunst, glaskunst, beeldhouwkunst, sculptuur, fotografie, keramiek, textiel, multimedia en moderne media namelijk ruim vertegenwoordigd. Doordat Sint Maarten zo uniek is, heeft het altijd een grote aantrekkingskracht gehad op kunstenaars. Het is daarom ook niet zo verwonderlijk dat veel kunstenaars huizen, ateliers en galeries op The Friendly Island bezitten.

Favoriete onderwerpen van de kunstenaars op Sint Maarten zijn landschappen, abstracte en impressionistische voorstellingen en moderne kunst. Er worden onder andere prachtige olieverfschilderijen en aquarellen geproduceerd. Op het Nederlandse en Franse deel van Sint Maarten zijn de volgende kunstgaleries te bezoeken; de Greenwith Gallery, Mosera Gallery, Simpson Bay Art Gallery, Antoine Chapon, Atelier 105, Francis Eck, Frans Impressionisme Art Gallery, Galerie Camaieu, Galerie du Musee, Galeries Gingerbread & Mahogany, Lynn Studio, Minguet Art Gallery, Planet Paradise, Roland Richardson en Le Saint-Géran Arts Gallery. Als je op vakantie bent op Sint Maarten kun je zelfs een galerietour houden langs verschillende galeries van het eiland.

Roland Richardson

De Roland Richardson Gallery is gevestigd aan de rue de la République in Marigot, de hoofdstad van het Franse deel van Sint Maarten. De galerie is opgetrokken in een historisch pand uit 1840. Het is overigens ook het huis waar Richardson in 1944 zelf werd geboren. Richardson is geëerd door koningin Beatrix tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, de hoogste Nederlandse onderscheiding. Richardson wordt wel de ‘vader van het Caribische impressionisme’ genoemd. De specialiteit van Richardson zijn olieverfschilderijen, maar daarnaast maakt hij ook litho’s, etsen, affiches, aquarellen en aquatinten. Aquatint is een eeuwenoude techniek waarbij fijne deeltjes van gemalen plantaardige hars wordt gebruikt om een beeld te creëren op een schone etsplaat. Richardson is een groot liefhebber van de flamboyant tree. De flamboyant tree is gezegend met een gele, oranje en rode bloesem.

Nick Maley

Planet Paradise is gevestigd aan de Oldstreet 106 in Philipsburg. Bij Planet Paradise zijn kunst en ambachtelijk gemaakte voorwerpen te bewonderen. Kunstenaar Nick Maley is de eigenaar van Planet Paradise. De aquarellen en prenten die door Maley worden gemaakt, weerspiegelen de kleuren en landschappen van Sint Maarten op een sublieme manier.

Antoine Chapon

Antoine Chapon is een voormalig fotograaf die in 1984 vanuit Frankrijk naar Sint Maarten verhuisde. Zijn atelier en huis zijn gevestigd aan Les Terrasses de Cul de Suc nummer 1. Chapon wordt met name geïnspireerd voor zeezichten en schepen. De Franse schilder gebruikt bijvoorkeur zachte pastelkleuren waarmee hij fraaie aquarellen en olieverfschilderijen maakt. Chapon is op zoek naar sfeer en niet naar de werkelijkheid.

Le Saint-Géran Arts Gallery

Le Saint-Géran Arts Gallery is gevestigd aan Frontstreet nummer 117 te Philipsburg en werd opgericht door Dany Ramsami. In Le Saint-Géran Arts Gallery kun je onder andere kennismaken met sculpturen, keramiek en prints.

Minguet Art Gallery

Minguet Art Gallery is gevestigd aan Rambaud Hill, 5 minuten ten oosten van Marigot en 2 minuten ten westen van Grand Case. De Minguet Art Gallery is gewijd aan de kunst van Alexandre Minguet (1937-1996). In de Minguet Art Gallery zijn talloze aquarellen, litho’s, reproducties, ansichtkaarten en posters te bewonderen.

Ras Mosera

Ras Mosera is een lokale kunstenaar.

Francis Eck

Francis Eck is een lokale kunstenaar.

Mounette Radot

Mounette Radot is een lokale kunstenaar.