header image
 

Grand Case

Grand Case is een plaatsje op het Franse deel van het eiland en staat bekend om haar fantastische restaurants, meer dan dertig in totaal. In Grand Case zijn enerzijds toprestaurants gevestigd die in de mondiale top van de gastronomie meedraaien en anderzijds eenvoudige Creoolse restaurants, de zogenaamde Lolos. Grand Case wordt derhalve wel de gastronomische hoofdstad van het Caribische gebied genoemd. Van oorsprong is Grand Case een vissersdorpje, het ligt dan ook aan een grote baai aan de noordkust van Sint Maarten.

Grand Case ligt aan de zee die Sint Maarten van Anguilla scheidt. Deze zeestraat wordt Canal d’Anguilla genoemd. In Grand Case is ook de luchthaven van het Franse deel van Sint Maarten te vinden: L’ Espérance. Het leeuwendeel van het luchtverkeer wordt echter afgehandeld door het Princess Juliana International Airport. Dit internationale vliegveld ligt op het Nederlandse deel van het eiland. 

Met de term Afro-Caraïbisch worden de inwoners bedoeld van het Caraïbisch gebied die van volledige of gedeeltelijke Afrikaanse afkomst zijn. Een andere naam die gebruikt wordt is creool. In het Spaanse koloniale kastensysteem werd met een criollo iemand bedoeld die etnisch Spaans was, maar in de koloniën geboren was. Hiërarchisch stonden de criollo onder de peninsulares. Dat waren de Spanjaarden die in Europa geboren waren. Maar de criollo stonden wel boven de mestiezen en de mulatten. Mesties is een persoon met een Europese vader en een Indiaanse moeder. Feitelijk wordt iedereen die van gemengde etnische afkomst is, een mesties genoemd. Mesties is afgeleid van het Latijnse woord miscere, hetgeen mengen betekent.

Grand Case is een heerlijk dorpje waar het overdag waar het overdag aan het strand goed vertoeven is en waar ’s avonds in een van de vele restaurants heerlijk kan worden gegeten. Grand Case staat bekend om de authentiek Franse cuisine. Vergeet je beslist niet in het weekend te lunchen bij populaire lokale zaken aan het strand, waar heerlijke vis, kreeft of vis op de barbecue wordt bereid voor de lekkerste lokale gerechten, zoals gevulde krab, okra of een filet van snapper. Toegegeven, het is niet altijd mogelijk om uit de rook van de barbecue te blijven, maar de gerechten en het uitzicht op de blauwe zee zijn de moeite waard. In februari, maart en april is er op dinsdagavond een braderie met muziek. Grand Case is ook bekend om de Mardi Gras: de laatste dag van het carnaval op Saint Martin. 

Grand Case (13 km van Marigot) is het culinaire paradijs van het Franse eilanddeel en een schilderachtig stadje met een oude Salt Pond. De hoofdstraat, de Boulevard de Grand Case, heeft tal van restaurants maar ook nog steeds de authentieke sfeer van een Caribisch vissersdorp. Veel restaurants zijn gevestigd in de traditionele houten huizen. Voor elke portemonnee is er een ruime keuze, van een lolo met een Presidente tot de luxe Franse keuken met een fles champagne van 200,00 euro. In het hoogseizoen is in de betere restaurants een reservering nodig. De Fransen gaan in augustus en september op familiebezoek naar Frankrijk en sluiten dan hun zaak. Overdag is het dorp rustig.

Aan boord van de Seaworld Explorer in Grand Case kun je een rondvaart door de haven maken naar de unieke geologische formaties van Creole Rock. In de romp van het schip kun je door de glazen wanden de onderwatertuinen, koraalriffen en  kleurrijke vissen bekijken, 39,00 dollar | kinderen tot 13 jaar 25,00 dollar. Niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Het afvaartschema wisselt. 

Grand Case Baie is een mooie bestemming om te snorkelen en ideaal voor kinderen. Ook staat het strand bekend om zijn uitstekende restaurants. Aan de noordkant van de baai is een kleine rotswand, Creole Rock, waar het onderwaterleven beschermd is. Je ziet hele scholen gele snappers en sergeant majoors en tussen de rotsen spot je regelmatig schildpadden. Ook huist op Creole Rock een roekenkolonie en leggen pelikanen er hun eieren. De rots is te ver om naartoe te zwemmen. 

Bij Calmos Café aan de boulevard de Grand Case is de zee heel rustig. Het is een strandje met ligstoelen en een gezellige strandbar met lekker eten en cocktails, hamburgers (10,50 euro), hoofdgerechten (vlees/vis vanaf vanaf 13,00 euro), desserts (chocoladetaart 8,00 euro, crème brûlée 7,00 euro).

Langs Grand Case vind je overal hutjes met heerlijke snacks en pina colades. Je kunt zelf toekijken hoe de gerechten van gegrild gegrild vlees en vis- of schaaldieren bereid worden in de open keuken van deze zogenaamde lolo’s. Er zijn zes Creoolse barbecue lolo’s, geclusterd rond houten picknicktafels, aan de noordkant van de belangrijkste boulevard van Grand Case. De geschiedenis van de lolo begon met de kolonisatie in de 17de eeuw. Oorspronkelijk waren het winkels in het hart van de plantages, waar de voedselrantsoenen voor de slaven werden opgeslagen. Nu kun je goedkoop, maar goed, eten. Bekende lolo’s in Grand-Case zijn Talk of the Town in de hoofdstraat (goede ribs/kip en geweldige prijzen, vriendelijke service) en de sky is the limit, Au Coin des Amis en de Rib Shack. De eerste twee staan langs de straat, de andere twee aan het water. Pedro op Orient Beach en Johnny B onder de Boom in Cole Bay zijn ook bekende lolo’s. 

Aan de noordoostkant is het strand Petite Plage, een klein strand aan een rustige baai. Tussen Grand Case en Bai Oriëntale ligt de plantage Mont Vernon. Hier is te zien hoe het leven op een plantage eraan toe ging en hoe rum, koffie en suikerriet werden verwerkt. 

TIP: Aan L’Esperance Road in Grand Case is Tijon Perfume Creation Experiences de Tijon Parfumerie. Je beleeft de luxe van handgemaakte Caribische producten, zonnebrandmiddelen, lotions en cosmetica, aromatische oliën gedistilleerd uit lokaal geteelde exotische bloemen zoals jasmijn, gardenia en frangipani en plantenextracten zoals aloë vera, polypodium papaya en rozemarijn. Je kunt er je eigen parfum of eau de cologne uit meer dan 300 oliën (3 uur 99,00 euro & 1 uur 69,00 euro). De openingstijden variëren, maar zijn meestal van maandag tot en met vrijdag 09.30-13.00 & 17.00-20.00 uur.

Via de aflopende weg rijd je naar Cul de Sac, voordat je het water bereikt is er een afslag naar Anse Marcel aan de noordkant van het eiland. In het hart van het dorp buigt de weg scherp naar rechts af, net voordat je bij de zee bent. In de bocht ga je linksaf en dan rechtdoor de heuvel op. Onderaan de helling staat een bord van het Radison Resort. Daar kun je parkeren en ben je binnen 5 minuten op het strand. Het witte strand is groot en mooi en de baai is rustig en door heuvels beschut. Daardoor staat er weinig deining. Het strand eindigt aan de ene kant in een smal kanaal dat naar een nog afgesloten jachthaven leidt. Bij Marina Port de Lonvilliers zijn een paar boetieks, winkels en restaurants. Op het strand is een bar en restaurant en staat het grote Le Domaine Beach Resort & Spa. Een complex met drie verdiepingen en vijf gebouwen dat erg slecht bekend staat. Het personeel is er onvriendelijk, dus neem zelf een voorraadje mee naar het strand. 

Maar honderd meter ten noordwesten van Anse Marcel ligt Bell’s Beach. Het is klein en erg rustig. Je volgt het water, wandelt en klimt een kwartier over de rotsen en dan ben je er. Op teenslippers kun je de wandeling rustig doen. Het water is vrij ondiep. De bodem wordt rotsachtig als je verder loopt. Pas op voor zee-egels! 

Vanaf Anse Marcel heb je uitzicht op het kleine eiland Ilet Pinel in Orient Bay. Je zet je auto op een gratis, onverharde parkeerplaats in Cul de Sac en vaart er met een veerboot (13,00 dollar retour) naartoe. Deze vaart ieder halfuur in de ochtend en elk uur in de middag. Het tochtje is maar een minuut of vijf. De eerste boot vertrekt rond 09.00 uur en de laatste boot brengt je om 17.00 uur weer terug. Pinel ligt in het hart van een natuurreservaat. Op het eiland zijn prachtige zandstranden. Strandstoelen en parasols (18,00 dollar voor z’n 2-en) zijn te huur. Als je single bent, moet je daarvoor achteraan zitten in plaats van aan de waterkant. Aan de noordkant van het eiland is een naaktstrand. Overal op het eiland staan bordjes met uitleg over de flora en fauna en zitten veel leguanen. Aan de oostkant kun je goed snorkelen en duiken. Hier is het rustig, omdat de meeste toeristen aan de andere kant van het eiland blijven zitten, in de buurt van de pier van de veerboot. Bij Dolphin Point en Spanish Rock zie je mooie kleurige vissen en soms een inktvis of schildpad. Het beste strand voor kinderen is Pinel Island. Er is een Paradisio Gift Shop van Tom en twee restaurants.

Le Karibuni, heeft tapas (vanaf 8,00 euro), salades (vanaf 14,00 euro) en hoofdgerechten van vlees of vis (vanaf 14,00 euro). Een kindermenu vanaf 8,00 euro. 

Yellow Beach restaurant en bar is een tiki-hut met barbecuegerechten en gegrilde, verse kreeft, rum runner (6,00 dollar), Pina Colada (8,50 dollar). Er staan statafels in het water, vrij prijzig, maar prima maaltijden en gerechten. 

Op weg naar het Ilet Pinel kom je langs het eilandje Petite Clef (Little Key). Je kunt hier met een kajak of stand-up peddel naartoe. Aan de voorkant van het eiland is een zandbank. Omdat Little Key minder toegankelijk is zijn de koralen hier in een prima conditie en is het onderwaterleven overvloedig. Je ziet er trompet- en papegaaivissen, zeeschildpadden en adelaarsroggen. 

Na de afslag naar Pinel had je tot voor kort het beachrestaurant Boo Boo Jam aan de Baie Oriëntale. Deze populaire bestemming voor het hele gezin is gesloten. The Sun Beach Clubber aan Oriënt Bay is een prima alternatief. Je hebt er heerlijke gerechten, zowel hamburgers met geitenkaas als gegratineerde langoesten met Emmentaler. Stoelen zitten comfortabel en de toiletten zijn schoon.