header image
 

Grand Case

Grand Case is een plaatsje op het Franse deel van het eiland en staat bekend om haar fantastische restaurants, meer dan dertig in totaal. In Grand Case zijn enerzijds toprestaurants gevestigd die in de mondiale top van de gastronomie meedraaien en anderzijds eenvoudige Creoolse restaurants, de zogenaamde Lolos. Grand Case wordt derhalve wel de gastronomische hoofdstad van het Caribische gebied genoemd. Van oorsprong is Grand Case een vissersdorpje, het ligt dan ook aan een grote baai aan de noordkust van Sint Maarten.

Grand Case ligt aan de zee die Sint Maarten van Anguilla scheidt. Deze zeestraat wordt Canal d’Anguilla genoemd. In Grand Case is ook de luchthaven van het Franse deel van Sint Maarten te vinden: L’ Espérance. Het leeuwendeel van het luchtverkeer wordt echter afgehandeld door het Princess Juliana International Airport. Dit internationale vliegveld ligt op het Nederlandse deel van het eiland. 

Met de term Afro-Caraïbisch worden de inwoners bedoeld van het Caraïbisch gebied die van volledige of gedeeltelijke Afrikaanse afkomst zijn. Een andere naam die gebruikt wordt is creool. In het Spaanse koloniale kastensysteem werd met een criollo iemand bedoeld die etnisch Spaans was, maar in de koloniën geboren was. Hiërarchisch stonden de criollo onder de peninsulares. Dat waren de Spanjaarden die in Europa geboren waren. Maar de criollo stonden wel boven de mestiezen en de mulatten. Mesties is een persoon met een Europese vader en een Indiaanse moeder. Feitelijk wordt iedereen die van gemengde etnische afkomst is, een mesties genoemd. Mesties is afgeleid van het Latijnse woord miscere, hetgeen mengen betekent.

Grand Case is een heerlijk dorpje waar het overdag waar het overdag aan het strand goed vertoeven is en waar ’s avonds in een van de vele restaurants heerlijk kan worden gegeten. Grand Case staat bekend om de authentiek Franse cuisine. Vergeet je beslist niet in het weekend te lunchen bij populaire lokale zaken aan het strand, waar heerlijke vis, kreeft of vis op de barbecue wordt bereid voor de lekkerste lokale gerechten, zoals gevulde krab, okra of een filet van snapper. Toegegeven, het is niet altijd mogelijk om uit de rook van de barbecue te blijven, maar de gerechten en het uitzicht op de blauwe zee zijn de moeite waard. In februari, maart en april is er op dinsdagavond een braderie met muziek. Grand Case is ook bekend om de Mardi Gras: de laatste dag van het carnaval op Saint Martin.