header image
 

Marigot

De hoofdstad van het Franse deel van Sint Maarten is Marigot. Het is een havenstad waar meer dan zesduizend mensen leven en wonen. De stad ligt aan de westkust van Sint Maarten en telt twee havens: Marina Port la Royale en Port Sint Louis. Rond de twee havens van Marigot heerst een heerlijke bedrijvigheid en is het erg gezellig. In Marigot zetelt de Préfet van de overzeese gemeenschap (collectivité d’ outre-mer).

Marigot heeft een mooie jachthaven.

In de jachthaven van Marigot liggen de peperdure speeltjes van de rich and famous van de wereld.

In Marigot hangt een echte, authentieke Franse sfeer. Het is alsof je jezelf in Frankrijk waant. Alsof je een bezoekje brengt aan de Cote d’Azur! Als je door de straten van de havenstad wandelt, passeer je koloniale huizen, cafeetjes, bistro’s, boetiekjes en banketbakkers. In de straten van Marigot lopen de mensen met de stokbroden onder hun armen en hangt er een geur van versgebakken croissants in de lucht. In de cafés bestel je café au lait. En als je dan een blik op het water werpt, zie je de superluxe jachten van de allerrijkste voorbij varen. Het aantal toeristen dat Marigot bezoekt, is overigens beduidend minder dan in Philipsburg.

Marigot is maar een klein stadje waar slechts vier straten doorheen lopen. Van het Princess Juliana Internationaal Airport in het Nederlandse deel van Sint Maarten is het een rit van ongeveer twintig minuten om in Marigot te geraken. Langs de genoemde havens zijn ook veel restaurants opgetrokken. Je kunt zelfs vanuit de haven, Anguilla zien liggen; een klein Caribisch eiland met een Engelse achtergrond die grote bekendheid geniet om diens prachtige witte stranden. Tussen Sint Maarten en Anguilla bestaat een veerdienst die uit de haven van Marigot vertrekt.

Marigot tovert elke woensdag- en zaterdagochtend de Boulevard de France om tot een drukbezochte markt. Hier worden onder meer exotisch fruit en kleurrijke souvenirs aangeboden. Het markje wordt deel omzoomd door lokale terrassen, waar het heerlijk vertoeven is voor een drankje, een ontbijt of een lunch. Zowel aan de boulevard aan de zeekant als aan de Marina Royal is een ruim aanbod van Franse restaurants met verrassend lekkere gerechten. De hoofdstraat heeft veel winkels die uitnodigen tot een paar uur lekker shoppen, echter, hou rekening met de Franse middag siësta. Als je nog energie over hebt en je wil Marigot van boven bekijken, dan kun je een bezoek aan Fort Louis zeker niet overslaan. Zoek op de terugweg even de koelte op in de West Indies Mall. Hier tref je verschillende soorten merkkleding aan. En als je genoeg krijgt van de stad en je zoekt verfrissing op het water; overweeg een tripje met een boot, al dan niet voorzien van een glazen bodem. 

Ontstaan

Nadat het verdrag Verdrag van Concordia was getekend, waarbij Sint Maarten in een Nederlands deel en een Frans deel werd verdeeld, begonnen de Fransen in 1649 met het uitbreiden van Marigot. Tijdens de regeerperiode van de Lodewijk de 16de werd Marigot de hoofdstad van het Franse deel van Sint Maarten. Vóór die tijd was het een vissersdorpje met een kleine haven. In den beginne lag Marigot in een mangrovengebied. Dit verklaart ook de naam. De naam Marigot vindt namelijk zijn oorsprong uit het Oud-franse woord ‘maricage’ hetgeen moeras betekent.

Bezienswaardigheden

Gingerbreadhuizen

In Marigot zijn nog authentieke 19de eeuwse gingerbreadhuizen te bewonderen. Deze Creoolse huizen bevinden zich hoofdzakelijk in de Rue de la République en de Rue du Géneral-de-Gaule. De gingerbreadhuizen in de Rue de la République dateren uit de 19de eeuw. De gingerbreadhuizen in de Rue du Géneral-de-Gaule dateren uit de 20ste eeuw.

St. Martin Museum

Lees verder …

Fort Saint-Louis

Lees verder …

Activiteiten

Varen

Marigot ligt aan de Caribische Zee en aan de Simpson Bay Lagoon. Aan de Caribische Zee kant van Marigot ligt de haven Marina Fort Louis en aan de Simpson Bay Lagoon kant van de stad ligt de binnenhaven Marina Port la Royale. Marina Port la Royale is een supergezellige haven die omringd wordt door gezellige restaurants, terrassen, boetieks en bistro’s. In de haven liggen peperdure zeil- en motorboten. Rondom Marina Fort Louis is een wandelpier aangelegd waar zich boetieks, bloemenzaken, gebakswinkeltjes en restaurants bevinden. Vanuit Marina Fort Louis kun je met de veerboot naar Saba, Saint Barths (Saint Barthélemy) en Anguilla varen.

Ontspanning

Winkelen

Marigot is een geweldige stad om te gaan winkelen. Veel van de mode die je daar kunt kopen, komt rechtstreeks overwaaien uit Parijs. De winkelstraten van de havenstad zijn Rue de la République en Rue de la Liberté. Vlak in de buurt van Fort Sint Louis is een exclusief winkelcentrum te bezoeken waar alle beroemde kledingmerken vertegenwoordig zijn. Marigot kent nog een luxe winkelcentrum, dat zich bevindt in het zuiden van de stad en draagt de naam Marina Port la Royale. Ook hier zijn de mooiste kleren én sierraden te scoren. Overigens is het in alle winkels op Sint Maarten belasting vrij shoppen, dat geldt voor zowel de Nederlandse als de Franse kant.

Het is zeer de moeite waard om op woensdag of zaterdagochtend de openluchtmarkt van de hoofdstad van Frans Sint Maarten. te bezoeken. De markt vindt plaats op het centrale marktplein van het plaatsje. De kleuren van het groente en fruit dat op de markt wordt aangeboden, zijn een verademing om naar te kijken. Naast de tropische vruchten zijn er op de markt ook verse kruiden en vissen te verkrijgen. De vissers van Sint Maarten en Anguilla zorgen voor de aanvoer van de vis op de markt. Daarnaast wordt er veel kunst aangeboden zoals schilderijen en handwerk. En uiteraard puilt de markt uit van de souvenirs! Van maandag tot en met zaterdag wordt er in de haven van Marigot een kunst- en souvenirmarkt georganiseerd. Op deze markt worden meer dan honderd kraampjes opgetuigd waar van alles wordt aangeboden. Dan moet je denken aan groenten, kruiden, fruit, souvenirs en kleding.

Marigot

Na het tekenen van het Verdrag van Concordia begonnen de Fransen in 1649 met de bouw van Marigot, de Franse hoofdstad. De stad lag middenin de mangroven en had een kleine haven. De naam Marigot komt van het Oud-Franse woord ‘maricage’, wat moeras berekent. Marigot is de hoofdstad van het Franse deel van Saint Martin en très Français met straatnaambordjes met daarop de Rue du Général de Gaulle en Boulevard de France, maar met een Creools tintje. Vanuit Marigot vertrekken de veerboten naar Saba, St. Barths en Anguilla. 

De stad ligt tussen de Caribische Zee en de Simpson Baai en heeft twee havens. De binnenhaven Marina Port la Royale ligt aan de lagune en is omringd door populaire restaurants en gezellige terrassen. Ook zijn er leuke boetieks, chique winkels en bistro’s waar je kunt zitten. In de Jachthaven Fort Louis liggen zeil- en motorboten. Om de haven heen ligt een wandelpier met restaurants, gebakwinkeltjes, bloemenzaken en boetiekjes. Zet je auto bij de haven, die op steenworp afstand van het centrum ligt, waar voldoende parkeerruimte is. Het centrum van de stad is druk en overal staat het verkeer vast. Het is een leuke stad om te winkelen. Er zijn veel winkels met mode rechtstreeks uit Parijs, boetieks met Pret-a-porter mode en Saint Barths batiks. Rue de la République en Rue de la Liberté hebben leuke winkels met kleding van bekende ontwerpers voor lagere prijzen dan in Europa of de Verenigde Staten. 

Tip: Bij La Boulangerie Parisienne op de Rue de la Liberté kun je heerlijk ontbijten of lunchen met vruchtengebakjes, vers stokbrood, croissants, een pain au chocolat en café au lait.

Ook zijn er veel kunstgalerieën met werken van lokale kunstenaars zoals Ras Mosera, Francis Eck uit Oriënt Bay en Mounette Radot. Aan de Rue de la République 6 in Marigot is de galerie van schilder Sir Roland Richardson. Hij schildert van foto’s en plein air, dus je komt hem overal tegen. Hij is dol op de flamboyant tree met zijn gele, oranje en rode bloesem. 

Gingerbread huizen

Ondanks de vele nieuwe gebouwen, heeft Marigot gelukkig ook nog steeds veel traditionele charme. De Rue de la République is een van de belangrijkste straten met 19de eeuwse Creoolse gingerbread huizen. De Rue du Géneral-de-Gaulle heeft dezelfde soort stijl, maar is jonger en heeft huizen van rond 1980. 

Markten

Op het centrale marktplein in Marigot is op woensdag- en zaterdagochtend er een grote markt met onder andere lokale groenten, fruit, kruiden, vlees, souvenirs en rum. Vissers uit Sint Maarten en Anguilla verkopen er hun vangst en de kokosman vers sap. En dagelijks is in de ochtenduren bij de haven een kleurrijke kunst- en souvenirmarkt, behalve op zondag. Er staan wel honderd kraampjes met kunst in een brede zin, kleding, souvenirs, fruit, kruiden en groenten.

Le Musee de Saint Martin

Het Sint Martin Museum ligt in het zuidelijk deel van de Franse hoofdstad Marigot. Het is een uit 1789 daterend, klein museum met informatie over de geschiedenis van Saint Martin. Hier vind je onder meer informatie over de vroegere bewoners, de Arawaks, waaronder aardewerk uit 550 voor Christus. Daarnaast is er een replica te zien van een veel gebruikte vuurplaats van zo’n 1.500 jaar oud. Ook de slavernij komt aan bod, net als oude foto’s over de ontwikkeling van Sint Maarten en de kolonisatie van het eiland. 5000 jaar geschiedenis verteld op 200 m2 tentoonstellingsruimte, 7 Rue Fichot, Marigot, 09.00-13.00 uur & 15.00-17.00 uur. 

Fort Saint Louis

Hoog boven Marigot torent het indrukwekkende Fort St. Louis uit. De Franse driekleur wappert er. Het werd in 1767 gebouwd door Chevalier de Durat in opdracht van de laatste pre-revolutionaire koning van Frankrijk, Lodewijk XVI. Doel was om de havenmagazijnen met koffie, suikerriet, rum en zout te beschermen. Het is minder oud dan Fort Amsterdam, maar in een betere staat. Het fort is in 1994 gerestaureerd. De muren en kanonnen zijn nog steeds te zien. Vanaf Marigot loop je er in een minuut of tien naartoe. Het is een steil en pittig stukje traplopen, maar het majestueuze uitzicht is het waard. Je kijkt uit over de stad, Simpson Bay, het naburige eiland Anguilla, de Lowlands en Nettle Bay. Het fort is ook bereikbaar met de auto. 

Gevangenis

Tegelijk met Fort Saint Louis werd door Durat de gevangenis gebouwd. Deze zie je in een klein steegje als je naar het fort loopt. Tot 1968 zaten daar de gevangenen. Daarna werd het pand brandweerkazerne al bleef de buitenkant hetzelfde. De gevangenen van Sint Maarten zitten tegenwoordig in de gevangenis op Basse-Terre op Guadeloupe. 

Le Pont de Durat

De Durat brug is een stenen brug die in 1789 is gebouwd in de Hameau du Pont. De brug betekende de toegang naar Marigot vanuit het noorden van het eiland. Het regenwater van de omringende heuvels stroomt daardoor in de poel van Galisbay. De brug is naar de geliefde gouverneur vernoemd. 

Rondrit Frans deel

In de Lowlands is het relatief rustig. Je ziet er groene heuvels met een enkel huisje en glooiende weilanden met grazende koeien. In de villawijk Les Terres Basses, de landtong ten westen van Marigot, zijn veel ommuurde villa’s waar rijke Fransen en buitenlanders wonen. Er zijn een aantal baaien zoals de rustige Baie Longue (Long Bay) aan de zuidkant, tussen het Belmond La Samanna’s Hotel en Pointe du Canonnier en Baie aux Prunes (Plum Bay) aan de westkant. Op deze twee, nauwelijks bezochte, stranden kun je heerlijk wandelen. Op La Samanna na zijn er geen bars of restaurants en geen voorzieningen. In de zee kun je fijn snorkelen en als de deining wat hoger is, kunnen ervaren surfers er terecht. Op Baie Longue heb je de grootste kans om beroempheden te zien. Het Franse woord ‘baie’ kun je ook voor het Engelse ‘bay’ vervangen.

Baie Rouge ligt aan de noordkant van de wijk Les Terres Basses. Dit strand heeft zand met een roodachtige gloed als de zon ondergaat en is één van de meest bezochte op het eiland. De parkeerplaats is in de bocht van de weg en ervoor staat een slagboom omhoog. Ondanks dat dit een van de populairste stranden is, zit de onverharde parkeerplaats vol met gaten en kuilen en is de trap afgebrokkeld. Links is het gewone strand en rechts zijn een aantal rotsen. Als je hierop klimt en een stukje doorloopt, zie je na een meter of dertig het eerste strand. Dit is alleen zwemmend te bereiken. Achter de rotsen ligt het tweede en mooiere strand. Hier kun je ook prachtig snorkelen. Op Baie Rouge zelf kun je aan de noordkant om de rotsen heen zwemmen en kun je mooie vissen zien. Gus’s en Raymond’s beach bar serveert er basic gerechten zoals salades, kip, vis en burgers. Er zijn ligbedden en parasols te huur.  

Vanaf het parkeerterrein van Baie Rouge gaat ook een privéweg naar La Bella Creole Resort. Dit was een beroemd vijfsterren hotel met alle luxe en een super uitzicht vanaf de kliffen. Orkaan Luis maakte hier in 1995 een eind aan. Het niet te repareren hotel viel ten prooi aan plunderaars. Ga er niet alleen heen, maar altijd met een groepje. 

En vanaf de parkeerplaats kun je ook naar de grot lopen. Loop terug naar de hoofdweg en volg de andere zandweg in oostelijke richting ongeveer 500 meter. Bij het water zie je links de ingestorte grot. Hier kun je ook fijn zwemmen. 

Tussen Bai Rouge en Marigot, aan de Route des Terres Basses, zie je aan de linkerkant van de weg een bordje met restaurant Layla’s. Het is net voor de blauwe Sandy Ground bridge. Daar kun je in de schaduw van palmbomen lekker lang lunchen of dineren aan houten tafels op Baie Nettle, aan de noordkant van deze smalle landtong. Het is dagelijks geopend van 09.00-18.00 uur en vrijdag t/m zondag ook voor het diner. Er staan zowel heerlijke Franse gerechten op de kaart als snacks, salades en tropische drankjes.  

Ten zuidwesten van Marigot ligt la Sucrerie de Spring dat zijn naam kreeg van een bron die er dichtbij ligt. Handelaren van Guadeloupe begonnen er een suikerfabriek in 1772. Er is een eeuw lang suiker en rum geproduceerd. Overblijfselen zijn nog te zien aan de grote kalkstenen open haard en de molen die dieren in beweging brachten om het suikerriet te breken. 

Vanaf Marigot rijd je in een kwartiertje met de auto, langs de kust, naar Saint Louis (4,5 km). Links voor de kust ligt Anse des Pères en rechts Friar’s Baie. Je kunt ook direct naar Friar’s Baie rijden. Als je Marigot in noordelijke richting uitrijdt passeer je een rotonde. De hoofdweg gaat omhoog, daalt en onderaan deze helling buigt de weg naar rechts af. Ga in die bocht linksaf en volg het bordje Friar’s Baie. De weg naar het strand is onverhard en heeft kuilen, die wat ruig kunnen zijn na een regenbui. De baai is mooi en zeer beschut. Op het strand staat Kali’s Beach Bar, die gerund wordt door een rasta die geen haast heeft en het credo ‘Don’t worry, be happy’ hoog in het vaandel heeft staan. Bij hem kun je terecht voor een ligbed, parasol, lange lunch, brunch of Caribische cocktail. Het is een ideaal strand voor kinderen, omdat de zee hier kalm is. Je kunt hier uitstekend snorkelen in het kristalheldere water. Naast zijn bar ligt Friar’s Baie Beach Bar. Het strand is populair op zondag bij de lokale bevolking. 

Over de smalle strook land tussen de baai en het Etang Guichard kun je niet met de auto, dus je moet om het meer heen rijden naar Happy Bai Beach (4,5 km). Van Friar’s Baie kun je ook naar Happy Bay lopen (15 minuten). Loop in de noordelijke richting tot het zand in rotsen verandert. Circa 20 meter van het water af is een pad in de bossen met een bordje erbij. Zo kom je, over makkelijk bereikbaar terrein, op Happy Bay. Het strand heeft geen faciliteiten en is klein, maar wel bijzonder mooi. Het is écht een ansichtkaart strand.

Langs de Baie de Grand Case en Happy Baie rijd je naar het dorp Grand Case. Dit is een authentiek stuk van het eiland, waar weinig toeristen komen. De tweede afslag rechts is naar de Pic Paradis en de Loterie Farm. De weg naar de Pic Paradis is net voorbij (1,5 km) de afslag naar Colombier. Je kunt hier ook komen door de afslag bij Rambaud te nemen op de weg van Marigot naar Grand Case. Colombier is een rustig dorpje met een aantal prachtige duinen. 

De Pic Paradis (424 m | Paradise Peak) is het hoogste punt op het eiland. De weg heeft een slecht wegdek. Het restaurant is het startpunt van verschillende wandelpaden, die ooit gebruikt werden door slaven. Een wandelroute door het tropisch regenwoud met de koningspalmen, kapokbomen en broodbomen kost 5,00 euro per persoon en 25,00 euro per persoon met een natuurgids, dinsdag t/m zondag 09.00-16.00 uur. Al wandelend zie je groepjes aapjes en stokstaartjes die daar in het wild leven, en veel vlinders. Wasberen zitten er ook, maar die zie je nauwelijks.

De heuveltop is via een steile zandweg en wandelpaden te bereiken. Bovenop zijn twee observatieplatforms met een telecommunicatiemast, vanwaar je het hele eiland kunt overzien. Als het helder weer is, zie je ook de omringende eilanden. De top van de Pic Paradis kun je ook met een 4WD bereiken over een flink steile weg. Je kunt het spoor gebruiken naar de radio-tv toren op de top. 

Aan de voet van de Pic Paradis is de Loterie Farm, een voormalige suikerfabriek die in 1773 is gebouwd. Georges Dornoy, die de eerste burgemeester was van Saint Martin (1838-1866) was eigenaar van de fabriek die in 1855 sloot. Vanaf de farm lopen wandelpaden naar de omringende heuveltoppen Sentry Hill (341 m), St Peter’s Hill (316 m) Naked Boy Hill (280 m), Mount Concordia (280 m) en Cole Baie Hill (190 m). De paden zijn behoorlijk steil, dus zorg voor goede schoenen en iets te drinken. Op de terugweg kun je iets eten of drinken bij de Tree Lounge restaurant of het Hidden Forest Café. The Tree Lounge biedt een selectie van Creoolse tapas, fastfood gerechten en heerlijke vers fruit cocktails. De porties zijn royaal en de koffie is Nespresso. De producten zijn dus uitstekend en wijn is per glas te bestellen. 

Tip: Gratis wandelkaarten kun je halen bij het VVV-kantoor. Er zijn wandelroutes van Pic Paradis naar Oriënt Bay, Orleans en de Nederlandse kant van het eiland. 

Crêtes nord-est: (route: 4,5 km | hoogteverschil: 410 m) vanaf de Pic Paradis loop je naar Oriënt Bay. Langs het diepe Ravine du Hope kom je bij het verlaten gehucht Petit-Fond waarvan de graven en ruïnes nog zichtbaar zijn. Daarna is het afdalen gemakkelijker door de onverharde weg naar de N7.

Crêtes centralis: (route: 6,5 km | hoogteverschil: 155 m) vertrek vanaf de antenne op Pic Paradis, een route zo dicht mogelijk bij de toppen. Deze wandeling moet je niet bij mist of regen maken. Voordat je de Col de Concordia bereikt, kom je langs een stenen muur die de grens tussen de twee eilandsdelen aangeeft.

Ravine Careta: (route: 3,5 km | hoogteverschil: 410 m) vertrek vanaf Paradise Peak en je eindigt bij Lake Hope. De markering is blauw & paars en de wandelduur bedraagt 3 uur.

Ravine du Hope: (route: 2,5 km | hoogteverschil: 315 m) vertrek bij Pic Paradis. Je volgt het ravijn en gaat langs de archeologische kant van Hope Estate naar Hope Lake. Op het plateau, op 80 m boven de zeespiegel, zijn de overblijfselen van een Arawak dorp. 

Puits de l’Eden: (route: 3,5 km | hoogteverschil: 215 m) vertrek vanaf de westelijke antenne bij Pic Paradis. De route gaat langs een ravijn op de noordelijke helling, de overblijfselen van de suikerfabriek en vergt veel klimwerk naar de top van de Pic Paradis terug.

De omgeving van de Loterie Farm is tropisch. Het is een combinatie van laid-back luxe, eco-avonturen en activiteiten. Een van de leukste attracties – én prijzige! – van het eiland is het Zip Wire avontuur. Als Tarzan en Jane zwaai je aan een katrol langs een kabel door de bomen. Er zijn diverse parcours met verschillende moeilijkheidsgraden en via touwladders moet je klimmen en klauteren over de voormalige suikerplantage. Personeel legt je, voordat je begint, uit hoe je veilig kunt remmen en vooruit komt. Ook zorgen zij ervoor dat je veilig in het harnas zit en verstrekken ze handschoenen. Zorg zelf voor schoenen die vast aan je voeten zitten (geen sandalen of slippers) en draag bij lang haar een staart of knot. Zorg er ook voor dat je bril aan een koord vast zit en houd geen sleutels of scherpe voorwerpen in je zakken. Er is een Fly-Zone (40,00 euro voor 30-60 minuten), Fly-Zone Extreme voor volwassenen van maximaal 100 kilo en voor kinderen die minimaal 1.30 meter lang zijn is er een Ti-Tarzan. 

In april 2011 opende L’eaulounge cabana club & piscine een meer dan 500 m2 groot waterparadijs (25,00 euro) met watervallen, tropische vegetatie, jacuzzi en een zwembad gevuld met 100% natuurlijk bronwater. Vaak is er een dj of muziek die nogal hard staat, hetgeen niet bij de omgeving en de eco-formule past. Vooraf moet je een verklaring tekenen dat je niet meer dan twee kinderen naar binnen meeneemt en dat ze geen overlast veroorzaken. Toch is dit altijd het geval. Loterie Farm, 103 route Pic Paradis, Rambaud.