header image
 

Marigot

De hoofdstad van het Franse deel van Sint Maarten is Marigot. Het is een havenstad waar meer dan zesduizend mensen leven en wonen. De stad ligt aan de westkust van Sint Maarten en telt twee havens: Marina Port la Royale en Port Sint Louis. Rond de twee havens van Marigot heerst een heerlijke bedrijvigheid en is het erg gezellig. In Marigot zetelt de Préfet van de overzeese gemeenschap (collectivité d’ outre-mer).

Marigot heeft een mooie jachthaven.

In de jachthaven van Marigot liggen de peperdure speeltjes van de rich and famous van de wereld.

In Marigot hangt een echte, authentieke Franse sfeer. Het is alsof je jezelf in Frankrijk waant. Alsof je een bezoekje brengt aan de Cote d’Azur! Als je door de straten van de havenstad wandelt, passeer je koloniale huizen, cafeetjes, bistro’s, boetiekjes en banketbakkers. In de straten van Marigot lopen de mensen met de stokbroden onder hun armen en hangt er een geur van versgebakken croissants in de lucht. In de cafés bestel je café au lait. En als je dan een blik op het water werpt, zie je de superluxe jachten van de allerrijkste voorbij varen. Het aantal toeristen dat Marigot bezoekt, is overigens beduidend minder dan in Philipsburg.

Marigot is maar een klein stadje waar slechts vier straten doorheen lopen. Van het Princess Juliana Internationaal Airport in het Nederlandse deel van Sint Maarten is het een rit van ongeveer twintig minuten om in Marigot te geraken. Langs de genoemde havens zijn ook veel restaurants opgetrokken. Je kunt zelfs vanuit de haven, Anguilla zien liggen; een klein Caribisch eiland met een Engelse achtergrond die grote bekendheid geniet om diens prachtige witte stranden. Tussen Sint Maarten en Anguilla bestaat een veerdienst die uit de haven van Marigot vertrekt.

Marigot tovert elke woensdag- en zaterdagochtend de Boulevard de France om tot een drukbezochte markt. Hier worden onder meer exotisch fruit en kleurrijke souvenirs aangeboden. Het markje wordt deel omzoomd door lokale terrassen, waar het heerlijk vertoeven is voor een drankje, een ontbijt of een lunch. Zowel aan de boulevard aan de zeekant als aan de Marina Royal is een ruim aanbod van Franse restaurants met verrassend lekkere gerechten. De hoofdstraat heeft veel winkels die uitnodigen tot een paar uur lekker shoppen, echter, hou rekening met de Franse middag siësta. Als je nog energie over hebt en je wil Marigot van boven bekijken, dan kun je een bezoek aan Fort Louis zeker niet overslaan. Zoek op de terugweg even de koelte op in de West Indies Mall. Hier tref je verschillende soorten merkkleding aan. En als je genoeg krijgt van de stad en je zoekt verfrissing op het water; overweeg een tripje met een boot, al dan niet voorzien van een glazen bodem. 

Ontstaan

Nadat het verdrag Verdrag van Concordia was getekend, waarbij Sint Maarten in een Nederlands deel en een Frans deel werd verdeeld, begonnen de Fransen in 1649 met het uitbreiden van Marigot. Tijdens de regeerperiode van de Lodewijk de 16de werd Marigot de hoofdstad van het Franse deel van Sint Maarten. Vóór die tijd was het een vissersdorpje met een kleine haven. In den beginne lag Marigot in een mangrovengebied. Dit verklaart ook de naam. De naam Marigot vindt namelijk zijn oorsprong uit het Oud-franse woord ‘maricage’ hetgeen moeras betekent.

Bezienswaardigheden

Gingerbreadhuizen

In Marigot zijn nog authentieke 19de eeuwse gingerbreadhuizen te bewonderen. Deze Creoolse huizen bevinden zich hoofdzakelijk in de Rue de la République en de Rue du Géneral-de-Gaule. De gingerbreadhuizen in de Rue de la République dateren uit de 19de eeuw. De gingerbreadhuizen in de Rue du Géneral-de-Gaule dateren uit de 20ste eeuw.

St. Martin Museum

Lees verder …

Fort Saint-Louis

Lees verder …

Activiteiten

Varen

Marigot ligt aan de Caribische Zee en aan de Simpson Bay Lagoon. Aan de Caribische Zee kant van Marigot ligt de haven Marina Fort Louis en aan de Simpson Bay Lagoon kant van de stad ligt de binnenhaven Marina Port la Royale. Marina Port la Royale is een supergezellige haven die omringd wordt door gezellige restaurants, terrassen, boetieks en bistro’s. In de haven liggen peperdure zeil- en motorboten. Rondom Marina Fort Louis is een wandelpier aangelegd waar zich boetieks, bloemenzaken, gebakswinkeltjes en restaurants bevinden. Vanuit Marina Fort Louis kun je met de veerboot naar Saba, Saint Barths (Saint Barthélemy) en Anguilla varen.

Ontspanning

Winkelen

Marigot is een geweldige stad om te gaan winkelen. Veel van de mode die je daar kunt kopen, komt rechtstreeks overwaaien uit Parijs. De winkelstraten van de havenstad zijn Rue de la République en Rue de la Liberté. Vlak in de buurt van Fort Sint Louis is een exclusief winkelcentrum te bezoeken waar alle beroemde kledingmerken vertegenwoordig zijn. Marigot kent nog een luxe winkelcentrum, dat zich bevindt in het zuiden van de stad en draagt de naam Marina Port la Royale. Ook hier zijn de mooiste kleren én sierraden te scoren. Overigens is het in alle winkels op Sint Maarten belasting vrij shoppen, dat geldt voor zowel de Nederlandse als de Franse kant.

Het is zeer de moeite waard om op woensdag of zaterdagochtend de openluchtmarkt van de hoofdstad van Frans Sint Maarten. te bezoeken. De markt vindt plaats op het centrale marktplein van het plaatsje. De kleuren van het groente en fruit dat op de markt wordt aangeboden, zijn een verademing om naar te kijken. Naast de tropische vruchten zijn er op de markt ook verse kruiden en vissen te verkrijgen. De vissers van Sint Maarten en Anguilla zorgen voor de aanvoer van de vis op de markt. Daarnaast wordt er veel kunst aangeboden zoals schilderijen en handwerk. En uiteraard puilt de markt uit van de souvenirs! Van maandag tot en met zaterdag wordt er in de haven van Marigot een kunst- en souvenirmarkt georganiseerd. Op deze markt worden meer dan honderd kraampjes opgetuigd waar van alles wordt aangeboden. Dan moet je denken aan groenten, kruiden, fruit, souvenirs en kleding.