header image
 

Musea

Op Sint Maarten zijn voor de liefhebbers van musea, drie musea te bezoeken. Twee op het Nederlandse deel van het eiland en één op het Franse deel van Sint Maarten. 

Sint Maarten Museum

In het Sint Maarten Museum op het Nederlandse deel van het eiland zijn verschillende tentoonstellingen te bewonderen die verschillende thema’s behandelen. In het Sint Maarten Museum (onder auspiciën van de Sint Maarten National Heritage Foundation) wordt het cultuurgoed van Sint Maarten bewaard. Er is een gedeelte over de levenswijze van de Arawakken. Het museum biedt het perfecte vertrekpunt voor een goede start van je verblijf op het eiland, en kan ook interessant zijn voor je visites. Het Sint Maarten Museum opende diens deuren in 1989 en is gesitueerd aan Front Street 7 te Philipsburg. Het museum is gehuisvest in een 19de eeuws gerestaureerd pand dat zich bevindt in de Museum Arcade tussen de Speelsteeg en de Scheepsbouwsteeg. Het museum is van maandag t/m vrijdag geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Het Sint Maarten Museum worden ook tentoonstellingen georganiseerd waar het werk van lokale kunstenaars is te bewonderen. Het museum is ook in het bezit van een omvangrijk naslag- handbibliotheek welke frequent wordt bezocht door wetenschappers, studenten en scholieren als zij onderzoek doen naar thema’s als slavernij en kolonisatie. Het Sint Maarten Museum wordt beheerd door de Sint Maarten National Heritage Foundation en gerund door vrijwilligers. In het museum is ook een museumwinkel aanwezig. In het Sint Maarten Museum kun je ook het boekje ‘Historic Tour Guide Sint Maarten’ kopen. Middels deze gids kom je langs de fraaiste panden van Philipsburg, een aanrader!

Eén van de wonderen van Sint Maarten is de enorme groei van diens bevolking gedurende de achterliggende halve eeuw. In 1950 telde het eiland slechts 1458 inwoners. In december 2008 woonden er op het Nederlandse deel van het eiland 51.830 mensen en op het Franse deel 29.820 mensen. Opgeteld kom je dan uit op 81.650 inwoners! Gedurende 50 jaar een enorme toename!

Het kleine Sint Maarten Museum is sinds 1989 te vinden aan Front Street 7 in een gerestaureerd pand uit de 19de eeuw in de Museum Arcade tussen de Speelsteeg en de Scheepsbouwsteeg. De collectie toont de geschiedenis van het eiland. Overblijfselen van de Arawakken, attributen uit de strijd tussen Nederlanders en Spanjaarden, de zoutwinning en de slavernij. Informatie over flora, fauna, geologie, maar ook over de gevolgen van Louis, de verwoestende orkaan in 1995, maandag t/m vrijdag 10.00-16.00 uur. In het museum is het boekje ‘Historic Tour Guide Sint Maarten’ te koop, dat je langs de mooiste panden in de stad leidt.

Nationale helden 

De achterliggende decennia hebben verschillende mensen een bijzondere rol gespeeld bij het tot bloei komen van Sint Maarten. Deze mensen worden beschouwd als de nationale helden van Sint Maarten. Op een muur in het museum staan vijfentwintig van deze nationale helden afgebeeld met een foto en een stukje tekst. Op deze manier kun je het levensverhaal leren van deze belangrijke mensen voor het Caribische eiland. 

Orkaan Luis

Sint Maarten ligt net aan de rand van de orkaanzone. Ieder jaar ontwikkelen zich in de orkaanzone verschillende zware en minderzware orkanen. Normaal blijft Sint Maarten buiten schot, maar dat was niet het geval op 5 en 6 september 1995. Toen werd Sint Maarten getroffen door orkaan Luis. Orkaan Luis vernielde 60 procent van alle huizen op het eiland, waarbij negen slachtoffers waren te betreuren. In het museum kunnen de bezoekers een verzameling krantenknipsels en foto’s bekijken rondom deze tragische gebeurtenis voor Sint Maarten.

Flora en fauna

Sint Maarten heeft een breed scala van verschillende habitatten die de flora het fauna van het eiland bepalen. De belangrijkste zijn onder te verdelen in de zee en de droge gebieden van het binnenland. De watergebieden bestaan uit de zoutpannen, lagunes, mangrovebossen, koraalriffen, zeegrasbedden en de zanderige oevers. In het museum kun je middels afbeeldingen kennismaken met de bovengenoemde leefomgevingen en de planten die er groeien en de dieren die erin leven.

Geologie 

In het Sint Maarten Museum zijn verschillende soorten rotsformaties te zien die de bezoeker inzicht geeft in de geologische geschiedenis van het eiland. Een voorbeeld hiervan is een stuk van de ‘Point Blanche’ rotsformatie. Deze gelaagde rots is een gevolg van de kristallisatie van kalksteen en dateert van ongeveer 15 miljoen jaar geleden. Ongeveer 2 miljoen jaar geleden waren het huidige Sint Maarten, Anguilla en St. Barths één eiland. In die tijd was de zeespiegel ongeveer 36 meter lager dan nu. In het museum is een 3D-kaart te bekijken van het eiland ten tijde van 2 miljoen jaar geleden. 

HMS Proselyte

HMS Proselyte was oorspronkelijk een Nederlands oorlogsfregat dat de naam ‘Jason’ droeg. Het schip werd in 1770 gebouwd in Rotterdam. In juni 1796 werd het schip overgedragen aan de Britse Royal Navy als gevolg van een muiterij. In het Sint Maarten Museum is een maquette van de HMS Proselyte te zien.

Yoda Guy Movie Exhibit

Het Yoda Guy Movie Exhibit is een non-profit museum waar veel valt op te tekenen van de filmgeschiedenis. Het museum werd opgericht door Nick Maley. Maley is een internationaal kunstenaar die onder andere een bijdrage heeft geleverd aan verschillende wezens van Star Wars zoals Yoda. In het museum is ook een winkeltje aanwezig waar je verschillende Hollywood-memorabilia kunt kopen. Daarnaast is er een Caribische Art Gallery in het pand te vinden. Het museum is van maandag t/m zaterdag geopend van 09.30 uur tot 17.00 uur.

St. Martin Museum

In het Franse deel van Sint Maarten is in diens hoofdstad Marigot het St. Martin Museum (Le Musee de Saint Martin) te bezoeken. Het museum ligt in het zuidelijke deel van de stad. Het kleine museum is gehuisvest in een pand uit 1789. In het St. Martin Museum is de geschiedenis van het Franse deel van Sint Maarten te leren. Het museum beschikt onder andere over een permanente tentoonstelling waar diverse archeologische fondsen zijn te bewonderen. Archeologische fondsen die in sommige gevallen meer dan 4.000 jaar oud zijn!

Cultuurliefhebbers kunnen in Marigot het St. Martin Museum bezoeken. In dit museum valt de geschiedenis van het Franse deel van Sint Maarten te leren. In het museum is onder andere een permanente tentoonstelling uitgestald waar allerlei archeologische fondsen te bekijken zijn, waarvan sommigen meer dan vier duizend jaar oud zijn. Zo is er aardewerk in het museum te bekijken dat dateert uit 550 voor Christus. In het museum is ook een replica te bekijken van een vuurplaats die meer dan 1.500 jaar oud is. Uiteraard zijn er in het museum ook veel foto’s te bewonderen. Het St. Martin Museum is te vinden aan Rue Fichot 7.