header image
 

Orléans

Orléans ligt aan de oostkant van Frans Sint Maarten. Orléans ligt op een afstand van 3,5 kilometer (via de N7) ten noorden van Lower Prince’s Quater. Lower Prince’s Quater is de grootste stad van Nederlands Sint Maarten.

Orléans is een mooi plaatsje op Sint Maarten

Als je naar Orléans gaat, moet je beslist een bezoekje brengen aan de vlindertuin. De meest kleurrijke vlinders vliegen dan voor je ogen.

Orléans ligt op een afstand van 6,1 kilometer (via de N7) ten zuiden van Grand Case. Grand Case is de grootste badplaats van Frans Sint Maarten. Als je de N7 in westelijke richting vervolgt, kom je uit in Marigot, de hoofdstad van Frans Sint Maarten.

Geschiedenis Orléans

Orléans wordt ook wel French Quarter (Quartier-d’Orléans, Quartier-d’Orleans) genoemd. Orléans telt ruim vijfduizend inwoners en is daarmee qua inwonersaantal de vierde stad van Frans Sint Maarten. Aanvankelijk heette het plaatsje Quartier-d’Orient, vernoemd naar Baie Orient. Baie Orient (Orient Bay) is een baai die vlak  de buurt ligt. Om de jongere broer van de Franse koning te eren is de naam echter veranderd naar Quartier-d’Orléans. De broer van de Franse koning was de hertog van Orléans.

Orléans was de eerste nederzetting van Franse kolonisten op Sint Maarten en daarmee het oudste dorpje van het hele eiland uit de Nieuwe Wereld. Orléans dateert uit 1648. Paradoxaal genoeg werd het plaatsje gesticht pal naast een dorpje van de Oude Wereld. Een dorpje waar dus de oorspronkelijke bewoners van Sint Maarten woonden, de indianen. De Franse kolonisten begonnen met het verbouwen van tabak en planten waar indigo uit gewonnen kon worden. Indigo is een pigment met een prachtige blauwe kleur. Vanaf 1660 verrezen er in Orléans ook suikerrietplantages. In de 19de eeuw liep het bewonersaantal sterk terug, maar sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw groeide het aantal bewoners weer sterk. Sint Maarten werd sinds die tijd een belangrijke toeristische bestemming en Orléans werd hier in meegetrokken. In Orléans kun je een heel oude West-Indische woonhuisjes aanschouwen. 

Vlindertuin Orléans

Orléans is in het bezit van verschillende authentiek gekleurde West-Indische woonhuisjes. Bovendien zijn er in het plaatsje drie kerken te bekijken. Net buiten de dorpsgrenzen ligt een vlindertuin (La Ferme des Papillons, Butterfly Farm, Vlinderboerderij). Een bezoek aan deze vlindertuin is zeer de moeite waard, er zijn namelijk meer dan veertig verschillende soorten fladderaars te bekijken.