header image
 

Vuurtorens

Vuurtorens zijn noodzakelijke en indrukwekkende bouwwerken. Zeker op eilanden zijn ze niet meer weg te denken om alle scheepsbewegingen in goede en veilige banen te leiden; ondanks het feit dat moderne schepen uitgerust zijn met hightech navigatiemiddelen. Op Sint Maarten zijn verschillende vuurtorens te bewonderen, zowel aan de Nederlandse als aan de Franse kant.

staircase-274614_1920

Saint-Martin-vuurtoren

De Saint-Martin-vuurtoren heeft een hoogte van 20 meter en is niet in het bezit van een lantaarn. De vuurtoren knippert iedere 4 seconden en geeft dan een wit, groen of rood licht. Dit is afhankelijk van de richting. Het is een kegelvormige, ronde vuurtoren die wit is geschilderd. De vuurtoren staat naast een golfbreker in de haven van Marigot, op het Franse deel van het eiland. Het is een beetje een atypische vuurtoren en zeker geen architectonisch hoogstandje, maar hij is wel functioneel. Op het Franse deel van Sint Maarten wordt deze vuurtoren Baie du Marigot Light genoemd.

Sint Maarten-lichtbaken

Het Sint Maarten-lichtbaken staat aan de rand van Great Bay in Philipsburg en werd gebouwd 1876. Het Sint Maarten-lichtbaken is inactief sinds 2007. Het Sint Maarten-lichtbaken is gebouwd op de ruïnes van Fort Amsterdam. In 1631 werd Fort Amsterdam door de Nederlanders gebouwd. Het wordt fort werd echter al snel door de Spanjaarden veroverd, die het vervolgens gebruikten als een militaire post. Dit duurde tot het 1648. In dat jaar vond namelijk de verdeling van Sint Maarten plaats in een Nederlands en een Frans deel. Hierdoor kwam het fort weer in Nederlandse handen terecht. Sint Maarten is overigens door de tijd heen vaak van eigenaar veranderd. Afwisselend waren Nederlanders, Fransen en Engelsen de baas op Sint Maarten.